[O1] Zapalanie na lekkim mrozie zimnego silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominik54321
    Classic
    • 2010
    • 6

grudzien 2009, 1,6BFQ, jedynka czesto nie wchodzi. Jeszcze nie mialem czasu wybrac sie do serwisu, ale po zgloszeniu zazadam aby wpisali ewentualna naprawe/regulacje skrzyni do ksiazki. Jak sie bedzie czesciej powtarzac, bede reklamowac - nie odpuszcze. W zadnej ulotce reklamowej nie pisze ze skrzynia jest do dupy.
  • kolko
    Classic
    • 2009
    • 22

Witam serdecznie od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Skody Octavii 1 z silnikiem 1,9 TDI (samochód ma 140 kkm). Dziś rano zasiadłem do samochodu i próbowałem go odpalić, rozrusznik kręcił bez problemu jednak silnik nie chciał zaskoczyć, po około dwu krotnej próbie załapał ale chodził dosyć nierówno tak jakby na trzy cylindry chodził albo coś i koło 5 razu zapalił. Czy ktoś miał już podobną sytuację, zastanawiam się co może być przyczyną, mam kilka teorii ale nie chce nic sugerować a prosiłbym o Waszą pomoc, może mieliście już z czymś takim do czynienia.

Komentarz

• bzyq
      Ambiente
      • 2009
      • 129

podstawowe pytanie w tej sprawie - kiedy wymieniałeś filtr paliwa oraz świece?
      VW Jetta Highline + RNS 510 2011r. 1.4TSI CAXA 122KM

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

kolko, popraw kod silnika bo to kod z O2 :wink:
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Zapalanie na lekkim mrozie zimnego silnika

Zamieszczone przez kolko
          Witam serdecznie od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Skody Octavii 1 z silnikiem 1,9 TDI (samochód ma 140 kkm). Dziś rano zasiadłem do samochodu i próbowałem go odpalić, rozrusznik kręcił bez problemu jednak silnik nie chciał zaskoczyć, po około dwu krotnej próbie załapał ale chodził dosyć nierówno tak jakby na trzy cylindry chodził albo coś i koło 5 razu zapalił. Czy ktoś miał już podobną sytuację, zastanawiam się co może być przyczyną, mam kilka teorii ale nie chce nic sugerować a prosiłbym o Waszą pomoc, może mieliście już z czymś takim do czynienia.
          świece żarowe kaput.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Re: Zapalanie na lekkim mrozie zimnego silnika

Zamieszczone przez piotrek_os
            świece żarowe kaput.
            Niekoniecznie,może być uszkodzony czujnik temperatury i ECU otrzymuje sygnał,że jest ciepło i nie ma potrzeby grzania świec.należałoby podłączyć pod VAG-a,jeśli nie będzie błędu czujnika trzeba się zająć świecami.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

JanuszSz, tak jak napisałes to nie bylo by podobne działanie jak uszkodzenie przekxnika świac żarowych - wtedy by wcale nie odpalił. Kolega w audi a3 tak miał. A teraz moze z jedna świeca bidnie grzeje i po trudach odpala.
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• condor
                Classic
                • 2009
                • 13
                • Octavia III combi (5E5)
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Mam podobnie. Po włączeniu zapłonu kontrolka podgrzewania świec gaśnie dosłownie po dwóch sekundach i jest problem z odpaleniem. Natomiast jak silnik jeszcze nie jest całkiem zimny - wszystko działa jak należy - świece rozgrzewają się dłużej i auto zapala na dotyk. Chyba trzeba się będzie pofatygować do jakiegoś speca. Znacie kogoś kto podejmie temat z Ursynowa lub bliskich okolic ?

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zima przyszla i juz zaczely sie tradycyjne problemy zaniedban letnich, typu akumulator, rozrzad, czujniki temp, bo nawet bez swiec to auto zapali
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Tak z ciekawosci zapytam jaki ma zwiazek rozrząd z ciezkim odpalaniem na zimnym (chyba ze chodzi o ustawienie wtryskow)
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• T/J
                      Drive
                      • 2006
                      • 87

Dokładnie chodzi o ustawienie kąta wtrysku.

