Witam nabyłem wczoraj używaną Skodówke Octavię z silnikiem 1,9TDI i po zrobieniu 420 km komputerek pokazuje mi srednie zużycie 2,5L/100km co to ma znaczyć spaliła według mnie ok5 lna 100 może ktoś coś podpowie...
faktycznie, trochę dziwnie mało, ale może Ci się jakaś superoszczędna wersja trafiła ja bym najpierw policzył zużycie tradycyjną metodą, czyli tankujesz do pełna, jeździsz, znów do pełna i liczysz ile samochód faktycznie zużył paliwa. u mnie tez komputerek nie pokazuje tak naprawdę prawdziwego zużycia (taka już ich konstrukcja), ale rozbieżności nie przekraczają 1 l/100 km
Zaraz po kupnie zapiszczał i włączyła się kontrolka rezerwy.Zalałem 20 litrów ON Verwy wczoraj zrobiłem 420 km dziś 40 i znów włączył kontrolkę tzn daje to ok 4,5 l/100 km a tu pokazuje 2,5 da się to jakoś przestawić samemu?
samemu to raczej nie... rozumiem, że masz na myśli wskazania średniego a nie chwilowego zużycie paliwa. a tak z ciekawości, sprawdzałeś jakie średnie zużycie jest zapisane w drugiej pamięci?
Spróbuj zresetować komputer, czasem pomaga. Poza tym może masz zabrudzony lub uszkodzony czujnik ABS-u. Z niego idzie info do komputera odnośnie przebiegu, prędkości itp. Zaglądnij też TUTAJ
Moc to 110 koników jest to 1,9TDI z lit I czerwoną rano gdy dziś ruszałem zaczynało od zużycia chwilowego 17L/100 srednie podskoczyło do 3 l ale póżniej po 40 km znów ok 2,5 l/100 ki czort sprubuje zresetować.A ten czujnik od ABS to który mógł się zabrudzić bo nie chce mi się wszystkich kół ściągać.
Poszukaj czy nie masz zalozonego boxa - przed pompa wtryskowa - on powoduje falszowanie wyswietlanego zuzycia paliwa - fakt ze zwykle o 0,5 - 1 l wiec u Ciebie troche to malo prawdopodobne. Moze tez jest jakis program wgrany badziewiasty ktory falszuje pomiar ?
Nie jest to żaden anglik normalnie wskazuje w litrachna 100 km miałem już jedną OCTAVKĘ ale z silnikiem 90 koni i tam było oknawet ok 0,2 zawyżała myślałem że można to jakoś recznie skalibrować a teraz nie wiem czy nawet inspekcja komputera coś da?
wklejam ponizej moj stary post o regulacji wskazan kompa pokladowego w kwesti spalania sredniego:
Jezeli chodzi o spalanie chwilowe na postoju wartosc ktora jest wyswietlana nie jest faktyczna jest jedynie taka jaka ustawia sie na VAGu w dawce paliwa- tj. silnik zuzywa jakas faktyczna ilosc paliwa zeby pracowac na biegu jalowym - my ustawiamy jaka to bedzie dawka dla komputera silnika . Bawilem sie tym troche i mozna miec spalanie na postoju w podobnych warunkach w ALH od ok. 0,2 do 0,9. Jak ta wartosc odbiega od rzeczywistego to komp przeklamuje na postoju jak i na spalaniu srednim - obecnie ustawiam u siebie zeby spalanie liczone z kompa zgadzalo sie jak najbardziej z tym realnym. Oczywiscie te zmiany maja powazniejsze implikacje - jest tak ze jak ustawisz ta wartosc jak najmniejsza to auto lepiej idzie niz jak bedzie srednia lub najwieksza - wiaze sie to z tabela w kompie ograniczania momentu obrotowego ale jak u mnie zauwazylem roznica jest minimalna - zreszta zeby komp wskazywal poprawnie to operuje sie wartosciami raczej srodkowymi. :
To jest w Engine - Special adaptations: Login code 12233: adaptacja kanal 1
Komentarz