[O1] Obroty same wskoczyły na max....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • quebec
    Classic
    • 2010
    • 34

domisnis, obyś szybko sie podniósł wiem coś o tego typu kłopotach
  • Busku
    Rider
    • 2009
    • 655

Witam serdecznie... Dzisiaj przytrafiła mi się nie miła sytuacja, mianowicie gdy wracałem z pracy gdy wrzuciłem 4 samochód zaczął gwałtownie przyspieszać, wrzuciłem na luz i obroty weszły ma maksymalne, oczywiście samochód od razu zgasiłem i nie odpalałem... Mam pytanie, co się mogło stać? Czy to pompa wtryskowa? Słyszałem że jeśli była by to turbina to nie dało by się zgasić auta z kluczyka, a ja zgasiłem własnie kluczykiem... Od razu jeśli ktoś wie co się mogło zepsuć, to bardzo prosze o orientacyjną cene naprawy... Samochód to octavia 01 1,9Tdi AGR 90KM z roku 2000... Pozdrawiam w nienajlepszym nastroju :cry:
    Pozdrawiam
    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
    Mercedes W210 290 Turbodiesel
    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• gomezf1
      Classic
      • 2009
      • 17

Sprawdź pierw czy dźwignia gdzie linka gazu jest przypięta nie zapiekła się. Przy tych warunkach atmosferycznych to bardzo możliwe. wystarczy czymś psiknąć i posmarować.

Komentarz

• slig
        Classic
        • 2009
        • 2

Zamieszczone przez gomezf1
        Sprawdź pierw czy dźwignia gdzie linka gazu jest przypięta nie zapiekła się. Przy tych warunkach atmosferycznych to bardzo możliwe. wystarczy czymś psiknąć i posmarować.
        Życze powodzenia w szukaniu linki gazu w silniku TDI :P

Komentarz

• gomezf1
          Classic
          • 2009
          • 17

A, no chyba że tak To przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Zamieszczone przez slig
            Zamieszczone przez gomezf1
            Życze powodzenia w szukaniu linki gazu w silniku TDI :P
            Ale trop może być dobry. Może nawala potencjometr czy jak go zwą gazu

Komentarz

• markowski
              Ambiente
              • 2006
              • 224

Busku,
              kolega na forum mial podobny problem - olej z turbiny w dolot i silnik zaczal sie rozbiegac.
              Czasem da rade go zgasic kluczykiem, czasem nie...
              Nie chcialbym byc zlym prorokiem ale obawiam sie ze czekaja Cie koszty... Zobacz ile masz oleju i auto do majstra...

nie uruchamialbym go bo moze Cie czekac cos takiego

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
              pozdrawiam
              Markowski
              OI AXR 06 185@377

Komentarz

• Busku
                Rider
                • 2009
                • 655

Podobnych filmików widziałem bardzo wiele, dlatego od razu zgasiłem auto i nie próbowałem jej odpalić, samochód oczywiście jest u sprawdzonego mechanika... Niestety również obawiam się że koszt bedzie wysoki :cry: Jak człowiek ma pecha to i palca w dupie złamie...
                Pozdrawiam

Komentarz

• hsurim
                  Elegance
                  • 2006
                  • 788
                  • Kia
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Skoro zgasiłeś kluczykiem, to nie jest (zapewne) tak źle ... :wink:
                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• HKR
                    Drive
                    • 2006
                    • 71

moze i glupie pytanie ale jak mozna zgasic samochod bez kluczyka??

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

HKR, zdławić silnik np. hamulcem
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Obroty same z siebie nie rosna. Trzeba rozebrac IC na poczatek i zobaczyc czy duzo tam oleju i wyczyscic. Mozliwe ze to byl tylko ten olej, a turbo jeszcze pojezdzi.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• gomezf1
                          Classic
                          • 2009
                          • 17

Czyli wnioskując dzieje się to tylko z silnikami doładowanymi? Czyli mogę mieć spokojną głowę

Myślę ze też można zdławić silnik zatykając dolot powietrza, tyle ze nie bardzo miał bym w takiej sytuacji ochotę wsadzać tam ręce

Komentarz

• Szczeciniak
                            Classic
                            • 2009
                            • 4

Ja miałem kiedyś to samo (tylko w benzynie) i okazało się, że to czujnik temperatury wody (płynu chłodzącego).

