[O2] Czy to juz Jej Wysokosc Dwumasa ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • entranger
    Drive
    • 2009
    • 71

U mnie były takie same drgawki na postojach. Później musiałem dolać trochę oleju 5W30 - kupionego na fińskiej stacji paliw (jakiś lokalny o nazwie TebOil).
    Co jest najciekawsze, to odkąd opuściłem Polskę i tankuję fińskiego diesla (sprowadzają z Norwegii), drgania znacznie się zmniejszyły, a czasami nawet w ogóle nie występują. Bywało też, że na polskim paliwie, na niskich obrotach "zacinał się pedał gazu", to znaczy zanim zaczął się samochód zbierać, miał chwilę jakby przerwy, zawieszenia, taki jakby restart. Problem ten też zniknął. Być może to po prostu jakość paliwa tak źle działa na nasze samochody. Aha, 2 lata samochód jeździł na polskim i bałtyckim paliwie (Łotwa, Estonia), a pół roku wyłącznie na fińskim (1,05 eur za litr - od razu z dodatkiem zimowym do -50 stopni).

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• szachu
      Rider
      • 2009
      • 639
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

może coś w tym jest? Trzeba będzie potankować różne paliwa i obserwować, czy coś się zmienia.

Komentarz

• Salvatore769
        Drive
        • 2009
        • 95

Panowie, panowie !!!! Wchodzimy chyba w inna "uliczke". Zaden ze mnie fachowiec, ale nie zwalajmy tego na paliwo. Etranger chyba wczesniej nie doczytal, ze mieszkam w Belgii, polskie paliwo moja O2 zasmukuje dopiero w styczniu (jezeli pojade??), a tu tankuje na roznych stacjach : esso, q8, shell i duzo na Lukoil ( ci sa u nas od niedawna, wywalili Jet).
        No i jeszcze ta dolewka oleju 5W30...?? co ma piernik...
        Franek

Komentarz

• szachu
          Rider
          • 2009
          • 639
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Faktycznie jakoś przegapiłem to, że nie "tankujesz" w Polsce. Pozostają więc dwie wersje: skopany program, albo EGR.

Komentarz

• Salvatore769
            Drive
            • 2009
            • 95

Witam. No i d..a blada !!! Autko bylo u mechanika, z tym, ze nie w "skodzie" tylko u takiego SZPECJALISTY od audi-vw-seat-skoda(taki byl szyld ). Za moja sugestia "zdobyl" najaktualniejszy program do mojego BXE, tak przynajmniej mowil, pokazal jakies tam papiery. Zostawilem auto, wieczorem przy odbiorze pan mechanik powiedzial, ze nowy program wgrany, podrygow niema. Wsiadlem i w droge, zeby temp dostala (na zimnym jakos nie pojawialy sie albo byly znikome), po paru km staje na parkingu i myslalem, ze mnie trafi - PODRYGUJE jak za dawnych dobrych czasow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Po powrocie gosciu stwierdzil, ze teraz to nie wiadomo co dalej robic, ze moze ...dwumasa, ze to w sumie nic takiego te podrygi, ze to mozna sie przyzwyczaic i takie tam pitolenie.
            Acha, koszt okolo 70 euro (pisze okolo, bo wymienialem jeszcze olej, filtr i antivries -35).
            Co robic ????????

P.S. Zycze wszystkim Radosnych Swiat Bozego Narodzenia !!!
            Franek

Komentarz

• szachu
              Rider
              • 2009
              • 639
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeździć i się nie przejmować. Może faktycznie TTTM? Ja zauważyłem, że drgania najbardziej odczuwalne są, gdy temperatura jest pomiędzy 70 a 90 stopni.

Komentarz

• Salvatore769
                Drive
                • 2009
                • 95

Zamieszczone przez szachu
                Jeździć i się nie przejmować. Może faktycznie TTTM? Ja zauważyłem, że drgania najbardziej odczuwalne są, gdy temperatura jest pomiędzy 70 a 90 stopni.
                Kurcze, co to ...TTTM ??? ... tylko nie strzelajacie.
                Franek

Komentarz

• szachu
                  Rider
                  • 2009
                  • 639
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ten Typ Tak Ma Wesołych Świąt

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Salvatore769
                    Kurcze, co to ...TTTM ??? ... tylko nie strzelajacie.
                    Nie każdy Ten Typ Tak Ma moja nie ma drgań
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szachu
                      Rider
                      • 2009
                      • 639
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale bardzo dużo osób się na to uskarża, i to nie zależnie w jakim samochodzie siedzi ten silnik (Seat, VW). Więc cos w tym jest.

Komentarz

• kmink
                        L&K
                        • 2007
                        • 1360
                        • Superb III (3V3)

Coś mi się wydaje że się mieszają dwa tematy nie mające ze sobą nic wspólnego czyli ,,uwalony'' soft i drgania/szarpnięcia na biegu jałowym.
                        Tak się składa że jeżdżę BXE<07r> i BKC<05r> w obu autach najnowsze wersje softów i na ich bazie zrobione programy, żadnych szarpnięć nie ma czy problemów przy przyspieszaniu, jedyna nieprawidłowość to szarpnięcia/drgania na biegu jałowym - których nasilenie zmienia się często wraz ze zmianą pogody/ciśnienia i zmiana softu nic tu nie da.
                        Jak ktoś twierdzi że po chipie coś się zmieniło to albo mu się wydaje albo ,,wymyśla'' w celu zareklamowania tunera/warsztatu.
                        W Norwegii jeżdżę B6ką i jak auto było na gwarancji to żeby się nie bawić samemu(pierwsze moje zetknięcie z tym problemem) pojechałem do ASO gdzie wymienili mi układ paliwowy wraz z pompą i 2ma pompowtryskami - oczywiście wszystko bez sensu i niepotrzebne - ale takie zalecenie dostali z Niemiec :wink: więc oczywiście nie protestowałem bo co nowe to nowe hehe
                        Mam nową teorie odnośnie tych drgań którą sprawdzę/zweryfikuję w przyszłym roku :wink:
                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Salvatore769
                          Drive
                          • 2009
                          • 95

