Nierówne broty zaraz po zapaleniu Octavki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • norbert51
    Classic
    • 2010
    • 6

brak masy / przebicie... wilgoć w bezpiecznikach... ( kolega nie mył przypadkiem silnika ?? ) albo coś z karcherem ??? na masce nie działał ??
  • vigo12
    Classic
    • 2009
    • 28

Mam kłopot związany z zapalaniem Skody Octavi .Na zimno zaraz po zapaleniu silnik pracuje nierówno ,wygląda na to jakby palił nie na wszystkie cylindy i po jakiś 3 min rozgrzania jest wszystko OK.Samochód ma przejechane 300 tys serwisowany w ASO od nowości.W zimie co ciekawiej jest lepiej tzn. lepiej pali, być może dotaje większą dawkę paliwa.Co może być przyczyną ?

Komentarz

• marco1
      Classic
      • 2009
      • 31

Co może być przyczyną ?
      Przebieg, przy takim przebiegu siada głowica (nie trzyma ciśnienia)

Ja miałem ten sam problem od około 350 tys podczas niskich temperatur zapalał nie na wszystkie cylindry, oleju nie pobierał nawet grama.
      Przy przebiegu 400 tys (silnik się skończył) urwał się korbowód tuż pod tłokiem - przyczyna tzw zmęczenie materiału tak bynajmniej to tłumaczę ponieważ silnik do końca pracował normalnie bez jakichkolwiek zarzutów, oprócz tego nierównego startu.Gdyby nie ten korbowód zrobił bym głowicę i problem byłby z głowy, bo to ona nie trzymała ciśnienia co okazało się podczas naprawy.

Problem mam już za sobą, kupiłem nowy silnik sam dół bez głowicy pozostałe części typu głowica ,pompa wtryskowa, wtryskiwacze wymagały poważnej naprawy.

vigo12 w twoim przypadku stawiam na niskie ciśnienie sprężania przecież sam przebieg na to wskazuje

sprawdż ciśnienie i daj znać jestem ciekawy czy przy 300 tys będzie w normie

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

vigo12, wymieniałes filtr paliwa?
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Górol
          Classic
          • 2009
          • 28

sprawdz tez świece żarowe
          ..życie jest za krótkie żeby jeździć dieslem ...

Komentarz

• oziemi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 399

Nie wiem czy to tylko moje spostrzeżenia, ale wydaje mi się, że najczęściej mocno zatelepie silnikiem przy temperaturach około 5st. i dużej wilgotności powietrza. Gdy jest cieplej lub calkiem zimno, czyli 0 i poniżej takie trzęsawki występują znacznie rzadziej. Chyba na forum leona też były podobne dywagacje, z tym że dotyczyly głownie silnika ASV.
            Elegance
            ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
            -------------------------------------------

Komentarz

• lukaszp1981
              Ambiente
              • 2009
              • 139
              • Octavia III combi (5E5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez oziemi
              Nie wiem czy to tylko moje spostrzeżenia, ale wydaje mi się, że najczęściej mocno zatelepie silnikiem przy temperaturach około 5st. i dużej wilgotności powietrza. Gdy jest cieplej lub calkiem zimno, czyli 0 i poniżej takie trzęsawki występują znacznie rzadziej. Chyba na forum leona też były podobne dywagacje, z tym że dotyczyly głownie silnika ASV.
              Zauważyłem u mnie tą samą prawidłowość. Chyba pora na świece.

Komentarz

Pracuję...