[02] Zawieszenie - bujanie na boki tyłem auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rossi
    Classic
    • 2010
    • 38

adek81, został Ci rok na reklamacje przecieku. Dopilnuj papierów, bo tak naprawdę one są ważne.
  • czyzyk64
    Elegance
    • 2008
    • 866

Witam,
    Mam pytanko , czasami jak któreś tylne koło wpadnie w studzienkę to potrafi tak lekko zabujać na boki tyłem samochodu,
    czy to jest normalne?, ponieważ z tyłu jest to zawieszenie wielowahaczowe,
    czy nastawić się na szukanie przyczyny w połączeniach zawieszenia metalowo-gumowych, lub łącznikach stabilizatora?.
    Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

Komentarz

• tom.tom
      Rider
      • 2009
      • 296

jeżeli jedziesz w zakręcie i "bujnięcie" jest minimalne, a auto jest w miarę nowe i wiesz, że zawieszenie nie dostało jeszcze "w d...", jest to normalne. Moja Octavka też tak ma od nowości i poprzednie auta też tak miały. W zakręcie koło na ułamek sekundy traci kontakt z asfaltem i wjeżdża na metalową, śliską studzienkę, aby w następnym ułamku sekundy znów złapać kontakt z asfaltem. Amortyzator zwykle jest za wolny i za zimny, żeby to zniwelować i stąd to lekkie "bujnięcie".

No może że masz elementy metalowo - gumowe zużyte, wtedy buja bardziej. Gdy czujesz, że auto podczas szybkiej jazdy po prostej drodze ma tendencje do bujania tyłem, co jest wyczuwalne na kierownicy (musisz reagować na te bujnięcia), to jest już źle i musisz robić tylne zawieszenie.

Tomek
      Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• xekon
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 742

Re: [02] Zawieszenie - bujanie na boki tyłem auta

Zamieszczone przez czyzyk64
        Witam,
        Mam pytanko , czasami jak któreś tylne koło wpadnie w studzienkę to potrafi tak lekko zabujać na boki tyłem samochodu,
        czy to jest normalne?, ponieważ z tyłu jest to zawieszenie wielowahaczowe,
        czy nastawić się na szukanie przyczyny w połączeniach zawieszenia metalowo-gumowych, lub łącznikach stabilizatora?.
        Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.
        po przesiadce z O1 miałem takie wrażenie że strasznie pływa tył, po zrobieniu geometrii zawieszenia problem ustąpił - może tu przyczyna...

Komentarz

• czyzyk64
          Elegance
          • 2008
          • 866

na to wygląda , że to bedzie normalny objaw. na prostym wszysto jest ok, poprzednio jeżdziłem autem z typowym tylnym zawieszeniem( belka skretna) i ztąd to uczucie.

Komentarz

Pracuję...