Zamieszczone przez kmink
                          Coś mi się wydaje że się mieszają dwa tematy nie mające ze sobą nic wspólnego czyli ,,uwalony'' soft i drgania/szarpnięcia na biegu jałowym.
                          Tak się składa że jeżdżę BXE<07r> i BKC<05r> w obu autach najnowsze wersje softów i na ich bazie zrobione programy, żadnych szarpnięć nie ma czy problemów przy przyspieszaniu, jedyna nieprawidłowość to szarpnięcia/drgania na biegu jałowym - których nasilenie zmienia się często wraz ze zmianą pogody/ciśnienia i zmiana softu nic tu nie da.
                          Jak ktoś twierdzi że po chipie coś się zmieniło to albo mu się wydaje albo ,,wymyśla'' w celu zareklamowania tunera/warsztatu.
                          W Norwegii jeżdżę B6ką i jak auto było na gwarancji to żeby się nie bawić samemu(pierwsze moje zetknięcie z tym problemem) pojechałem do ASO gdzie wymienili mi układ paliwowy wraz z pompą i 2ma pompowtryskami - oczywiście wszystko bez sensu i niepotrzebne - ale takie zalecenie dostali z Niemiec :wink: więc oczywiście nie protestowałem bo co nowe to nowe hehe
                          Mam nową teorie odnośnie tych drgań którą sprawdzę/zweryfikuję w przyszłym roku :wink:
                          Jak to myla nam sie dwa tematy ??? : podrygi/szarpniecia na JALOWYM podobno sa spowodowane przez uwalony program (tak ktos wczesniej napisal). A po chipie znikaly szarpania przy PRZYSPIESZANIU,a wiec to inny temat.
                          A co taki tajemniczy jestes z ta swoja teoria, czy nie moglbys juz teraz jej zdradzic?
                          Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 03:04 ]
                          Witam. Minelo troche czasu, do podrygow zaczalem sie przyzwyczajac, az tu wczoraj...
                          bedac u kumpla, ktory troche sie "zna", uslyszalem, ze drgawki u mnie moga byc jednak od ..... dwumasy ! Siedzielismy w aucie chyba z 10 min wciskajac sprzeglo na jalowym i rzeczywiscie gosc udowodnil mi, ze przy wcisnietym pedale drgawki ustepuja nawet ze 70-75 procent (moze nawet 80, ale nie na 100!). Potem u siebie w garazu powtorzylem eksperyment i jest jak napisalem.
                          A wiec jak to jest, czy przy klekajacej wdumasie, na sprzegle podrygi maja calkiem ustac czy tak jak u mnie - okolo 3/4 ??
                          P.S. Jeszcze taka drobnostka, ale moze wazna : w garazu, w pelnej ciszy, oprocz poszarpywan slychac takie nieregularne jakby ocierania dwu plaszczyzn blaszanych albo metalowych o siebie ?? TTTM czy macie jakies inne pomysly? Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 03:12 ]
                          Witam. Minelo troche czasu, do podrygow zaczalem sie przyzwyczajac, az tu wczoraj...
                          bedac u kumpla, ktory troche sie "zna", uslyszalem, ze drgawki u mnie moga byc jednak od ..... dwumasy ! Siedzielismy w aucie chyba z 10 min wciskajac sprzeglo na jalowym i rzeczywiscie gosc udowodnil mi, ze przy wcisnietym pedale drgawki ustepuja nawet ze 70-75 procent (moze nawet 80, ale nie na 100!). Potem u siebie w garazu powtorzylem eksperyment i jest jak napisalem.
                          A wiec jak to jest, czy przy klekajacej wdumasie, na sprzegle podrygi maja calkiem ustac czy tak jak u mnie - okolo 3/4 ??
                          P.S. Jeszcze taka drobnostka, ale moze wazna : w garazu, w pelnej ciszy, oprocz poszarpywan slychac takie nieregularne jakby ocierania dwu plaszczyzn blaszanych albo metalowych o siebie ?? TTTM czy macie jakies inne pomysly? Pozdrawiam.
                          Franek

Komentarz

• robinrobin
                            Classic
                            • 2010
                            • 1

kowal 2002,
                            siemka, mieszkam w Starych Babicach - możesz mi podesłać jakiegoś magika - diagnostę komp. od Octavi 1,9 tdi - troszkę się dławi, szarpie lekko, jakby mało mocy
                            mój nr 692218180 Robert lub mail [email protected]
                            dzięki
                            robinrobin

Komentarz

• KriSSo
                              Rider
                              • 2008
                              • 285

Zamieszczone przez Salvatore769
                              Cześć Kolego. Uff, minęło już trochę czasu. Czy coś się zmieniło w kwestii problemu na jałowym w Twoim samochodzie? Rozwiązałeś problem??

[ Dodano: Pią 15 Lip, 11 14:29 ]
                              Zamieszczone przez kmink
                              Mam nową teorie odnośnie tych drgań którą sprawdzę/zweryfikuję w przyszłym roku
                              Cóż, "przyszły rok" minął chyba z rok temu . Jakieś wnioski, czy uwagi w sprawie Twojej na pewno już przebadanej teorii?

Komentarz

Pracuję...