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez T/J
                        Dokładnie chodzi o ustawienie kąta wtrysku.
                        takie zabiegi tylko w dieslach czy benzynki tez to sie tyczy ?
                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• rafał88ocp
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 164

na dobry początek sprawdź wszystkie świece żarowe
                          MOJA http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38010

Komentarz

• radegast
                            Classic
                            • 2009
                            • 8

dokładnie to samo miałem w golfie 1.9 tdi jedna świeca do du... i chciało silnik wyrwać wymiana świec załatwiła sprawe

Komentarz

• kolko
                              Classic
                              • 2009
                              • 22

Rozrząd zrobiony, kąt wtrysku poprawiany po wymianie paska bo coś mechanik nie dopatrzył. Filtr paliwa wymieniony oraz komplet świec żarowych. Być może to ten czujnik temperatury nie wiem, ale z tego co widzę nie obędzie się bez podłączenia pod VAG'a, chyba że jakieś inne pomysły.

Komentarz

• bersoft
                                Drive
                                • 2009
                                • 78

Witam,

ja też mam drobne problemy z zapaleniem przy obecnych temp. i zastanawiam się nad działaniem świec żarowych tz. czy jak na desce świeci lampka od świec to znaczy że grzeją czy to jedynie informacja że powinny grzać (palenie się lampki od świec nie oznacza że są sprawne); czy vag pokaże błąd gdy świece nie są sprawne ?

pozdrawiam

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

kolko, a nie wywala Ci błedu po takim odpalaniu na desce? najlepiej podłacz tego vaga. mi też cieżko czasem kręci., wywala czujnik obrotow wału korbowego, wymieniłem i dalej czasem to samo robi...wiec zgłupiałem. Ale polecam vaga na początek.

Komentarz

• wuszy
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 85

Na problemy z odpalaniem polecam elektryka z syreny w warszawie. montuje taki magiczny guziczek w aucie, ktory jest podlaczony do czujnika temperatury. dziala tek, ze jak wcisniesz go to komputer mysli ze jest -20stopni - w efekcie, grzeje swiece dlugo i dobiera taka dawke paliwa, ze zapala auto na dotyk. ja to mam bo ciezko mi na cieplym silniku palil, ale rano tez sie to sprawdza jak marnie rozrusznikiem kreci. polecam goraco. z tego co pamietam to tylko 100 zl placilem. dla porownania za zrobienie czegos podobnego, ale za pomoca zmiany w programie komputera uslyszale swego czasu cene 750 zl. dlugo sie wiec nie zastanawialem

Komentarz

• bersoft
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 78

brak błędów z vag odnośnie czujnika obrotów,
                                      ale powiedzcie mi czy jak świece żarowe są niesprawne to vag wywali błąd ?

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Lampka miga kontrolnie. Miganie lampki w trakcie pracy oznacza bardzo czesto uszkodzenie czujnika pedalu stop.

VAG w OI nie wywala bledow odnosnie uszkodzenia swiec. Dopiero w OII, bo tu sa inaczej sterowane moze wywalic blad.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• pleban
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 580

podłączę się, bo moje pytanie w analogicznym temacie pozostało bez odpowiedzi (choć dotyczyło O2)
                                          Na ciepłym OK, na zimnym (od jakiegoś czasu)pierwsze poranne odpalenie może się zamienić w gehennę - ostatnio zauważyłem, że jak dotykam lekko pedału gazu to odpala - wprawdzie z taką początkowo nierówną pracą, ale odpala

Jedyne co pokazywał VAG to uszkodzenie w świecach żarowych - wymieniłem, choć elektryk powiedział, że przy dodatnich temperaturach (a dzieje się to nawet przy 10 st C) świece nie mają wpływu na odpalanie.
                                          TAk więc wymienione świece, filtry (łącznie z paliwem), aku kręci jak szalony a auto odpala z zaje..... problemami
                                          była O1 1,6 102 KM
                                          była O1 1,9 TDI 90 KM
                                          była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                          był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                          jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2009
                                            • 10917
                                            • Fiat

podobne...aczkolwiek troche inne objawy..vag wywala mi wciaz dwa błedy, kasuje pare dni ok...i pozniej znowu, pomozcie mi prosze:
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26469....
                                            czy moze przeczyszczenie jakis stykow nad aku (te bezpieczniki nad nim?)..cos da? moze cos tam nie gra i robi jakies zwarcie, albo jest zasyfiałe?...a moze to kwestia zmiany oleju..zostalo 1500 km do zmianu, jezdze na castrol edge vw505.01
                                            wątpie ze te czujniki tak padają jak muchy...jeden po drugim, tymbardziej ze obrotow jak pisze jest noweczka i ciagle blad nadal wywala.......help :cry:

Komentarz

Pracuję...