witam dzisiaj stwierdziłem,że nie działa światło stopu na tylnej klapie podobno ma to jakiś związek ze świecami poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie poza tym tylna szyba grzeje wycieraczka i centralny ok :?:
Ze świecami ma to taki związek, że jakby Ci się czujnik stopu zepsuł, albo stopy wogóle nie działały to by się mrugała kontrolka świec. Jak tylko środkowy stop nie działa to się pewnie gdzieś rozłączył.
tak jak pisze SHADO 3 stop mógł się rozłączyć, np przy samej lampie. często też przepalają się żarówki( wypowiedź JEŻYK), ale raczej pojedynczo. przy 0* świece muszą grzać
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
Na którymś forum pisali, że klapa bagażnika zamyka się jak drzwi od stodoły. Myślę, że to może skutkować uszkodzeniem lub wysunięciem się żaróweczek z tych "oprawek" nie na darmo w innych autach (np. O2) żarówki są przylutowane. :szeroki_usmiech
Koledzy, czy orientujecie sie gdzie moglo nastapic rozlutowanie?
Od dluzszego czasu nie swieci mi swiatlo trzeciego / dodatkowego stopu - sprawdzalem
napiecie - 0V... wg instrukcji nie ma zadnego bezpiecznika do tego swiatla.
Czy jest mozliwosc by sygnal z czujnika stopu dawal osobne napiecie do swiatel zwyklych i osobne do trzeciego swiatla? jesli tak to sprawdzilbym z wymiana czujnika na nowy - ale obawiam sie ze raczej czujnik powinien byc odpowiedzialny ogolnie za wszystkie swiatla. sprawdzalem kable ktore ida do klapy i nic nie jest poprzecierane.
Myslalem, ze moze miec to zwiazek z ogrzewaniem szyby ( kable od ogrzewania tylnej szyby wisza, bo sie urwaly wtyki od szyby ), ale watpie w to...
Fleishmachine, maczupikczu 01 Sprawdź czy masa od światła ma przejście do np blachy czy innego punktu 100% podłączonego do budy. Do 3 światła stopu idzie czerwono-czarny przewód sprawdź np igłą przy wyłączniku stop (wbij w kabel) czy jest napięcie po naciśnięciu stopu. (Punkt A18 na schemacie to połączenie z lewą i prawą żarówką stopu). I tak coraz dalej aż do skutku.
a w którym miejscu mógł się rozłączyć środkowy stop?
nie wiem jak jest w kombiaku, ja mialem podobny problem z podświetleniem tablicy. rozłączyła sie kostka, trzeba ściągnąć plastikową osłonę klapy, zresztą miałem wrażenie że wszystkie kostki były poluzowane.
Koledzy, czy orientujecie sie gdzie moglo nastapic rozlutowanie?
Sprawdź przewody w gumowej harmonijce między klapą a nadwoziem(pękają).
te przewody sprawdzilem, sa ok...
a czy orientujecie sie ktoredy te przewody ida ?
[ Dodano: Wto 09 Lut, 10 10:15 ]
Zamieszczone przez Jeżyk
Fleishmachine, maczupikczu 01 Sprawdź czy masa od światła ma przejście do np blachy czy innego punktu 100% podłączonego do budy. Do 3 światła stopu idzie czerwono-czarny przewód sprawdź np igłą przy wyłączniku stop (wbij w kabel) czy jest napięcie po naciśnięciu stopu. (Punkt A18 na schemacie to połączenie z lewą i prawą żarówką stopu). I tak coraz dalej aż do skutku.
Okazalo sie, ze napiecie dochodzi do zlacza klapy, a wrecz jest juz w klapie, ale od otworu montazowego w klapie nie dochodzilo do samego swiatla stopu - nowy kabel, troche cyny i tasmy izolacyjnej i trzecie swiatlo stopu smiga jak za dawnych lat - dzieki za uwage
Komentarz