[O1] drgania samochodu przy zatrzymywaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jr240
    Classic
    • 2010
    • 6

eX, a może niedziela wieczorem? :P
  • mirek65
    Classic
    • 2009
    • 17

witam. mam pytanko do kolegow. gdy jade swoja skodzinka i musza zatrzymac samochod przed swiatlami lub w korku wystepuje jakies dziwne drganie (wibracje) nie drzy kierownica ani pedal hamulca czy sprzegla. co to moze byc (ratunku) ?
    mirek65

Komentarz

• jad
      Drive
      • 2009
      • 62

Mało danych
      Jak dokładnie wyglądają te wibracje: czy są mocne, czy trzęsie się całe auto (np. czy drgania są też na drążku zmiany skrzyni biegów czy na kierownicy) czy występują bez przerwy, czy też tylko na chwilę, a potem przestają i znowu okresowo wracają? Jaki auto ma przebieg?

Edit: doczytałem, nie drży kierownica, Czy te drgania występują przy hamowaniu, czy już po zatrzymaniu się, na luzie?
      Pozdrawiam,
      Jacki

Komentarz

• Jeżyk
        Rider
        • 2009
        • 691

Witam. Zaglądnij TUTAJ Tam jest opisany podobny przypadek. Napisz na PW do tych co to opisują, może rozwiązali już problem. I jeszcze TU
        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• mirek65
          Classic
          • 2009
          • 17

nie mam drgan ani na drazku zmiany biegow ani na kierownicy .drgania sa tylko kiedy zatrzymuje sie pod swiatlami itp. kiedy puszcze pedal hamulca po chwilce (2 sek) przestaje drgac .autko ma przejechane ok 200 kkm (prawdopodobnie )
          mirek65

Komentarz

• jad
            Drive
            • 2009
            • 62

Czy te drgania są tylko wtedy, gdy auto jedzie?
            Pozdrawiam,
            Jacki

Komentarz

• bedzyn
              Drive
              • 2009
              • 93

A silnik pracuje równo? Bo wygląda, jakby przy hamowaniu pompa wspomagania hamulców (podciśnieniowa, czy jakoś tak to się nazywa) tak obciążała silnik, że ten jest na granicy zgaśnięcia i stąd te drgania
              Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
              www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• phoneman
                RS
                • 2008
                • 3374
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

mirek65, Jak trzymasz noge na hamulcu to drga ?
                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• ziutsane
                  RS
                  • 2007
                  • 2376

mi sie wydaje, ze albo koncza sie klocki albo tarcze sa krzywe
                  Pozdr.
                  Radio: C90r+XDP210EQ
                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• jad
                    Drive
                    • 2009
                    • 62

Zamieszczone przez ziutsane
                    mi sie wydaje, ze albo koncza sie klocki albo tarcze sa krzywe
                    Pozdr.
                    Również stawiam na krzywe tarcze, jeśli drgania są podczas jazdy i hamowania i ustają po zatrzymaniu.
                    Pozdrawiam,
                    Jacki

Komentarz

• mirek65
                      Classic
                      • 2009
                      • 17

pedal hamulca nie drga
                      mirek65

Komentarz

• bedzyn
                        Drive
                        • 2009
                        • 93

Zauważcie, co napisał kolega, że po zatrzymaniu i puszczeniu hamulca drgania ustają po 2 sekundach.. więc tarcze odpadają.
                        Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                        www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• phoneman
                          RS
                          • 2008
                          • 3374
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Nikt nie zadał pytania. Kiedy powstają ?

Czy powstają podczas ruchu pojazdu ?
                          Czy zaraz po zatrzymaniu ?

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Sinner
                            Drive
                            • 2009
                            • 68

Zobacz tutaj

Czy przypadkiem nie chodzi o coś takiego??
                            Skodżitsu AGR+ by Dynosoft

Komentarz

• mirek65
                              Classic
                              • 2009
                              • 17

:cry: jak puszcza mrozy trzeba bedzie pojezdzic po mechanikach bo w aso wydrenuja portfel a .........wiekszosc kolegow sugeruje mi sprawdzenie ukladu hamulcowego . no coz ,, byle do wiosny ,, z gory dziekuje za sugestie co kilka glow to niejedna.
                              mirek65

Komentarz

• piteros
                                Drive
                                • 2008
                                • 57

Moim zdaniem to koło dwumasowe daje o sobie znać, standardowy objaw.

Komentarz

• Bartholemaus
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 51

No własnie też tak wnioskuje po objawach i opiniach klubowiczów - najprawdopodobniej to to... Możecie w przybliżeniu podać koszt wymiany takiego koła dwu masowego? Robił ktoś to i za ile ?
                                  Pewnie ponad 1000 złotych sobie trzeba przygotować... Wspaniale
                                  Samochód też ma duszę...

Komentarz

• Jeżyk
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 691

Zamieszczone przez Bartholemaus
                                    Pewnie ponad 1000 złotych sobie trzeba przygotować...
                                    Niestety trochę więcej, ponad 1300 + robocizna :grrr . Ale można ponoć założyć jednomasowe. Taniej wyjdzie.
                                    Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Bartholemaus
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 51

Zamieszczone przez Jeżyk
                                      Niestety trochę więcej, ponad 1300 + robocizna :grrr
                                      :Bojesie:

dobrze...
                                      Samochód też ma duszę...

