5,5 litra płynu do spryskiwaczy pod samochodem!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastergawron
    Classic
    • 2010
    • 6

W sumie nieważne gdzie się śpi, byle nie padało na głowę.
  • PiotrPP
    Ambiente
    • 2009
    • 116

Rano pod przednim zderzakiem znalazłem wielką kałużę płynu do sprysków! A mieści się tego u mnie 5,5litra- chyba ze względu na spryskiwacze reflektorów. Kto ma pomysł co mogło się popsuć lub rozszczelnić? Po zalaniu nowego płynu nie od razu cały wywaliło, tylko zaczęło powoli kapać, a po nocy zastałem znowu wielką kałużę. Ma ktoś jakiś pomysł?
    Skoda Octavia I kombi, Laurin&Klement, 1.9TDi ASZ, 150KM. To już niestety przeszłość. Wygląda na to, że poszła w dobre ręce.

Komentarz

• opsia
      Ambiente
      • 2007
      • 189

Może miałeś zalany letni, były przymrozki, zamarzł i może zbiornik gdzieś pękł.
      Moja Octavka tyle pali---

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• PiotrPP
        Ambiente
        • 2009
        • 116

Jest taka opcja, ale i tak sam chyba nie wyjmę tego zbiornika, bo jest spory i muszę pół silnika rozebrać z lewej strony. Chyba, że jakoś się go łatwiej wyjmuje?...
        Skoda Octavia I kombi, Laurin&Klement, 1.9TDi ASZ, 150KM. To już niestety przeszłość. Wygląda na to, że poszła w dobre ręce.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

PiotrPP, silnika rozbierać nie trzeba :szeroki_usmiech , ale niestety zderzak by się przydało. Na razie spróbuj wyjąć lampę i kratkę w zderzaku wtedy trochę więcej widać. może zauważysz wyciek...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Peterek
            Classic
            S_OCP Member
            • 2008
            • 38

Zamieszczone przez opsia
            Może miałeś zalany letni, były przymrozki, zamarzł i może zbiornik gdzieś pękł.
            Nie koniecznie. Kilka lat temu w mojej Fabii zsunął się wężyk z króćca zbiornika i płyn poszedł pod koła. Obejżyj więc przewody, czy są podłączone do zbiornika.
            Piotr

Kto pierwszy ten lepszy, ale...to druga myszka bierze serek.

Komentarz

• Evil
              Rider
              • 2009
              • 721

PiotrPP, ja miałem podobnie. Okazało się że wężyk który idzie do sprysków reflektorów zjechał z swojego miejsca i pociło się, a w ostateczności spadł. Jest on między reflektorem a zbiornikiem, na samym dole.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• PiotrPP
                Ambiente
                • 2009
                • 116

Evil, jak się tam dostać: od spodu, czy wyjąć reflektor. Zdejmowałeś zderzak?

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[ Dodano: Pon 02 Lis, 09 07:37 ]
                  Zamieszczone przez kowal 2002
                  PiotrPP, ale niestety zderzak by się przydało. Na razie spróbuj wyjąć lampę i kratkę w zderzaku wtedy trochę więcej widać. może zauważysz wyciek...
                  PiotrPP, Ty piszesz o octavii 01? Bo w 01 zbiornik jest na wierzchu http://moto.allegro.pl/item792108696...1r_zobacz.html
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• PiotrPP
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 116

Jest na wierzchu, ale na tej fotce zbiornik wygląda na dwa razy mniejszy od mojego(chyba ze względu na spryski reflektorów). U mnie nie da się go wyciągnąć do góry bo połowa zachodzi w lewo pod błotnik i blokuje każdy ruch.

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PiotrPP, to zalej go jeszcze raz i poddaj obserwacji. Mi sie wydawało ze w 01 był oryginalnie pakowany 5,5 litra

Komentarz

• PiotrPP
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 116

Bardzo możliwe, może uparłem się, że mam jakiś wielki ten zbiornik, ale faktem jest, że od góry nie da rady go wyciągnąć. Skończy się widzę tak, że po prostu zaprowadzę auto do jakiegoś mechanika i niech szuka przyczyny...szkoda, bo naprawione samodzielnie cieszyło by bardziej

Komentarz

• jack.
                          Drive
                          • 2009
                          • 70

Dolej płynu, auto na lewar, zdejmij koło i odkręć nadkole. Tam powinieneś zobaczyć więcej. Ja stawiam ma walnięty wężyk, np na uszczelkę przy zbiorniczku.

Komentarz

• PiotrPP
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 116

Słusznie, nie ma się co mazać! Nie pomyślałem, że od koła może być tam niezły dostęp. Dzisiaj jeszcze postaram sie tak zrobić.

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PiotrPP, sprawdz inaczej! Zalej płyn/ wode. Popros druga osobe zeby patrzyła czy np. z dwóch spryskiwczy pryska, uzyj spryskiwacza przedniej / tylniej szyby. A moze wystarczy tylko pomke dopachac....

Komentarz

• miroy
                                Classic
                                • 2009
                                • 19

Prawdopodobnie padł zawór spiętrzający od spryskiwaczy reflektorów.
                                Miałem takie same objawy. Koszt zaworu w ASO ok. 24 zł.
                                Jeżeli to zawór, to bez demontazu zderzaka się nie obejdzie.

Komentarz

• Marian 2
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1086
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

W moim przypadku pękło dno zbiornika (5,5l) tuż przy takim występie w kształcie małego walca, utrzymującego zbiornik we właściwej pozycji. Tworzywo zbiornika jest termoplastyczne, i wszystko dało się ładnie "zaspawać" lutownicą. W tym miejscu warto wgrzać grubszą warstwę z podobnego tworzywa jako wzmocnienie (np. z jakiegoś plastykowego pudełka).

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

Zamieszczone przez PiotrPP
                                    Evil, jak się tam dostać: od spodu, czy wyjąć reflektor. Zdejmowałeś zderzak?
                                    Nie trzeba zdejmować zderzaka, ani odkręcać reflektora. Na szczęście jest tam troszkę miejsca i po penetrowaniu ręką da sie wsunąć wężyk, ręka brudna i troszkę odrapana, ale wężyk założony.
                                    Jak będzie patrzeć od góry, to między reflektorem a zbiornikiem, powinien wchodzić wężyk, na króciec z zbiornika, jak wchodzi to postaraj się go głębiej wcisnąć. Jak nie wchodzi, to poszukaj może gdzieś wisi i stamtąd ucieka płyn.

Najlepiej to otworzyć maskę zalać wodą, i patrzeć skąd cieknie, najlepszy sposób. Potem wypryskać wszystko na szybę aby nie zamarzło i naprawiać .

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...