zaparowane szyby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lookash_
    Rider
    • 2009
    • 302

Zamieszczone przez Jarek_wawa
    No jest tego więcej.
    Jak np. chłodzenie turbiny, to po co kupować auto z turbiną skoro nie można normalnie się zatrzymać i zgasić silnika. Nie mówiąc już o ruszaniu na zimnym silniku.
    Z ruszaniem i chłodzeniem można sobie poradzić podczas jazdy.
    Czarny Szkodnik

Komentarz

• tryton
      Elegance
      • 2008
      • 935

koledzy a co sądzicie o preparatach przeciw parowaniu szyb może to jest rozwiązanie problemu

Komentarz

• lookash_
        Rider
        • 2009
        • 302

Zamieszczone przez tryton
        koledzy a co sądzicie o preparatach przeciw parowaniu szyb może to jest rozwiązanie problemu
        Raz stosowałem taki już nie pamiętam nazwy i powiem szczerze byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Dość długo szyby nie parowały, a środek nie był aż tak drogi.
        Czarny Szkodnik

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

czyli widzę że srodki pomagają no to może koledzy zamiast prowadzić debaty nad wyższością jazdy na klimie czy bez to po prostu kupić środek za 10 zł umyć szyby nanieść srodek i cieszyć się przejrzystymi szybami ( ja właśnie zamierzam tak zrobić )

Komentarz

• Marx
            Elegance
            • 2009
            • 865

ten srodek nie jest bez wad - on powoduje wykraplanie wody na szybie. Schnac woda zostawia zacieki, a w zimie szyba zamarza od srodka i dopiero wtedy jest zabawa...

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez tryton
              to jest rozwiązanie na krótko, a po drugie, nanosisz cienką warstwę "filmu" na szybę. mi to zaczęło przeszkadzać po zachodzie słońca. było widać na szybie "mazgaje" i tego się nie dało wypolerować. tłusta maź jednym słowem. mi to przeszkadzało więc więcej tego nie użyłem.
              p.s. mycie 3-4 razy w roku szyb od wew. + wymiana filtra kabinowego/pyłkowego raz do roku i oczywiście sprawny układ wentylacyjny to wystarczy by z szyb szybko znikała "mgła" :wink:

Komentarz

• Marx
                Elegance
                • 2009
                • 865

trzeba jednak pzyznac ze "niewidzialana wycieraczka" ma to do siebie ze "mgla" wogole sie nie pojawia...

Komentarz

• SuchyX
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1170

Jarek_wawa, kolego masz racje. Jak jeździłem na ECO to rano nic nie parowało. A na AUTO to od razu po władowaniu dupska do auta zaczynało po jakimś czasie parować.

Zrobiłem tak jak pisaliście żeby osuszyć auto bez klimy czyli tryb ECO i co?? dzisiaj rano wsiadam ten sam dystans do pracy i co na twarzy?? :yay: nic nie parowało :szeroki_usmiech mało tego całą drogę do pracy pokonałem bez włączania nawet ECO i dzisiaj padał deszcz więc szybciej powinno wystąpić zjawisko parowania.

A jak jeździłem na AUTO to następnego dnia parowały nawet jak na dworze nie padało i było sucho.

leszekmw nie muszę zaglądać pod maskę bo widzę po spalaniu na postoju co pokazuje komputer na AUTO i co na ECO oraz lekko inna praca silnika na AUTO. Jeśli chcesz wiedzieć to tak na AUTO kręcą się oba wentylatory a na ECO nie.
                  Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                  Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

Zamieszczone przez SuchyX
                    Jarek_wawa, kolego masz racje.
                    Ciesze się że pomogło.

Komentarz

• dragster
                      Elegance
                      • 2009
                      • 895
                      • Honda

Środek z Shella, 6,95 zł na ich stacji. Nie działa. A przyłożyłem się do roboty, najpierw, przy dodatniej temp., wyczyściłem dokładnie szyby od wew., dalej napsikałem tego środka i "wyglancowałem" (jak się to u nas mówi ). I lipa. Smugi wielkie na przedniej szybie, cała jakaś taka lekko przysmużona. Dopiero jak nawiew tylko na szybę to ne było żadnych smug.

Po kilku dniach wypucowałem starą metodą, bez tego środka i już jest super.

I jedna fajna rzecz: jak czyści się przednią szybę to warto ustawić ciepły nawiew na nią i czyścić w tym nawiewie. Bardzo ułatwia robotę i pomaga likwidować smugi.
                      Załączone pliki
                      Silnik R18A2.
                      http://www.dadrl.org.uk
                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• wojtass
                        Rider
                        • 2007
                        • 473

ostatnio na tvn turbo robili test zaparowania szyb i czym to najlepiej usunac i tak po kolei kto wygral :
                        1. szampon do wlosow dla dzieci bambino
                        2. preparat antyparowy
                        3. ziemniak
                        4. cebula

a wlasnie powieccie mi taka rzecz. Ostatnio wymianialem nagrzewnice i odpieli mi kabel od klimy. Jest pusta, jest sens w zimie ja nabijac?

Komentarz

• bocian1
                          Classic
                          • 2010
                          • 8

Wymień filtr kabinowy i otwórz nawiew będzie po problemie.

Komentarz

• maciekjas
                            Classic
                            • 2010
                            • 17

sprawdź sobie filtr pyłkowy. na 99,99% zapanowywania szyb, wymiana pomaga. Przerobiłem to w Fabii i teraz mam to samo w Octavii

Komentarz

Pracuję...