Mam pytanie odnośnie obrotów przy odpalaniu zimnego silnika.
Po uruchomieniu mam obroty ok 1000. Jadę do pracy i po drodze wysadzam dzieciaka do szkoły -ok 700m .Jak odpalę ponownie po wysadzeniu dzieka to obroty są ok 1200 i spadają później do ok 800 i tak zostają.
Czy to normalne zachowanie?? Vag nie pokazuje błędów.
Dokładnie to wygląda tak:
zimny silnik 1 odpalenie kreska 1000 obr
zimny silnik 2 odpalenie obroty na k1 kresce za 1000obr
rozgrzany silnik pierwsza kreska przed 1000obr
red, jest ok :wink: jakbyś miał 1.5 albo 2k obr. to mógłbyś się przejmować :wink: dla spokoju i komfortu psychicznego możesz sobie dodatkowo wyczyścić przepustnicę- na pewno nie zaszkodzi :wink:
jak Ci to przeszkadza (chyba tylko psychicznie) to wypnij przepływomierz, będziesz miał ciągle 800obr/min. Przynajmniej u mnie taka zalezność była. Jednak nie polecam bo mniej mocy i ciut wiecej pali
A co powoduje w silniku zwiekszanie obrotów przy zimnym.
Pytam ponieważ zauważyłem że jak odpalę teraz przy -8 C to obroty mam na 1000obr.
Czasami jednak po odpaleniu rano obroty są na 1200.
Obecnie walczę z gazem bo jak sie przełącza pierwszy raz to wariuje i może to ma coś wspólnego ze składem mieszanki i gazownicy nie mogą dojść??
[ Dodano: Nie 03 Sty, 10 20:42 ]
Dowiedziałem się od czego czasem obroty są po odpaleniu na 1200.
u mnie to występuje tylko sporadycznie i wyjaśnieniem jest zgaszenie silnika na ubogiej mieszance. Po odpaleniu komputer daje sygnał do korekty i jak tylko sonda poda już właściwy skład to wszystko wraca do normalności.
Co do gazu to mają mi zamontować podgrzeacz listwy wtryskoewej.
Opiszę jak już będzie po.
red, Witam,Red
Fajnie ze wreszcie spotykam kogoś kto ma takie samo autko jak ja.U mnie z kolei jak odpalę pierwszy raz to mam 1000 obr.,później po rozgrzaniu się silnika 800obr.,a następnie po przejechaniu 8-10km obroty wskakują mi na znów na 1000obr.po czym same po paru minutach wracają do właściwej wartości.Aha no i gdy mi obroty wejdą na 1000obr na ciepłym silniku i wtedy choć na chwile wyłączę silnik ,to po odpaleniu znów jest ok.Pozdrawiam!!!
Po założeniu podgrzeacza listwy wtryskowej gazu wszytko jest super.
Przy -12 C przełącza się bez przygasania, falowania itp.
wnioski:
Do każdego auta podchodź indywidualnie. :lol:
Komentarz