[O1] swiatelko w bagazniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wecia91
    Classic
    • 2010
    • 11

Interesują mnie Goodyear EfficientGrip. Męczy mnie jeden "problem" odnośnie ichże montażu. Czy zestaw 4 takich opon to zestaw 4 takich samych opon czy 2 innych na lewą stronę i 2 innych na prawą stronę?
  • morgh
    Drive
    • 2009
    • 90

mam taki problem nie pali mi sie swiatlo w bagazniku kupilem dzis nowa oprawke( stara byla zepsuta) i nie pali nie wiem gdzie jest czujnik otwartej klapy bagaznika. moze ktos pomoc. jakis schemacik czy podpowiedz :P

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Re: swiatelko w bagazniku

Zamieszczone przez morgh
      gdzie jest czujnik otwartej klapy bagaznika.
      W zamku klapy.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• morgh
        Drive
        • 2009
        • 90

hmmm ale tam w klapie czy w bagazniku?

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Zamek jest w klapie. :P
          Musisz ściągnąć plastikową osłonę klapy(energicznie szarpnąć,jest na zatrzaski)i dostaniesz się do zamka.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• karo
            Drive
            • 2009
            • 77

a moze tylko bezpiecznik...

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

Zamieszczone przez karo
              a moze tylko bezpiecznik...
              czujnik w zamku na 99% :szeroki_usmiech w ASO dostępny z całym zamkiem za jakieś 250zł :szeroki_usmiech dlatego ja w swojej byłej o1 dorobiłęm 2 przyciski którymi manualnie włączałem i wyłaczałęm oświetlenie w bagażniku :wink:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• pipen76
                Classic
                • 2008
                • 6

Re: swiatelko w bagazniku

Witam. Podobnie jak koledze morgh nie świeciło mi światełko w bagażniku po otwarciu klapy.

Postanowiłem dobrać się do tego zamka i naprawić to ustrojstwo, poniżej foto-relacja:

1. Ściągamy plastikową osłonę mocowaną na zatrzaski.

2. Widok klapy po zdjęciu osłony.

3. Odłączamy przewody ze złączek, zdejmujemy metalowe cięgno oraz odkręcamy 3 śruby (Torx) górnego zamka.

4. Kluczem imbusowym odkręcamy 3 śruby mocowania dolnego zamka.

5. Cały zamek po wyjęciu.

6. Zdejmujemy metalową osłonę mikrostyku.

7. W tym przypadku powodem braku oświetlenia była blaszka, która dociska włącznik mikrostyku. Z biegiem lat uległa ona wygięciu i przeskoczyła przez bolec zamka. Sam mikrostyk okazał się w pełni sprawny.

8. Zdejmujemy plastikową osłonę mikrostyku, wyciągamy go i odpowiednio wyginamy blaszkę tak, aby dociskała przycisk po zamknięciu klapy. W przypadku awarii mikrostyku należy zapewne go wymienić.

9. Teraz działa prawidłowo.

10. Składamy wszystko do kupy i mamy światłość! Warto przy okazji naoliwić wszystkie ruchome metalowe elementy zamka tak, aby chodziły gładko (szczególnie klamka otwierania klapy). Ja do tego używałem takiej oliwy do smarowania łańcucha.

Dodatkowo podłączyłem się do przewodów od lampki i pociągnąłem zasilanie do takiej samej lampki z drugiej strony. Seryjnie jest tylko lampka z lewej strony ale z prawej jest identyczne puste miejsce w plastiku. Teraz świeci z obu stron i jest git. Polecam, niewiele roboty.

Komentarz

Pracuję...