czy to komputer czy mechanika? odpalanie po dłuższym postoju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

rozłączył się głośniczek w zegarach?
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

Koledzy i kolezanki mam problem, który podnosi cisnienie w mych żyłach.

Do rzeczy:
    Od miesiąca gdzies po nocnym postoju 3x zdarzyło się, że auto dłuzej kreciło i po odpaleniu właczyla sie pomaranczowa lampka silnika i migala lampka swiec zarowych (spiralka).
    wszystkie wypadki:
    1. pojechalem na vag, usunalem usterke, bylo dobrze przez 3 tygodnie ( okazalo sie ze to awaria czujnika obrotow wału korbowego, czujnika jednak nie wymienilem, bo nie bylo)
    2. po raz drugi zaswiecilo sie i nie kasowalem, po 3 dniach mrugania samo zniknelo przy jakims odpaleniu na cieplym.
    3. gdy zaswiecilo sie po raz trzeci postanowilem wymienic ten czujnik ( co zrobilem w poniedzialek ostatni), blad skasowalismy vagiem u mechanika - byl to ten czujnik znow
    3. dzis rano znow zaswiecil sie ten sam problem..napomne ze myslalem ze to moze zwiazane z temp. na zewnatrz..ale auto stoi w dosc cieplym garazu...wiec..zgupialem.
    dzis zauwalym ze za pierwszym odpaleniem pozostal na desce jeszcze symbol asru......odpalilem drugi raz i zniknal i znow zostal mi palacy sie silnik na pomaranczowo i migajaca spiralka ( w czasie jazdy caly czas jest)
    Auto zachowuje sie normalnie, ma moc i pali normalnie ropke.
    Co mam zrobic? czekam na kabel do vaga...ale jak bede kasowal i ciagle bedzie sie pojawiac to zwariuje.
    Co to moze byc? moze komp wariuje powoli? Moze to te swiece zarowe? Rzeczywiscie auto kiedy ten blad nastepuje przed zaswieceniem lampek gorzej (dluzej) kreci. ale zawsze dzieje sie tak po nocy, na cieplym jest ok.
    Pomozcie mi. moze ktos z trojmiasta ma dobrego vaga i sie na tym zna i odkryje co to jest? za wszelkie rady serdecznie dziekuje

Komentarz

• bzyq
      Ambiente
      • 2009
      • 129

migająca spiralka świec może oznaczać, że coś z układem paliwowym bądź usterka związana z czujnikiem hamulców.. sprawdź czy działają Ci światła STOP.
      VW Jetta Highline + RNS 510 2011r. 1.4TSI CAXA 122KM

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

może to nie czujnik, a przewody dochodzące do niego szwankują. sprawdź kostkę połączeniową i przewody od czujnika9może przetarte)
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

mhm....a mozliwe...całkiem , bo raz...(mimo, ze wtedy nie migało nic na desce), kiedy padał bardzo obfity deszcz, jak wysiadłem z auta stopy sie same swiecily...stalo sie tak tylko raz z tymi stopami, tak funkcjonuja normalnie

co do kostki czujnika wyglada na wporzadku....ale faktycznie sprobuje za godzinke tam zajrzec jeszcze raz.

a moze ktos ma dobry program i mi to zdiagnozuje dobrym vagiem o co come on?...bo ja sie gubie..trojmiasto wchodzi w gre i okolice.

Komentarz

• bzyq
            Ambiente
            • 2009
            • 129

powiem Ci, że ja również akurat dziś naprawiałem u siebie ten problem :wink:
            wczoraj mi się zaświeciła spiralka i STOP nie działał..
            trzeba odkręcić taką "kratke" co jest pod kierownicą (trzeba kupić śrubokręt TORX 15) koło pedałów i na pedale hamulca jest czujnik.
            u mnie się tak jakby "zawiesił".. wymontowałem go, wódką wyczyściłem styki, ręką rozruszałem, zamontowałem i działa pewnie u Ciebie również się coś zblokowało i sprężynka, która jest w środku nie odpuściła :lol:
            czas roboty mniej niż 10 minut

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

bzyg dzieki za rade....ale co to ma do zawiechy przy odpalaniu. hamulce tylko raz mi sie zaswiecily. palil ci sie tez symbol silnika? czy tylko spiralka? nie wiem czy specjalnie kupowac ten torx , drogie to? bo moze to nie hamulce...a czy podlaczales vag przed naprawa?

