[O1] Chrobotanie przy skrzyni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • komarek80
    Drive
    • 2010
    • 55

Zamieszczone przez Purchawa
    Niestety czeka nas w najblizszym czasie wielkie, brzydkie "show"
    A tak większość z nas właśnie po tej TRAGEDII :!: życzyłaby sobie by wreście było NORMALNIE :cry:
    KoMaReK80
  • Damianjg
    Rider
    • 2008
    • 621

Witam
    Mam pewien problem, otóż jak silnik jest zimny coś chrobocze w okolicach sprzęgła-skrzyni. Chrobotanie to ustaje prawie w ogóle jak silnik się nagrzeje, ale jest ono słyszalne. Nie jest ono ciągłe ale przerywane. takie chrrr........chrr.....chrrrrrrrr..chrrr
    Mechanicy podpowiadają że pewnie dwumasa pada ale nic nie szarpie przy przyspieszaniu.
    Skrzynia sie kończy?? czy jednak zabierac sie za przerobienie na jednomase??

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

szarpać nie musi. podstawowe pytanie, jaki masz przebieg? jeśli zaraz po tym co na liczniku w profilu to może się zbliżać koniec sprzęgła. powtórzę i tobie, bez rozbiórki można se gdybać. :idea:
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Przebieg to już nie aktualny Teraz jest prawie 200. A za dwumasa już się rozglądam i planuje zakup

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

no to kupuj, ale dopiero po weryfikacji. najwyżej autko trochę dłużej postoi, ale koszty mogą być mniejsze. pozdrawiam
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• Japapi
            Classic
            • 2010
            • 23

Witam,

Mam dokładnie takie same objawy w mojej Octavce jak kolega Damianjg. Na zimnym silniku chrobotanie przerywane. Ustaje jak się wciśnie sprzęgło. Do tego jest problem z włączniem 1 i 2-giego biegu. Ciężko wchodzi na lub nie można wyłaczyć. Po wciśnieciu sprzegła samochód na 1 chce jakby jechać - ciagnie. Objawy pojawiają się np przy dojeżdzaniu do świateł. Pomimo wciśnięcia sprzęgła i po naciśnięciu hamulca nagle zaczyna ciągnąć.
            Do tego przy zwalnianiu silnikem na 5 biegu słuchać silne wycie przy wycikaniu sprzęgla a potem delikane po puszczeniu.

Myśle że padła mi skrzynia a na dokładkę posypał się dwumas. Mechanior zaśpiewał 3000 za samo sprzęgło i 1500 za skrzynie tak że zęby w ściane można wbić.http://forum.octaviaclub.pl/images/smiles/icon_sad.gif

Wszystko przez to że jest to wersja 4x4 a do tych wynalazków cześci używanych brak za orginały drogie.

Ma ktoś z was może namiary na link na którym można znaleźć schemat skrzynii FMU do silnika ATD?

Można tu podpasować inną 6-tkę ze zwykłej wersji? W sumie dołożyli do niej tylko rozdzielacz na wyjściu prawej półosi.

Dziekuje za wszelką pomoc

Skoda OCTAVIA 1.9 TDI (74kW ATD) 4x4 6 biegów (FMU) - 220 Tkm.
            Japapi

Komentarz

• GreenArrow
              L&K
              • 2009
              • 1052

Damianjg, ja nie chce Cie martwic ale , bylem pod Toruniem na budowie ;d i takie właśnie 'chrabotanie' miałem ;D wcisnąwszy sprzęgło silnik był cichy ;d puściłem ;d jak by podkładka latała na śrubie ;d Odwiozłem znajomego do Cieszyna do domu ;d w Tychach WYSKOCZYŁ MI SAM 5 bieg ;d Jak go wrzuciłem to auto bylo jak na luzie ;d Dojechałem do domu na biegach 1,2,3,4 ;d Dzień pożniej zablokowala sie cała skrzynia ;d no i kupiłem nowa ;d i sprzegło tez ;d bo sie troszkę spaliło ;d

Komentarz

• Damianjg
                Rider
                • 2008
                • 621

Zamieszczone przez robert.dg
                Damianjg, ja nie chce Cie martwic ale , bylem pod Toruniem na budowie ;d i takie właśnie 'chrabotanie' miałem ;D wcisnąwszy sprzęgło silnik był cichy ;d puściłem ;d jak by podkładka latała na śrubie ;d Odwiozłem znajomego do Cieszyna do domu ;d w Tychach WYSKOCZYŁ MI SAM 5 bieg ;d Jak go wrzuciłem to auto bylo jak na luzie ;d Dojechałem do domu na biegach 1,2,3,4 ;d Dzień pożniej zablokowala sie cała skrzynia ;d no i kupiłem nowa ;d i sprzegło tez ;d bo sie troszkę spaliło ;d
                U mnie to była dwumasa. Juz wymieniona

Komentarz

• GreenArrow
                  L&K
                  • 2009
                  • 1052

Damianjg, a moze u mnie dwumasa pociagnela za soba skrzynie ? nie mam pojecia .

Komentarz

• Japapi
                    Classic
                    • 2010
                    • 23

No to skończyło się rumakowanie Nie wiecie może czy można podpasować do inną skrzynie 6 bieg zamiast FMU? Za taką używaną chcą 2500. Nie uśmiecha mi się wpakować 5 koła w naprawe. Może ktoś pomóc w tej sprawie?
                    Japapi

Komentarz

Pracuję...