Zamieszczone przez entranger
[O1] Termostat - 06A 121 111
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Witam,
Mam problem.
W serwisie skody wymienialem pompe wody - wycieki wody.
W trakcie sprawdzania wykryto iz mam uszkodzony termostat.
Wszystko pieknie i cacy, tylko ze jako mam nietypowy silnik - BFQ - to termostat kosztuje sporo - ok 350zł. Nr katalogowy to 06A 121 111.
Jako ze w chwili obecnej nie posiadam za duzo pieniazkow bo juz wydalem 600 na wymiane pompy, prosze o pomoc.
Termostat sie nie otwiera, czyli caly czas jest tylko maly obiego przez co grozi to przegrzniu silnika.
Czy istnieje jakis sposob aby na stale otworzyc termostat, lub zastapic go jakims zamiennikiem - tanszym??
Z gory dziekuje
-
-
Dla zainteresowanych.
Mamiałem uszkodzony termostat o nr 06A 121 111 - tak mi powiedzieli w serwisie.
Koszt nowego 350 zl plus 100 robocizna. Wiec juz podziekowalem.
Zdemontowałem go sam aby zobaczyc o co chodzi.
Jak sie okazalo termostat na stale polaczony jest z jakims czujnikiem lub elektromagnesem regulujacym otwarciem (musze to jeszcze sprawdzic dokladnie co to jest). I sie okazalo ze ja termostat mam o nr troche innym 06A 121 114
Niestety takie termostaty tylko na zamowienie i nie ma zamiennikow, wiec obecnie jezdze bez termostatu czyli caly czas wielki obieg. Na domiar zlego komputer stwierdza jakis blad przez to i nonstop caly czas uruchomione sa wentylatory - wiec odlaczylem je na stale.
na szczescie znalazlem na allegro termosta za 200 zl wiec czekam na niego i w tym tygodniu ze bede juz jezdzil normalnie.
Komentarz
-
Komentarz