Komentarz

• bzyq
                Ambiente
                • 2009
                • 129

z kontrolką silnika nie mam pojęcia co to może być ale pisałeś, że miga Ci kontrolka świec.. więc opisałem co jest tego powodem TORX 15 kosztował mnie 7,75zł :lol:

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

no i podłaczyłem już swój vag...znowu błąd czujnika..czujnik jest nowy, oryginał. na pewno działa, poprzedni podejrzewam,że poprzedni też działał...zgłupiałem...co to może być....vag kłamie..czy może faktycznie mam dwa trafione czujniki....stary i fabrycznie nowy....
                  błąd się kasuje...vagiem..i tez dzieje sie to co jakiś czas przy zapalaniu, nie zawsze, jak w wypadku poprzedniego czujnika...wiec watpie ze to czujka,. help

Komentarz

• smer
                    RS
                    • 2008
                    • 2021
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez sew1981
                    no i podłaczyłem już swój vag...znowu błąd czujnika..czujnik jest nowy, oryginał. na pewno działa, poprzedni podejrzewam,że poprzedni też działał...zgłupiałem...co to może być....
                    1. Może dlatego pokazuje Ci błąd czujnika stopu, ze wymieniłeś go bez rozłączenia akumulatora; czy po wykasowaniu błędu wyskakuje on znowu?

2. Mrugająca kontrolka świec żarowych: a czy przypadkiem nie wyskoczył Ci błąd 17664? Ta kontrolka mruga również w związku z uszkodzonym czujnikiem temperatury płynu chłodniczego. Niby głupie, ale tak jest
                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

smer :
                      1. nie wymienialem czujnika stopu. tylko czujnik obrotow walu korbowego, stop dziala ok, poza jednorazowa zawiecha, jak pisalem wyzej
                      2. blad 17664 nie wyskakuje na 99%...jak wyskoczy nastepnym razem sprawdze dla pewnosci jeszcze, ale w opisie bledu jest napisane bylo znow ze to czujnik obrotow walu korbowego...znowu....cholipa
                      3. ta usterka pojawia sie co pare dni, po postoju.....nie kumam tego.
                      4. zauwazylem ze teraz wlacza sie dodatkowo za pierwszym odpaleniem (kiedy pojawia sie usterka - ikona asru). ale za drugim juz znika...i zostaje migajaca spirala i symbol silnika. vag wtedy pokazuje blad czujnika obrotow, po skasowaniu pare dni spokoj...

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 01:16 ]
                      a teraz sobie spokojnie, jechalem przed chwila , wracajac do domu...i jeszcze to :evil: ...przyspieszam..od ok 1500 obrotow..z butem w podlodze i mie sie symbol silnika teraz zaczal palic...caly czas..jak wlączony zapłon - silnik przyśpiesza i pracuje prawidłowo...
                      jutro podlacze vaga, chyba wscieklizny dostane...skad to sie wzieło :? cholira

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 09:12 ]
                      podłaczylem vaga i skasowalem bład, okazalo sie "coolant sensor"....nowy bład?! ja chyba wscieklizny dostane, musze sie za rok szczepic...o co chodzi z tym komputerem..moze te błedy są połączone?..a może to ten sensor powoduje taki rozruch.. :evil:

[ Dodano: Pon 26 Paź, 09 09:24 ]
                      pomożcie, bo zgłupieje :? ...a moze cos jest zasyfione - wymiana olejow i filtrow za ok 2 tyś km mnie czeka...albo jakies zwarcie robi, cos z tą masą czy coś...jak nowy błąd wczoraj wyskoczył to myślałem ze "ocipieje"...no chyba mało prawdopodobne , że czujniki dwa padły na raz..tak sobie myślę , help me lacze2

[ Dodano: Wto 03 Lis, 09 00:28 ]
                      dzisiaj byłem na wizycie u Krzynola w jego prywatnym garażu, musze powiedzieć ze razem z sąsiadem (też posiadaczem octavii) i dobrym znawcą tematu bardzo mi pomogli...fachowo zajęli się moimi "wyjątkowym" autem. dzieki jeszcze raz wielkie Panowie .....
                      doszlismy do wniosku, a w zasadzie oni, ze to albo walnięte wiązki (kable)...albo komp niedomaga..pozyjemy zobaczymy. narazie jezdze :lol:
                      thanks a lot

Komentarz

Pracuję...