Dziwne 'suche' krecenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Komentator
    Classic
    • 2010
    • 6

Dziwne 'suche' krecenie

No to trochę pogrzebałem w samochodzie wczoraj. W bloku 4 w gr. 4 miałem kąt ustawiony na 0,0 - wyjściowo. Rozrząd wymieniałem sobie ze szwagrem który robi mechanikę samochodową. Tu nadmienię że nie chciał mi dotykać do regulacji bo wszystko było wg. niego i VAGA ok - i tu ma rację bo to naprawdę dobry spec i mogę go polecić i tu bez popeliny że szwagier itd (raz tylko A4 robili mi w innym serwisie i od tamtej pory zostawiam samochód jemu).
    Ale ja jestem niepokorny i go przekupiłem dobrą perełką i troszkę pogrzebaliśmy wieczorem przy kącie synchronizacji:
    0.0 spalanie na jałowym wynosi 0,7l/h i tak stoi - oczywiści wszystko co się da wyłączone z obciążników.
    3.5 wynosi 0,9l/h
    -3.5 wynosi 0.5l/h.
    Ustawiliśmy -3 i pojeżdżę trochę. Przejechałem co prawda krótki odcinek - i nie czuję jakichś negatywnych skutków. Podpytałem go trochę o skutki takiego wyprzedzenia i mówił że tu się nic nie powypala i nie powinno się przy normalnej jeździe nic przegrzewać. Innymi słowy odrobinę zubożyliśmy mieszankę więc teoretycznie winien się szybciej nagrzewać samochód zimą. Poza tym powiedział że to na moje żądanie, że to mój samochód i jeśli zechcę to on mi na moją prośbę nawet dach zetnie diaxem żeby zrobić cabrio :szeroki_usmiech .
  • kris90
    Drive
    • 2009
    • 64

Dziwne 'suche' krecenie

Witam i znowu niestety laduje w dziale usterki..
    Otoz mam taki problem: ide rano do garazu, to auto mi normalnie odpala po nocy, wyjezdzam z garazu, wylaczam silnik, chce pozniej go spowrotem odpalic - kreci jakby 'na sucho' nie jest to normalne krecenie jak w przypadku ludzi u ktorych na cieplym musza dlugo krecic. Jest to taki suche, jakby chcial a nie mogl. Dzisiaj po okolo 15 probach 'zalapal' i odpalil. Aku, swiece, rozrusznik nowe. Czy to moze byc filtr paliwa ktory, przyznam szczerze, nie byl dawno wymieniany? Dziekuje.

Komentarz

• jmjacek
      Classic
      • 2009
      • 23

Re: Dziwne 'suche' krecenie

ostatnio dwa razy miałem tak samo,kręcił i nie mógł załapać ,za drugim razem kręcił momentami tylko samym rozrusznikiem -tak jakby bendix przy rozruszniku nie chciał załapać ?
      pozdrawiam
      jmjacek

Komentarz

• kris90
        Drive
        • 2009
        • 64

najsmiesniejsze jest to ze rozrusznik jest nowy, dokladnie tak, sam rozrusznik jakby krecil..

Btw. Co to jest jak wylaczam silnik, wtedy jakby cos sie 'zamykalo' pod maska? Zauwazylem przy tym kreceniu ze dopiero jak to uslysze, nastepny rozruch udaje sie.

[ Dodano: Sob 28 Lis, 09 13:27 ]
        nikt nie wie?

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kris90, hmmmm byc moze oringi na filtrze paliwa. Ale to troche dziwne bo raczej po nocy by nie odpalał. A jak z garazu wyjezdzasz to masz jakis "spadek" auto stoi prosto czy pod jakims kątem?

[ Dodano: Sob 28 Lis, 09 13:52 ]
          Zobacz jak zachowuje sie paliwo w przewodach......jak odpalisz czy sa jakies przerwy itd.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kris90
            Drive
            • 2009
            • 64

Bylem przed chwila w garazu. Pierwsza odpalka - bez problemu, po minucie gasze silnik(nie bylo tego typowego 'zamkniecia' ), odpalam - to co wyzej pisalem. Po dwoch probach uslyszalem to 'zamkniecie' i silnik odpalil.
            Co sie zamyka poczas wylaczania silnika?

Komentarz

• hermioli1
              Rider
              • 2009
              • 322

Ten odgłos zamykania to klapa egr-a, sprawdź może się zacina bo egr zawalony jest sadzą, poruszaj na zgaszonym silniku tą wajchą na egr, może się rozrusza.
              Załączone pliki
              W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
              Babka utonęła do góry kudłatką.
              Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
              Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

Pracuję...