Abgass werkstatt!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bikerek
    Classic
    • 2010
    • 24

Abgass werkstatt!!!!

Zamieszczone przez vince123
    GRUBEER, o której chcialbys tam jechac
    wcześniej jak kolo 10 / 11 nie ma co się zjawiać bo myślę ze będzie tak jak w Kamieniu Śląskim, bardzo się ciągnęło ale tym razem jadę sam bez młodego :twisted: i mam zamiar trochę po oglądać a nie tak jak ostatnio że wyścigi się na dobre nie zaczęły a ja już byłem w drodze powrotnej
    manius
  • wojtek1982
    Ambiente
    • 2009
    • 108

Abgass werkstatt!!!!

Witam

Od pewnego czasu łapię notlaufa w zakresie 2800-3000. Do granicy 2800 wszystko jest w porządku, auto przyśpiesza płynnie. Jeżeli przekroczę tę magiczną barierę to potem na każdym biegu mam muła. Obroty rosną szybko a auto po prostu się wlecze. Oczywiście wszystko wraca do normy po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika. Zauważyłem także, że jak gwałtownie dodam gazu i szybko przekroczę granicę 2800 problemu nie ma. Wczoraj zalałem trochę Verwy i przybutowałem autko do 4 tys obrotów. Podczas wyhamowywania zapaliła się żółta kontrolka silnika a na kompie pojawił się napis Abgass Werkstatt, co w tłumaczeniu na język polski oznacza serwis układu doładowania. Czytając posty na temat podobnego problemu dowiedziałem się, że może to być wina N75, kierownic w turbinie, sztangi i EGR. Czy wystąpienie komunikatu "Abgass Werkstaat" zmienia postać rzeczy czy nadal problem dotyczy, któregoś z powyższych elementów. Co mam robić, pomóżcie? Na pewno VAG.

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

wojtek1982, To nie sprawa doładowania tylko układy wylotowego. Abgas to znaczy po polsku gaz wylotowy (spaliny)
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez wojtek1982
        Werkstaat
        oznacza warsztat.
        czyli, masz złe spaliny w warsztacie...nieee to był żart.
        ale prawda jest taka, że masz problem ze spalinami i trzeba odwiedzić mechanika :wink:

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez wojtek1982
          Obroty rosną szybko a auto po prostu się wlecze
          e niemozliwe przy notlaufie

Komentarz

• wojtek1982
            Ambiente
            • 2009
            • 108

Gazy wylotowe są powtórnie wykorzystywane a nie jak w autach bez turbo po prostu przekazywane do układu wydechowego. Na razie kontrolka się nie świeci, sprawdzę auto na vag-u i wyjdzie szydło z worka

Komentarz

• aman
              Classic
              • 2010
              • 8

W moim przypadku przyczyną błędu "Abgass Werkstatt" był przetarty od uchwytu wężyk w pobliżu środkowej części podszybia, pod pokrywą silnika. W sumie to dopiero po wymianie tego wężyka (odcinek ~10cm) znajomy mechanik uświadomił mnie że ten błąd był z nim związany.

Komentarz

• wojtek1982
                Ambiente
                • 2009
                • 108

Panowie sprawa załatwiona, kierownice w turbo zacięte, więc trzeba było geometrię przeczyścić, 900 zł i po sprawie. Teraz raz, dwa a czasami i 3 razy na tydzień ostry but do 3,5- 4 tys obrotów na 3 i 4 biegu. Według forumowiczów jest to środek zapobiegawczy, co do jego skuteczności można mieć wątpliwości bo kumpel ma ASV w audi i on butuje auto codziennie po parę razy a i tak notlauf go dopadł. Efekt to 900 za czyszczenie + 250 za czujnik doładowania. Wnioski są takie jeździjmy normalnie a czasami ostro w gaz

Komentarz

Pracuję...