Zamieszczone przez Purchawa
[O1] Chrobotanie przy skrzyni
Zwiń
X
-
[O1] Chrobotanie przy skrzyni
Witam
Mam pewien problem, otóż jak silnik jest zimny coś chrobocze w okolicach sprzęgła-skrzyni. Chrobotanie to ustaje prawie w ogóle jak silnik się nagrzeje, ale jest ono słyszalne. Nie jest ono ciągłe ale przerywane. takie chrrr........chrr.....chrrrrrrrr..chrrr
Mechanicy podpowiadają że pewnie dwumasa pada ale nic nie szarpie przy przyspieszaniu.
Skrzynia sie kończy?? czy jednak zabierac sie za przerobienie na jednomase??
-
-
Witam,
Mam dokładnie takie same objawy w mojej Octavce jak kolega Damianjg. Na zimnym silniku chrobotanie przerywane. Ustaje jak się wciśnie sprzęgło. Do tego jest problem z włączniem 1 i 2-giego biegu. Ciężko wchodzi na lub nie można wyłaczyć. Po wciśnieciu sprzegła samochód na 1 chce jakby jechać - ciagnie. Objawy pojawiają się np przy dojeżdzaniu do świateł. Pomimo wciśnięcia sprzęgła i po naciśnięciu hamulca nagle zaczyna ciągnąć.
Do tego przy zwalnianiu silnikem na 5 biegu słuchać silne wycie przy wycikaniu sprzęgla a potem delikane po puszczeniu.
Myśle że padła mi skrzynia a na dokładkę posypał się dwumas. Mechanior zaśpiewał 3000 za samo sprzęgło i 1500 za skrzynie tak że zęby w ściane można wbić.http://forum.octaviaclub.pl/images/smiles/icon_sad.gif
Wszystko przez to że jest to wersja 4x4 a do tych wynalazków cześci używanych brak za orginały drogie.
Ma ktoś z was może namiary na link na którym można znaleźć schemat skrzynii FMU do silnika ATD?
Można tu podpasować inną 6-tkę ze zwykłej wersji? W sumie dołożyli do niej tylko rozdzielacz na wyjściu prawej półosi.
Dziekuje za wszelką pomoc
Skoda OCTAVIA 1.9 TDI (74kW ATD) 4x4 6 biegów (FMU) - 220 Tkm.Japapi
Komentarz
-
-
Damianjg, ja nie chce Cie martwic ale , bylem pod Toruniem na budowie ;d i takie właśnie 'chrabotanie' miałem ;D wcisnąwszy sprzęgło silnik był cichy ;d puściłem ;d jak by podkładka latała na śrubie ;d Odwiozłem znajomego do Cieszyna do domu ;d w Tychach WYSKOCZYŁ MI SAM 5 bieg ;d Jak go wrzuciłem to auto bylo jak na luzie ;d Dojechałem do domu na biegach 1,2,3,4 ;d Dzień pożniej zablokowala sie cała skrzynia ;d no i kupiłem nowa ;d i sprzegło tez ;d bo sie troszkę spaliło ;d
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robert.dgDamianjg, ja nie chce Cie martwic ale , bylem pod Toruniem na budowie ;d i takie właśnie 'chrabotanie' miałem ;D wcisnąwszy sprzęgło silnik był cichy ;d puściłem ;d jak by podkładka latała na śrubie ;d Odwiozłem znajomego do Cieszyna do domu ;d w Tychach WYSKOCZYŁ MI SAM 5 bieg ;d Jak go wrzuciłem to auto bylo jak na luzie ;d Dojechałem do domu na biegach 1,2,3,4 ;d Dzień pożniej zablokowala sie cała skrzynia ;d no i kupiłem nowa ;d i sprzegło tez ;d bo sie troszkę spaliło ;d
Komentarz
-
Komentarz