[Inne] Sharan zawołał oleju :O
Zwiń
X
-
[Inne] Sharan zawołał oleju :O
Dzisiaj mój sharan zawołał oleju. To znaczy wyświetlił komunikat na wyświetlaczu na żółto, że ma niski stan. Jak sprawdziłem, to rzeczywiście olej był na minimum na bagnecie. Wlałem mu 3 setki i się uspokoił. Ale mam pytanie - czy dla silnika AUY to normalne? Bo od wymiany przejechałem 13 kkm i dopiero za 2 tys km mam zmianę oleum. W octavii AGR tego nigdy nie miałem. Zawsze wystarczało oleju od wymiany do wymiany. Czy silnik AUY ma większą normę zużycia oleju?Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
-
-
Mimo, że jeżdżę benzyną, to wtrącę swoje 3 grosze.
Ja mam u siebie olej LONG LIFE, czyli wymiana co 30tyś. km. Po przejechaniu 20tyś. zapaliła mi się lampka od oleju i musiałem dolać 0,3l - 0,4l. Być może przy 'normalnych' olejach (czyt. nie LONG LIFE), zużycie jest ciut większe. Poza tym czytając nasze fora wszędzie mowa o normach 0,5l / 1000km. Ale średnia przeliczona z obserwacji forumowiczów to faktycznie około 0,5l / 10-15 tyś km.
Tak więc podsumowując - wg mnie nie masz się czym przejmować.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alfeekropeck, Pytam, bo w AGR tego nie było. Oleju wystarczało od wymiany do wymiany. A ten mi dzisiaj z takim komunikatem wyskoczył :PPozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
kropeck, Być może masz rację. Narazie żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem. Czyli moc w normie, szarpania nie ma, notlaufów też nie ma. Wycieków nie ma. Może tak ma ten silnik. W końcu mam go dopiero 5 miesięcy i nie całkiem jeszcze poznałem.
[ Dodano: Wto 01 Gru, 09 22:57 ]
kropeck, A tak z innej beczki. Wiesz może coś na ten temat?? http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28170Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alfeekropeck, A tak z innej beczki. Wiesz może coś na ten temat?? http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28170
Co do oleju - naprawdę bym się nie przejmował. Kwestia jeszcze tego dochodzi jaki olej miałeś w Skodzie, a jaki masz teraz w VW (chodzi o rodzaj: 5W30, 10W40 itd.). Myślę, że po kolejnej zmianie oleju i lepszej pogodzie będziesz mógł więcej powiedzieć. Ale 0,3l na 13kkm.... PIKUŚ.... PAN PIKUŚ :-)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
Komentarz