woda w bagazniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pablo_doctor
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 791

a ja juz znalazlem swoj przeciek

pepiczek tak jak ty wg strzalek . jurto zrobie foty i opis, tak czy siak okazuje sie ze woda moze plynac pod gore

P.S nie zrywaj relingow puki co ...
    pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

U mnie ciekła woda do schowka po lewej stornie bagażnika. Lało się przez śruby znajdujące się z boku, pod listwą zderzaka. Problem ustąpił jak odkręciłem te śruby, nałożyłem silikon i zakręciłem ponownie.

Komentarz

• pepiczek
        Ambiente
        • 2009
        • 146

U mnie nie sruby, sa one wysmarowane czyms jak gesty wosk. Dzis lalem tylko na klape i woda sie pojawila w tym samym miejscu (strzalka z opisem na zdjeciu moim). Ten element to zgrzane 2 blachy, chyba leje sie po tej widocznej od wewnatrz bagaznika ale w srodku tego profilu (jak sie wlezie do bagaznika i da tam glowe to widac chyba slad wody - zmyty kurz).

I TO SAMO MAM PO OBU STRONACH AUTA!

Tu widac konstrukcje tego elementu gdzie finalnie scieka i robi sie kropla, leci srodkiem tego kanalu i pozniej idzie w miejsce wskazane strzalka na zdjeciu wyzej (kropka ostatnie 2cm idzie od strony blotnika - boku auta, tam jest taki 2mm rant czyli po lewej stronie zdjecia). Na zdjeciu na dole po prawej widac glosnik. To ten kanal ze zdjecia nr 1 (tam oznacznie strzalka).

No i gdzie ta woda cholerna przechodzi na poczatku, w jakim miejscu uszczelki klapy bagaznika?

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 10 13:37 ]
        Ludzie, zapadliscie sie pod ziemie? Ja obalam teze ze zawsze cieknie z klapy jak woda we wnece na kolo. Tez mialem tam wode ale obecnie polozylem gazety i wody ani kropelki, zdjalem plastik klapy i lalem solidnie woda - nic :-( Jakby wciekalop do srodka to profil klapy ma 2 ujscia (zasloniete gumowymi koreczkami) na dole i by wyciekalo na zderzak a nie do klapy, chyba.

Nadal mam wode w bagazniku, w miejscu wskazanym na strzalkach cieknie jak cholera, wczoraj na dolnym slasku padalo i u mnie gazety podlozone pod tym miejscem mokre... qrwa i nie wiem skad leci. Albo relingi (ktos pisal by nie sciagac, czekam az sie odezwie...) albo uszczelka klapy jakos magicznie popuszcza ale sladu po tym golym okiem nie ma :/
        +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

no wiec zgodnie z obietnica.
          U mnie przeciek byl spowodowany przez uszczelke na ocinku jak na foto /czerwona kreska/.
          Zdjolem ta uszczelke i pod nia wszystko bylo moktre zarowno karoseria jak i mocowanie uszczelki.
          Dziwne jest to ze na zdrowy rozsadek nie ma jak sie woda dostac pod uszczelke.
          Nier ozpisujac sie jak do tego doszedlem i jak to mozliew ze "woda plynie do gory" zrobilem tak:
          zdjelem uszczelke na zaznaczonym fragmencie wyczyscilem mocowanie na karoserii i na uszczelce, odtluscilem nanioslem doslownie odrobine silikonu /WAZNE ZBY BYL BEZ KWASOW OCTOWYCH - najlepiej zastosowac klej do szyb lub jakis specjalny/ i nalozylem uszczelke.

Obecnie mija trzeci tydzien i puki co jest sucho ale kontrolnie nie zatrzasnelem jeszcze plastykow, tak na wszelki wypadek.
          Załączone pliki
          pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• karfin
            Drive
            • 2009
            • 79

Chciałem wrócić do tematu. Woda jest tam gdzie te kratki i mam pytanie jak je wyjąć i tam wyczyścić poza tym są one luźne i latają nie wiem czy to coś istotnego a jak tam zerknę to widze światełko tak ma być czy czegoś tam brakuje i woda wali z asfaltu jak jadę ?? Czytałem też o niejakiej belce poprzecznej pod zderzakiem może minie ktoś naprowadzić jak to wygląda. Jestem niemal 100% pewien że to z tych kratek bo mokra jest tam ta podłoga i okładzina centralnie na tych kratkach.

