A miesci ci się wogóle? Mi brakuje i to sporo do wpasowania..
Twardy pedał hamulca przed odpaleniem 01
Zwiń
X
-
Twardy pedał hamulca przed odpaleniem 01
Mam pytanko. Czy powinienem się niepokoić tym, że od jakiegoś czasu po wejściu do auta, przed odpaleniem silnika, przy próbie wdepnięcia pedału hamulca napotykam na opór? Pedał zachowuje się tak jak po wyłączeniu silnika i kilkukrotnym nadepnięciu - zero wspomagania.
Wydaje mi się, że ciśnienie nie powinno w ciągu nocy zejść tak samo z siebie? W żadnym z dotychczas jeżdżonych przeze mnie aut nie spotkałem się z takim objawem, nawet po dłuższym niejeżdżeniu.
Zawsze wchodziłem do auta, naciskałem hamulec (żeby po wysprzęgleniu z biegu nie skulać się z górki), wciskałem sprzęgło, wrzucałem luz, odpalałem... A od jakichś 2 tyg. wcisnąć hamulca ni huhu :shock:
W zasadzie nie jest to awaria, ale na pewno uciążliwość, i cholera wie czy awaria nie czai się tuż za rogiem?
Dodam, że poza tą dziwną przypadłością hamulce sprawują się bez zarzutu, biorą równo i pewnie, a na wykresie ideał (tydzień temu miałem badania).
Jeśli było o tym coś na forum to sorry, ale nie znalazłem.
-
-
Zamieszczone przez maba8zawsze pedał hamulca jest twardy gdy silnik nie jest uruchomiony.
Zamieszczone przez maba8a czy Ty przypadkiem nie naciskasz tego pedału kilka razy po zgaszeniu silnika???? jesli tak robisz to to jest właśnie przyczyną że rano pedał jest bardzo twardy.
Komentarz
-
-
smer tragedii nie ma - skoro hamulce PO odpaleniu sa w porzadku to tego bym sie trzymal. najprawdopodobniej stwardniala gumka (starosc i mroz) lub osiadla sprezynka (starosc) w zaworze zwrotnym i zamiast 100% szczelnosci masz 99%. zostaw tak jak jest. najwazniejsze ze dzialaja dobrze podczas jazdy.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbPanowie to jest normalne :P w kazdym aucie tak jest. nawet jak zdarzy wam sie holowanie to na wylaczonym silniku po paru hamowaniach pedal robi sie twardy i trzeba pompowac noga albo reczny
Oczywiście wspomaganie po odpaleniu jest ok.
Komentarz
-
-
Gwoli ścisłości; chyba jednak tak nie powinno być, bo u mnie przypadłość ta wystąpiła ok. 3 tygodnie temu. I wkurza mnie, bo parkuję na pochyłym i chciałbym czuć hamulec pod nogą gdy daję na luz :roll: .... Tak, wiem, wiem.... mam używać wtedy ręcznego, ale cóż, nie jestem przekonany do ręcznego w zimie
Komentarz
-
-
miedzy pompa a serwem jest zawor zwrotny a w nim gumowy talerzyk i sprezynka.
ze 'starosci' guma sie delikatnie odgniata a sprezynka 'flaczeje' gdy nie ma podcisnienia sprezynka moze juz nie dawac rady uszczelnic w 100%. co innego gdy silnik pracuje a podcisnienie jest.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Panowie odgrzewam bo nie widzę sensu zakładania nowego tematu.
Mam problem rano przed odpaleniem mam twardy pedal hamulca a na pewno nie powinno tak być bo auto mam od nowości i nigdy tak nie było. Parę tygodni temu miałem problem z nieszczelnym serwem więc wymieniłem na nowe ATE wymieniłem również przewód z zaworkiem zwrotnym na nowy z ASO parę dni było dobrze a potem tak jak pisze. Nie mam pomysłu gdzie ta nieszczelność może być przecież obie części nowe może to serwo jakieś wadliwe bo zaworek 100% git sprawdzałem. Pompa vacum wolno bije jakieś 5 sec potrzebuje żeby dojść do -0,9 ale dochodzi. Przed zgaszeniem nie hamuję tak więc podciśnienie powinno być...
Jakieś pomysły? Bo ja już nie mam."urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
176Km 343Nm
hamulce 312mm przód i 256mm tył
Komentarz
-
Komentarz