Interesują mnie Goodyear EfficientGrip. Męczy mnie jeden "problem" odnośnie ichże montażu. Czy zestaw 4 takich opon to zestaw 4 takich samych opon czy 2 innych na lewą stronę i 2 innych na prawą stronę?
[O1] swiatelko w bagazniku
Zwiń
X
-
Re: swiatelko w bagazniku
Witam. Podobnie jak koledze morgh nie świeciło mi światełko w bagażniku po otwarciu klapy.
Postanowiłem dobrać się do tego zamka i naprawić to ustrojstwo, poniżej foto-relacja:
1. Ściągamy plastikową osłonę mocowaną na zatrzaski.
2. Widok klapy po zdjęciu osłony.
3. Odłączamy przewody ze złączek, zdejmujemy metalowe cięgno oraz odkręcamy 3 śruby (Torx) górnego zamka.
4. Kluczem imbusowym odkręcamy 3 śruby mocowania dolnego zamka.
5. Cały zamek po wyjęciu.
6. Zdejmujemy metalową osłonę mikrostyku.
7. W tym przypadku powodem braku oświetlenia była blaszka, która dociska włącznik mikrostyku. Z biegiem lat uległa ona wygięciu i przeskoczyła przez bolec zamka. Sam mikrostyk okazał się w pełni sprawny.
8. Zdejmujemy plastikową osłonę mikrostyku, wyciągamy go i odpowiednio wyginamy blaszkę tak, aby dociskała przycisk po zamknięciu klapy. W przypadku awarii mikrostyku należy zapewne go wymienić.
9. Teraz działa prawidłowo.
10. Składamy wszystko do kupy i mamy światłość! Warto przy okazji naoliwić wszystkie ruchome metalowe elementy zamka tak, aby chodziły gładko (szczególnie klamka otwierania klapy). Ja do tego używałem takiej oliwy do smarowania łańcucha.
Dodatkowo podłączyłem się do przewodów od lampki i pociągnąłem zasilanie do takiej samej lampki z drugiej strony. Seryjnie jest tylko lampka z lewej strony ale z prawej jest identyczne puste miejsce w plastiku. Teraz świeci z obu stron i jest git. Polecam, niewiele roboty.
Komentarz
-
Komentarz