Komentarz

• aman
              Classic
              • 2010
              • 8

Witam, ja również ostatni walczyłem z wodą w lewym schowków w bagażniku (O1 combi '03). Woda wyciekła mi z wewnątrz profilu nad tylnym lewym światłem, co wskazywało przeciek z okolic dachu. Sprawdziłem mocowania relingów, anteny, wnękę w której zamocowane są zawiasy, mocowanie siłownika od podnoszenia klapy oraz jak ktoś tu wyżej wspominał miejsce zgrzania blach w rynience (szyberdachu nie posiadam) .Po dwóch dniach walki miejscem przecieku okazała się dziura w spawie pod pokrywą klapy bagażnika, tuż przy końcu rynienki. Po wstrzyknięciu w nią wody strzykawką woda od razu zaczęła lać się z profilu.

Trochę silikonu i już 4 dzień ani śladu wody

Komentarz

• Cioteczka
                Classic
                • 2010
                • 20

Zamieszczone przez pepiczek
                (...)Gdzie u mnie woda się zbiera widać na fotce:
                (...)
                Mam dokładnie taką sama sytuację. Jeżdżę bez wykładziny lewej i poziomej (mam z poliuretanu) bo kiedy była wykładzina, to pięknie podsiąkało i woda stała w zagłębieniu koła zapasowego. Teraz w czasie jazdy jest tylko kilka kropel
                Różnica polega na tym, ze w ogóle nie ma u mnie węża niebiesko czarnego (nie mam szyberdachu) ?????
                Nie mam pojęcia gdzie się takowy zaczyna, ale może Tobie wysunął się z jakiegoś odpływu i woda leci obok. Może masz kogoś z chudą i długą ręką aby wybadał...
                U mnie wkłądając ręczniki papierowe w ten profil gdzie u Ciebie jest czarny wężyk było bardzo mokro. Miałam zatkany korek w tej wnęce (ten, w który u Ciebie wchodzi niebieski wężyk - teraz jest wyjęty i woda swobodnie spływa, ale przyczyny nadal nie zlokalizowałam. Podejrzewam listwę dachową przez Ciebie zwaną relingiem. A może ten wężyk u Ciebie jest zatkany -dmuchnij!
                Cioteczka
                OCT I 1,9 TDI AGR Sedan

Komentarz

• pepiczek
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 146

I jak tam Pablo? Czy ta uszczelka to bylo to? Mija prawie rok od naszych zmagan a ja nadal jedze bez wykladziny bagaznika (tej od lewego nadkola) i mam tam polozona wyborczą... i tak wymieniam co deszcz... kapie nadal z tego samego miejsca.

A jak tam u kolegi ktory silikonowal laczenie blach?

Szlag by to trafil, stare auto ale kurcze takie felerki wkurzaja... silnik dziala jak talala a skodzina denerwuje roznymi pierdolami. W miedzyczasie dolozylem sobie ALARM i mam centralnego na pilota, jeszcze zmieniam pilot na scyzoryk... pociesze sie ;P

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

wątek sprzed 1,5 roku
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

Po tym czasie moge potwierdzic iz zrodlem przecieku byla uszczelka bagaznika na odcinku zaznaczonym czerwona linia /lewy gorny rog/ po jej zdjeciu na zaznaczonym odcinku okazalo sie ze jest tam mokro - po osuszeniu i wyczysczeniu zastosowalem silikon motoryzacyjny /taki bez kwasu octowego czy cos tam/ w malej ilosci - bo trzeba pamietac ze kiedys moze trzeba bedzie ta uszczelke wymienic.
                      Testy z laniem wody oraz tygodniowe deszcze nie ujawnily wiecej przeciekow i wilgoci w bagazniku.

Reasumujac moza albo podlejac albo wymienic cala uszczelke - decyzja nalezy do Was.
                      Pozdrawiam.
                      /zdjecie do ktorego sie odwoluje jest kila postow wyzej/
                      pablo_doctor

Komentarz

• bartek1984
                        Classic
                        • 2011
                        • 36

witam
                        panowie ja tez mam problem z woda w bagazniku podczas deszczu woda mi wycieka pomiedzy laczeniem plastiku z karoseria w tylnej klapie, z tego co zauwazylem jak polewam po tylniej szybie to mam wrazenie ze woda wchodzi pod uszczelke na szybie. czy orientuje sie ktos czy ta uszczelke da sie wymienic?

[ Dodano: Nie 20 Mar, 11 18:04 ]
                        czesc Wuszy, i jaka znalazles usterke widze ze tez mam taki problem wycieka mi z klapy zlaczenia z karoseria? ale nie moge zlokalizowac z skad idzie ta woda.

