Zamieszczone przez Mihau
drgania kół
Zwiń
X
-
drgania kół
to5mekTagi: Brak
-
-
drgania kół
Witam . Odkąd założyłem koła zimowe zauważyłem dziwne odgłosy które dochodzą z kół napędowych, podczas buksowania na śniegu przy skręconych kołach (niekoniecznie do oporu) dochodzą dziwne dzwięki coś jak pracująca sprężyna ... Na kołach letnich nie było tego problemu ,, domniemam że winą jest zawieszenie podskakujące na śniegu przy zrywaniu kół ale proszę o opinie >.........
-
-
a może ci nie wyważyli kół....dziwne że na zimowych tylko i tylko przy skręcie...drgania mogą też byc gdy na feldze sie coś osadzi np. troche błota i też drżą koła ale to by było cały czas....spróbuj nie buksowac czy też tak będzie....mi jeden gośc powiedział że w aucie z przednim napędem na skręconych kołach lepiej nie buksowac bo cos tam można zerwac - juz nie pamietam co ale chyba ząbki na półosi i wtedy to przeskakuje i stąd te drgania...może ktos ma inny pomysł
Komentarz
-
-
na pewno nie sa to przeguby. zastanawialem sie nad tym kiedys (tez po zmianie na zimowe) jak dobiegal mnie dzwiek wlasnie jak 'zardzewiala sprezyna'. skoro nie jestem jedyna osoba ktora tak ma, to znaczy ze jest to normalne.
przypuszczam ze zawieszenie 'pracuje' na swoich mocowaniach i stad te halasy.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
U mnie również z okolicy przednich kół dochodzą straszne odgłosy, ciężko mi je opisać ale skłaniam się ku temu jakby faktycznie jakaś sprężyna, odgłos metaliczny, trzeszczenia, buczenie. Wcześniej miałem założone 15 calowe alufelgi i wszystko było ok. Odgłosy te pojawiły się po wymianie kół na zimowe (15 cali ale wyższy profil mają od tych letnich, nie pamiętam jaki, musiałbym sprawdzić i ewentualne dopisać, założone na stalowe felgi, koła wyważone) Hałas słyszalny przy skręcaniu kół nawet małym, przy przyspieszaniu czasami jak koła boksują, przy hamowaniu jak chce np sprawdzić czy ślisko na jezdni i naduszę pedał dynamicznie do końca to ten odgłosy się pojawiają, takie charczenie, trzeszczenie itp. Auto niegarażowane, stoi na mrozie całą noc. Płyn wspomagania na maxa (od kupna w grudniu nie wymieniany bo poco, żadnych dolewek nie było, płyn hamulcowy to samo?) Początkowo wiązałem to z wysokim profilem opony i gromadzeniem się zmarzliny na nadkolach z przodu ale dwukrotnie odrywałem zmarzlinę i to samo. Zastanawiam się czy przypadkiem nie po przymarzały mi hamulce, jakieś tarcze czy cuś bo chyba tego dnia co pogoda się u mnie popsuła, spadło do minusa i zaczęło sypać byłem na myjce i może... Jak nic nie wymyślę to podjadę do mechanika, niech zrzuci koła i się wypowie. Dodam, że auto w grudniu było na szarpakach i wszystko fajnie, 1,5 tyg później wymiana kół i mechanik zwrócił mi uwagę, że przedni lewy wahacz ma luz ale wszytko ok, nie puka, nie stuka, więc nie wymieniam. Co to może byćPrzed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą
Komentarz
-
-
rss, harry.wesoly, sprawdźcie sobie na naklejce w bagażniu czy nie macie czasami EDS, o którym pisze wojtass86, Takie zgrzyty, metaliczne trzeszczenia to typowe objawy jego pracy. Przy skręceniu kół pojawia się większa różnica prędkości obrotowej i większa tendencja do uślizgu kół, co aktywuje EDS. W O2 nie mam, ale w O1 pierwsza interwencja brzmiała jak by się skrzynia biegów "wysypała" - też nie wiedziałem, że mam coś takiego.
Komentarz
-
-
Nic mi nie wiadomo, żebym miał EDS, na naklejce w książce serwisowej nie mam, w bagażniku sprawdzę choć wątpię. No to co jak mam powiedzmy eds to mam uznać to za normalne czy jak? wstyd tak jeździć jak auto świeżo zmienione a jak z pod bloku ruszam nawet powolutku to już te dźwięki. Idzie się normalnie spienić
[ Dodano: Pią 15 Sty, 10 18:50 ]
Na naklejce w bagażniku nie znalazłem żadnego napisu EDS więc to raczej nie to.Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą
Komentarz
-
-
Ja nie wiem czy u mnie jest EDS, na naklejce w bagażniku nie znalazłem takiego oznaczenia, w dokumentacji auta również. Mam kombi 1.9 TDI 81 kw Slx, rok produkcji jak pamiętam luty 1999. Czy w tak wiekowym już praktycznie aucie mogę mieć EDS?, jak to sprawdzić? jest jakiś wł/wył bo ja nie mam, jakaś kontrolka na zegarach? u mnie jak się to odzywa to się żadna kontrolka nie pali. Jak ostatnio zauważyłem to ponoć tego hałasu nie słychać na zewnątrz auta ale ja w kabinie słyszę go wyraźnie, takie łamanie, charczenie. W środę jadę do mechanika na oględziny to napiszę co i jak o ile wyjdzie.Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą
Komentarz
-
-
A może poprostu na kołach pod kołpakami jest śnieg, lub na obręczach jakiś lód? To szczególnie po jeździe po zaspach później tłucze aż kierownicą rzuca. Ot tak rada i nie traktujcie tego że się wymądrzam ale już znałem takich co z tym problemem wpadali na warsztat.Zawsze szanuję ulicę i ludzi z niej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EsdesA może poprostu na kołach pod kołpakami jest śnieg, lub na obręczach jakiś lód?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez harry.wesolyMam kombi 1.9 TDI 81 kw Slx, rok produkcji jak pamiętam luty 1999. Czy w tak wiekowym już praktycznie aucie mogę mieć EDS?Zamieszczone przez harry.wesolyjest jakiś wł/wył bo ja nie mam, jakaś kontrolka na zegarach?
[ Dodano: Wto 19 Sty, 10 12:22 ]
Zamieszczone przez harry.wesolyostatnio zauważyłem to ponoć tego hałasu nie słychać na zewnątrz auta ale ja w kabinie słyszę go wyraźnie, takie łamanie, charczenie. W środę jadę do mechanika na oględziny to napiszę co i jak o ile wyjdzie
Komentarz
-
Komentarz