fan, jeżeli masz octavie fl to wnioskuję że masz gwarancję...opłaca Ci się ją tracić?
Zamiest ropy starsza zalała benzyne! pomocy
Zwiń
X
-
Zamiest ropy starsza zalała benzyne! pomocy
Witam serdeczne! jak w temacie starsza dzisiaj nalała benzyny diesla. Świeciła się rezerwa i zalała za 150 zł benzyny, przejechała około 5 km i jak zaświeciła się lampka kontrolna zgasiła ale już nie mogła odpalić. :roll:
Chciał bym się dowiedzieć czy warto samemu się zabrać za przeczyszczenie układu paliwowego i spuszczenie benzyny, czy darować sobie i zlecić to jakiemuś fachowcowi :?:
Czy mogła ulec awarii pompa paliwowa :?:
Pomóżcie
z góry dziękuje i pozdrawiam Marcin
-
-
jaszczurr, to zależy czy masz warunki, żeby to zrobić. Ja bym oddał do jakiegoś mechaniora, bo robota to wyjdzie ze 100pln ( możesz w rozliczeniu zostawić paliwko; jakieś 45 litrów PB+5 litrów ON to czasami na stacjach bardziej "chrzczone" sprzedają :diabelski_usmiech ).
Co do uszkodzenia pompy to chyba, aż tak to nie. U mnie w firmie już kilka razy zdarzyło się, że pracownicy zalali PeDeka ( 1,9 BXE ) benzyną, też rezerwa i też do pełna PB i poza tym, że po przejechaniu jakiś 500m auta zgasły i już nie odpaliły, to nie było żadnych uszkodzeń. Płukanie układu i jeżdżą do dzisiaj ( 70-80 tyś km ) bezproblemowo...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
oki dzięki wielkie ja spróbuje zrobić to sam bo dzwoniłem do kilku zakładów i dzisiaj nie da rady tego zrobić jutro Św. a samochód bardzo mi jest potrzebny.
jeszcze mam pytanie może wiesz jak zdjąć przewody paliwowe przy zbiorniku paliwa pod wiedzeniem bo próbowałem je ściągnąć do góry ale nie chcą iść
Komentarz
-
-
A nie wygodniej będzie Ci zdjać przewody paliwowe przy filtrze paliwa? Jeśli jeszcze masz gdzie kup wkład filtra paliwa i go wymień lub wypłucz w ropie. Moim zdaniem musisz też wylac benzyne z metalowej puszki filtra paliwa.
A może taki patent ściągasz przewody paliwowe przy filtrze. Do przewodu powrotnego przykładasz kompresor który pompuje powietrze do baku a na drugi przewód paliwowy jakąś przedłuzke z węża i do wiadra. Ciśnienie powietrza powinno wypychać paliwko z baku poprzez przewód paliwowy. Zalewasz rope i jeszcze pompujesz trochę powietrzem aby czysta ropa weszła do przewodów paliwowych, potem zalewasz czystą ropą puszke fitra paliwa i wkładasz nową wkładkę lub starą wypłukaną w ropie, kręcisz trochę rozrusznikiem i powinien odpalićTomek
Komentarz
-
-
właśnie tak zrobiłem ściągnąłem przewody przy filtrze paliwa i przy pomocy pompki wypompowałem paliwo ze zbiornika. teraz pod ciśnieniem je przeczyszczę i chyba powinno być gitara. a filtr mam nowy więc nie ma problemu. a jeśli chodzi o model to octavia I 2003.
teraz trochę zaleje ropką i znów przeczyszczę przewody. i powinno się udać
jak skończę napisze jak mi poszło
pozdrawiam
[ Dodano: Sob 31 Paź, 09 16:35 ]
Panowie mam jeszcze jedno pytanie: a mianowicie jak odpowietrzyć pompę??bo pokręciła trochę ale akumulator padł ale paliwa nie zassało
filtr napełniłem paliwem
Komentarz
-
-
odkreć przewody od wtrysków, jakieś pół obrotu i pokręć,
niech benzyna się wypchnie z pompy i przewodów wysokiego ciśnienia
nakapie na silnik, ale trudno->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaszczurra filtr mam nowy więc nie ma problemu
jesli benzyna doszla do filtra to może on spęcznieć i będzie utrudniał podaz paliwaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
Komentarz