wyciek paliwa na pompie wtryskowej
Zwiń
X
-
wyciek paliwa na pompie wtryskowej
Okazało się że Octavia tdi 110 km ma wyciek na pompie wtryskowej. Schodzi paliwo i problemy z odpaleniem.Gdzieś mi mignął taki wątek przy vw golfie.Nie wiedziałem, że to aż tak skomplikowane, podpowiedział mi więcej ktoś kto jest w temacie-na chwilę obecną wiem tyle:żeby zdemontować pompę trzeba zdjąć rozrząd, po montażu potem ustawiać kąt wtrysku.W najgorszym razie pompa do regeneracji (lub nowa).Szykują się duże koszty.Dobry wariant: wymiana uszczelki zdaje się pod pokrywą nastawnika, wtedy nie trzeba demontować pompy. Podobno można kupić oryginalną uszczelkę .Na razie ze skromną wiedzą nie wiem jeszcze jaka to pompa wtryskowa ale chyba VP37 (podobno skomplikowana i niechętnie ją robią), ale podobno było kilka odmian a więc i chyba uszczelek (a może jest jakiś zestaw uszczelek do tego typu?). Na razie myślę żeby dokładnie zidentyfikować miejsce wycieku paliwa, wtedy będę wiedział więcej w temacie i jaki kaliber sprawy. Może ktoś coś podpowiedzieć?sabakuto
-
-
sabakuto, dobrze by było zeby na tą pompe luknął jakis szpec.....przed wyjeciem tego wszystkiego. z 8 lat temu miałem przypadek w seacie cordobie 1,9 diesel, ze mi paliwo leciało po pompie. Pojechałem do mechanika - całe szczęście, ze nie miał wtedy czasu....bo tez mówi - pompe trza wyciagac, rpzrzad itd.....pojechałem do drugiego - wział klucz dokrecił cos i po kłopocie
Komentarz
-
-
Jedź do Pabianic na ul Tkacką .
Gość jest nie za drogi ale naprawdę bardzo skuteczny.
Jak miałem z Passata 1.9 TD i troszkę się właśnie pompa rozszczelniła to u niego robiłem razem z rozrządem.
Skasował mnie za uszczelnienie pompy(wymiana jakiejś ośki od dawki do turbo)+rozrząd niecałe 350pln
Namiary :] Naprawa Pomp Wtryskowych Mechanika Ogólna Rosiński
Pabianice, Tkacka 27
+48422262061
Komentarz
-
-
Kolego, ja miałem taki przypadek że w jednym z mietków zaczęło się nagle lać z pompy. Już umówiłem zaznajomionego mechaniora żeby się zajął, ale nie miał czasu i umówiliśmy się na przyszły tydzień. W międzyczasie wyjeżdziłem to paliwo i zatankowałem inne. Jak ręką odjał. Nie do wiary dla niektórych ale fakt taki był. Po prostu zatankowałem na CPNie w Żdżarach 451km E7 paliwko zrobione z opału))))
W innym przypadku Wystarczyła obserwacja wycieku i wymiana uszczelek za 17,50pln.
W obu przypadkach obyło się bez demontowania pompy)))
Polecam dobrą obserwację pompy i połączeń paliwowych. Leje się po pompie??
Komentarz
-
-
dokładnie obejrzę,wszystkie wężyki i dostępne dekielki mające uszczelki, tym bardziej, że znalazłem taki wpis:
ostatnio też zauważyłem wyciek u siebie w pompie pojechałem do serwisu bosch gość stwierdził że to jest spod nastawnika zrobić miał to za 350 zł bez wyciągania pompy ale nie miał teraz wolnych terminów a termin na który chciał mnie zapisać mi nie pasował więc sam się podjełem wymiany kupiłew w serwisie bosch 2 uszczelki nastawnika koszt 20zł poznaczyłem nastawnik żeby go ustawić na te same miejsca wymieniłem i się okazało że dalej cieknie ale teraz już nie spod nastawnika tylko spod 2 dekielków u dołu pompy więc i te uszczelki wymieniłem sam koszt 10zł wszystkie uszczelki do dostania w serwisie bosch
pompa już nie cieknie w kieszeni 320zł a może i więcej.sabakuto
Komentarz
-
-
Mam problem z cieknącą pompą. http://images37.fotosik.pl/1245/08fda146cc29a4e1.jpg
Cieknie z tej części co widać na zdjęciu. Co może być przyczyną tych wycieków? Jakie koszta naprawy? Proszę o pomoc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel32krMam problem z cieknącą pompą. http://images37.fotosik.pl/1245/08fda146cc29a4e1.jpg
Cieknie z tej części co widać na zdjęciu. Co może być przyczyną tych wycieków? Jakie koszta naprawy? Proszę o pomoc
Komentarz
-
-
Mozna to zrobic bez wyciągania pompy... ale trzeba troche wprawy. Ja mialem to robione na samochodzie.
Tu masz rysunek
Cieknie Ci spod korka tłokorozdzielacza (130)... a wymienic musisz oring(129).
PozdrawiamPrzemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Cześć, dopadło i nas.
Wyciek paliwa na pompie wtryskowej, regeneracja 400 + 250 robota bo przecież trzeba rozpiąć rozrząd.
Pytanie czy faktycznie oddawać do dość kosztownej regeneracji czy spróbować z zestawem naprawczym?
1,9 TDI ASVByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Na chwilę obecną to nie wiem bo powiedział mi tylko, że cieknie.
Jak będziemy odbierać auto to dowiem się szczegółów bo i tak od ręki nawet jeśli to nikt pompy nie uszczelni a auto na weekend potrzebne.
Jeśli dekiel to co, zestaw naprawczy?Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Miałem ten sam problem, pisalem o tym wyżej. Pojechałem do mechanika powiedział że spróbuje wymienic oring na rozdzielaczu, jest to najtańsze rozwiązanie jak to nie będzie to szukał będzie dalej. Okazało sie ze to właśnie ten oring zapłaciłem chyba 40 zł. Już nie pamiętam dokładnie. Pompa jest suchutka.
Komentarz
-
-
Wymiana oringu na tlokorozdzielaczu jest możliwa na pompie w samochodzie.... ale bardzo ryzykowna i wymaga sporej wiedzy i wprawy. Ogolnie jeśli chcesz to zrobić porządnie powinno się wyjac pompe.
Oczywiście musi być pewność ze to wlasnie tam jest wyciek.Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
Komentarz