Komentarz

• Zoltar
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 722

Wymiana koła dwumasowego nic nie zmieni, setki osób szuka skutecznego rozwiązania
                                        Teorie są różne, pompa wtryskowa, dwumasa
                                        www.soft-car.pl
                                        www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                        - Wyłączanie DPF
                                        - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• Bartholemaus
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 51

Przecież musi być jakiś sposób na zdiagnozowanie czy to to lub nie - objawy takie i takie - przyczyna taka i taka... Powiem szczerze że bym sie wkurzył jakbym władował 1300 + robocizna i auto by się nadal telepało. Zresztą myślę że jak mechanik wyjmie to koło dwumasowe i rozkmini co tam jest w środku to powie czy to to, czy raczej gdzie indziej szukać usterki... Nie trzeba od razu kupować
                                          Samochód też ma duszę...

Komentarz

• 12V
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 30

Czasem zdarza sie,ze jeden z czujników abs przekłamuje predkość,objawa sie to szczegolnie przy małej predkości np przy dohamowywaniu i załącza sie wtedy pompa abs. Słychac charakterystyczne warczenie,moze to ten problem. Błędów na vagu nie pokarze ,tylko oscyloskop i pomiar amplitudy sygnału...
                                            autoalarmy,zestawy glosnomowiace,systemy alarmowe do budynkow

Komentarz

• ziutsane
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 2376

a pedal przypadkiem nie pojdzie do gory ?
                                              Radio: C90r+XDP210EQ
                                              Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                              Wzm:XES M1+FP 1.800
                                              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• eminem
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 2

przepraszam że sie podepne pod temat ale mam podobne objawy tylko mi drży auto i kierownica wymieniłem płyn hamulcowy i odpowietrzyłem układ sprzegła (bo to ten sam)w swoim 1,9tdi i ciągle to sie dzieje znajomy który pracuje w serwisie forda (wymieniał mi wszystko) mówi że to może być dwu masa najgorzej jest jak nie moge przełączyć z 1 na 2 silnik pracuje mocniej spalanie się większa ale obroty nie idą w góre sam nie wiem co to : / podkreśle że nawet na "chama" nie da się zmienic biegu popuszczam sprzęgło doduszam i silnik idealnie pracuje i moge paluszkiem zminić bieg sądze że albo to dwumasa albo poduchy albo docisk.. muszę jeszcze sprawdzić olej do sprzęgła czy czasem jest jego brak bądź czy nie trza go zmienić a jeśli po tym nic się nie zmieni? (bo wymienia się ten płyn sprzęgła ponoć kupny tylko w ASO i kosztuje w granicach stówki) chyba że ktoś bardziej kompetentny ma jakąś opcje tej zimy to mi się zaczęło dziać słyszałem opinie innego znajomego o jakimś kabelku który się przetarł gdzieś tam ale niestety byłem na diagnostyce komputerowej ( nie na VAG-u) i niby z silnikiem ok zero błedów... ale to zauważyłem że każdy przypadek jest inny i jest mnóstwo przyczyn... byle jakieś błachostki to były kolego u ciebie i umnie

[ Dodano: Nie 27 Lut, 11 15:29 ]
                                                przepraszam że sie podepne pod temat ale mam podobne objawy tylko mi drży auto i kierownica wymieniłem płyn hamulcowy i odpowietrzyłem układ sprzegła (bo to ten sam)w swoim 1,9tdi i ciągle to sie dzieje znajomy który pracuje w serwisie forda (wymieniał mi wszystko) mówi że to może być dwu masa najgorzej jest jak nie moge przełączyć z 1 na 2 silnik pracuje mocniej spalanie się większa ale obroty nie idą w góre sam nie wiem co to : / podkreśle że nawet na "chama" nie da się zmienic biegu :evil: popuszczam sprzęgło doduszam i silnik idealnie pracuje i moge paluszkiem zminić bieg sądze że albo to dwumasa albo poduchy albo docisk :?: .. muszę jeszcze sprawdzić olej do sprzęgła czy czasem jest jego brak bądź czy nie trza go zmienić a jeśli po tym nic się nie zmieni? (bo wymienia się ten płyn sprzęgła ponoć kupny tylko w ASO i kosztuje w granicach stówki) chyba że ktoś bardziej kompetentny ops: ma jakąś opcje tej zimy to mi się zaczęło dziać słyszałem opinie innego znajomego o jakimś kabelku który się przetarł gdzieś tam ale niestety byłem na diagnostyce komputerowej ( nie na VAG-u) i niby z silnikiem ok zero błedów... ale to zauważyłem że każdy przypadek jest inny i jest mnóstwo przyczyn... byle jakieś błachostki to były kolego u ciebie i umnie
                                                traktuj lepiej auto niż dziewczyne i nie rżni go

Komentarz

• daroo
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 315

Zamieszczone przez Zoltar
                                                  Wymiana koła dwumasowego nic nie zmieni, setki osób szuka skutecznego rozwiązania
                                                  Teorie są różne, pompa wtryskowa, dwumasa
                                                  bardzo pesymistyczne stwierdzenie :? Po przeczytaniu tematu stawiam na sprzęgło bo kolega nie pisał że mu reaktor gaśnie nawiasem mówiąc też mam podobne jazdy po przejściu z biegu na wolne obroty przez moment telepie całym autem przebieg blisko 300T.Km. 8)
                                                  AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

Pracuję...