Komentarz

• grzes8888
                          Classic
                          • 2011
                          • 4

u mnie cieklo przez swiatlo stopu na klapie tylniej .poprawilem i jest spokoj

Komentarz

• pepiczek
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 146

Pablo doktor - strzał w dziesiątke, zobaczcie ile czasu przeszło od chwili gdy tu zaglądałem z problemem ;-)

Kupilem masę uszczelniająca coś ala kit w sklepie moto (10zl), nie klejącą na amen i nie zasychającą na kamień. Idealna do tego, aplikowana pistoletem! Uszczelke zdjąłem od połowy klapy (tego skosu koło siłowników) aż do góry, wygrzebać trzeba bylo stary kit (zasechł i spękał), odtluscic wneke uszczelki, osuszyc itd. To samo z linią blach. Następnie walimy do środka sporą "kiełbasę" z tego kitu po obwodzie i mocujemy. 2 osoby jak nic to robią, nawet 3 bo masą można uwalić siebie i auto, po co sie trudzić.

Nic nie leci od tego momentu!

Pod oryginalna uszczelką były zwały błota(!!!) pyłu wbitego na jej całym przekroju, woda tym szła aż do plastików na podsufitce, wciekala też do łączenia blach i dalej w miejsca jak zaznaczyłem w tym wątku - BINGO! Dzięki Panowie, 1-2h i 10zł i po problemie!

Komentarz

• pablo_doctor
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 791

spoko - swoja droga ciekawe ze woda moze plynac pod gore :lol:
                              pablo_doctor

Komentarz

• Darion
                                Classic
                                • 2010
                                • 26

Witam!
                                U mnie podobny problem O1 kombi, płyn w lewym nadkolu... Połączyłem na nowo wężyk nadal płyn.
                                Powalczyłem - wymieniłem cały wężyk od spryskiwacza aż do nadkola i dalej płyn w lewym nadkolu...
                                Mam wrażenie że jest lekko popękany spryskiwacz przy samej końcówce. Może jakoś wtedy ścieka po wężyku? Z tego co piszecie warto uszczelnić uszczelkę i swiatło stopu sprawdzę...

[ Dodano: Czw 29 Mar, 12 21:52 ]
                                Witam! Nikomu już nie cieknie? Ja dopiero dziś polewałem wodą. Chyba leci ze spawu nad klapą po lewej. Czym to uszczelnić jesli to to?

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 12 23:17 ]
                                Ja zakleiłem dzisiaj pod relingiem z lewej strony było pękniecie długości około 10 cm. Zastosowałem pastę Dirk... zobaczymy po deszczu. Połączyłem również skorodowane przewody na stałe w lewym błotniku. Polewanie nie pokazało wycieku ale zobaczymy...

Komentarz

• aronus
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 643
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pablo_doctor
                                  no wiec zgodnie z obietnica.
                                  U mnie przeciek byl spowodowany przez uszczelke na ocinku jak na foto /czerwona kreska/.
                                  Zdjolem ta uszczelke i pod nia wszystko bylo moktre zarowno karoseria jak i mocowanie uszczelki.
                                  Dziwne jest to ze na zdrowy rozsadek nie ma jak sie woda dostac pod uszczelke.
                                  Nier ozpisujac sie jak do tego doszedlem i jak to mozliew ze "woda plynie do gory" zrobilem tak:
                                  zdjelem uszczelke na zaznaczonym fragmencie wyczyscilem mocowanie na karoserii i na uszczelce, odtluscilem nanioslem doslownie odrobine silikonu /WAZNE ZBY BYL BEZ KWASOW OCTOWYCH - najlepiej zastosowac klej do szyb lub jakis specjalny/ i nalozylem uszczelke.

Obecnie mija trzeci tydzien i puki co jest sucho ale kontrolnie nie zatrzasnelem jeszcze plastykow, tak na wszelki wypadek.
                                  U mnie też z lewej strony bagażnika woda jest :x Będę musiał uszczelkę zdjąć i podkleić, dlatego mam pytanie, czy w takim przypadku trzeba te górne białe plastiki jakoś odginać, czy one na jakieś zatrzaski są?

Komentarz

• pepiczek
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 146

opisalem procedure wyzej, plastikow na pudsufitce NIE sciagalem bo nie ma takiej potrzeby

Komentarz

• aronus
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 643
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pepiczek
                                      opisalem procedure wyzej, plastikow na pudsufitce NIE sciagalem bo nie ma takiej potrzeby
                                      Dzięki za info, trzeba się będzie za to zabrać

Komentarz

Pracuję...