Witam.
Od pewnego czasu gdy przyszedł mróz zaraz po odpaleniu siedząc w aucie dochodzą dziwne dzwięki klekotania od strony sprzęgła lub skrzyni biegów po kilku sekundach ustaje i wszystko wraca do normy. Jak jest cieplej czyli ok 2 stopnie w plusie nie ma tego zjawiska.
Czy to normalne przy TDI czy może coś zaczyna dawc znaki.
Przebieg 175000 km bez ingerencji w skrzynię i sprzegło.
Przebieg 175000 km bez ingerencji w skrzynię i sprzegło.
Jak na sprzęgło to stanowczo dużo. Moim zdaniem temu należałoby się przyjrzeć. Zwłaszcza że mówisz, iż stamtąd dochodzi klekotanie. Trudno powiedzieć. Zależy jak odpalasz, czy na luzie, czy na biegu i sprzęgle... Czy sprzęgło się ślizga, czy jest już zużyte - tzn. czy wysoko bierze, czy było podciągane... ?
BTW mieszkamy od siebie dość blisko - można podjechać i się temu dokłądnie przyjrzeć, porównać. - ja miałem sprzęgło wymieniane jakieś 2-3 miechy temu przy 190 kkm ale było już tam wcześniej coś kombinowane w nim :evil:
Odpalam na luzie z wciśniętym sprzegłem.
Jak byś miał chwile to możemy sie spotkac Bartholemaus podjade do Krzeszowic.
poczekam jeszcze jak sie ociepli i zobacze czy się to będzie powtarzac.
pzdr
"czy było podciągane... ?" BARTHOLEMAUS tego sprzęgła się nie podciąga.
jeśli z trakcją wszystko oki to spoko, ale przy 175tkm to już może się sprzęgło odzywać. oby nie.
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
"czy było podciągane... ?" BARTHOLEMAUS tego sprzęgła się nie podciąga.
A to przepraszam - nie wiedziałem...
Zamieszczone przez robekcool
ale przy 175tkm to już może się sprzęgło odzywać. oby nie.
około 900 zł. wymiana sprzęgła u mechanika (części + robocizna)
kriss możemy się spotkać bez problemu - w tygodniu kończe pracę po 17 więc jestem do dyspozycji - w weekendy raczej też po południu. Ja u siebie będę musiał z zawieszeniem porobić bo tucze się, skrzypi, zgrzyta, charczy więc czekają mnie też wydatki...
Jak coś to daj znać na priv w który dzień o której. dobrze by było jakbyś podjechał do mnie, jak będzie u mnie zimny silnik - żebyś sobie sam odpalił i porównał jak jest z zapalaniem u CIebie a jak u mnie...
Bartholemaus, Kolego nie coś za tanio 900zł??? Ja dałem 1700zł za nowy komplet czyli sprzęgło, łożysko, docisk, wysprzęglik i takie tam pierdoły. Sprzęgło G60 :]
A co do klekotania przez te kilka sekund to mam to u siebie samo zresztą zobacz jaka jest temp na dworzu. Też mi tyka przez 2-3 sekundy a potem cisza. Olej musi dotrzeć wszędzie.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
sandokan4, na pewno będzie taniej a to czy lepiej tzn chyba nie może lekko gorszy będzie komfort jazdy ale praktycznie mało odczuwalny. Jednomasa jest wytrzymalsza niż dwumasa.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Bartholemaus, Kolego nie coś za tanio 900zł??? Ja dałem 1700zł za nowy komplet czyli sprzęgło, łożysko, docisk, wysprzęglik i takie tam pierdoły. Sprzęgło G60 :]
Ja miałem nową tylko tarczę i docisk. Łożysko nie pamiętam. Było kilka mies temu ale na serio wyszło 900 zł z robocizną - normalnie wyjdzie 1000 - 1100 ale ja miałem rabat na robociznę ze względu na status stałego bywalca
Teraz idzie odwilż więc zobacze jak bedzie palic gdy jest cieplej.
Bartholemaus odezwe sie i spotkamy sie tuż po świetach jezeli znajdziesz chwilke.
pzdr
WITAM.
Po przyjściu odwilży silnik pali na dotknięcie nic nie szarpie nic nie klekocze.
To faktycznie chyba wina gęstego oleju i niskiej temperatury otoczenia
pzdr
Komentarz