Komentarz

• Busku
                              Rider
                              • 2009
                              • 655

Jeśli nie udałoby się zgasić kluczykiem to wrzuciłbym wyższy bieg i go zdławił biegiem... Jedyny plus jest taki że od razu zgasiłem samochód (dosłownie po dwóch sekundach jak wskoczyły obroty na max). Z tego co czytałem to powodów może byś sporo, ale znając moje szczęście to i tak bedzie lipa... Jeśli miałbym automatyczna skrzynie to jedynie zatkać dolot ale tak jak kolega pisał pchać tam ręce...
                              Pozdrawiam

Komentarz

• Bartholemaus
                                Drive
                                • 2009
                                • 51

Zamieszczone przez markowski
                                nie uruchamialbym go bo moze Cie czekac cos takiego

http://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIRgpY
                                Filmik masakryczny!!
                                Aż żal tego silnika... Masakra jeśli sie tak może stać z TDI.
                                A co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Obwiniacie turbinę w kilku postach - co wię w niej psuję że powoduje maksymalne obroty silnika? jaka w ogóle jest przyczyna takich zachowań silnika...?
                                Samochód też ma duszę...

Komentarz

• Busku
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 655

Takich filmików jest sporo, moze dzisiaj lub jutro bede wiedział co się stało to napisze co zawiniło... Kolejne filmiki: http://www.youtube.com/watch?v=58SoI...eature=related
                                  W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Pozdrawiam

Komentarz

• Ostlander
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 163

Puszcza uszczelnienie wału turbosprężarki i olej smarujący łożyska turbo zostaje rozpylony w dolocie. Powoduje to pracę silnika diesla mimo ze wtryskiwacze nie podają paliwa. Tak pracujący silnik szybko wkręca się na obroty , są problemy z jego wyłączeniem i w dość szybkim czasie wypija cały olej z miski olejowej. Ponieważ nic nie ogranicza obrotów silnika poza jego wytrzymałością taki silnik często się rozpada. Pękają korbowody , urywają się tłoki , zaciera wał itd.
                                    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• Busku
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 655

No własnie takie informacje także wyczytałem z forum passata ale mam nadzieje że poprzez szybkie wyłączenie silnika nic aż tak poważnego się nie stało... Sprawdzałem poziom oleju i był w normie, jedynie to mnie w jakimś stopniu pociesza...
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Bartholemaus
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 51

Nieno - jak się przez 2-3 sekundy troche szybciej obrócił to mu się nic raczej nie powinno stać - wręcz przeciwnie...
                                        Ten filmik z BM'ką X5-tką jest "najlepszy" - Kurcze ale sie silnik musi męczyć wtedy jak spalany jest cały olej z miski...
                                        Przykra sprawa.
                                        Samochód też ma duszę...

Komentarz

• wiewioor
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 83
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Podobną historię z wkręceniem się silnika na max miałem w Fordzie Sierra 1.8 TD
                                          tam turbinka była jak nowa
                                          ale za to tłok pękł idealnie po linii pierścionka.
                                          .
                                          Zamieszczone przez Busku
                                          Sprawdzałem poziom oleju i był w normie, jedynie to mnie w jakimś stopniu pociesza...
                                          zanim był remont jeżdziłem nim jeszcze ok 2 miesiące i nie brał oleju

Komentarz

• Busku
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 655

Zamieszczone przez wiewioor
                                            Podobną historię z wkręceniem się silnika na max miałem w Fordzie Sierra 1.8 TD
                                            a jak długo silnik pracował na maksymalnych obrotach? Zobaczymy co z autem bo tak jak pisałem, kilka rzeczy mogło zawinić...
                                            Pozdrawiam

Komentarz

• wuszy
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 85

Co należy zrobić, jak stanie się coś takiego jak na tych filmach i nie da się zgasić auta? wrzucić mu jakiś wysoki bieg? jest z tego jakiś ratunek?

Komentarz

• Busku
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 655

Jeśli masz manualną skrzynie zdusić biegiem, jeśli automat to zatkanie układu dolotowego...
                                                Pozdrawiam

Komentarz

• Alonzo_
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2460
                                                  • Hyundai

Zamieszczone przez Busku
                                                  Jeśli masz manualną skrzynie zdusić biegiem, jeśli automat to zatkanie układu dolotowego...
                                                  Ale czy uda sie zdusić biegiem na maxa rozpędzone TDI bez innych strat? Obciążenia sprzęgła i skrzyni będa sporawe?

I jeszcze jeden filmik. Ale nie wiem do końca o co biega. Niby benzyna w opisie 325i e30 ale zupełnie jak w dielsu na maxa rozpędzonym - finał podobny.....9 min...twarda była

Komentarz

Pracuję...