Szarpanie silnika 1.8 TSI OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Co do szarpania to zmienilem zdanie po ostatnich testach.
    Wychodzi ze u mnie wystepuje takie jedno lekkie szarpniecie jedynie w takim przypadku :
    - silnik zimny
    - przyspieszanie na 1 biegu
    - przyspieszanie jest lagodne , jezeli dodam mu zdecydowanie gazu na starcie to szarpanie nie wystepuje.

Mysle wiec ze jest to zagadnienie marginalne, niewarte przejmowania sie i powiazane takze ze stylem jazdy.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• theOne
      Ambiente
      • 2010
      • 177

Jak się dynamiczniej przyspieszy, pociągnie jedynkę do ~3k, nie będzie tego szarpnięcia, ogólnie silnik lubi obroty obroty właśnie w okolicach 3-3,5k, od kiedy przestałem go mulić, jeździ się lepiej, a spalanie w okolicach 10l/100 jest akceptowalne.
      Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

theOne : dokladnie tak jest

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• theOne
          Ambiente
          • 2010
          • 177

Więc tak, mam kilka pytań do użytkowników 1.8 tsi

Jak rozumiem nie macie:

-szarpań, raz lekkich, raz mocniejszych, raz w ogóle na biegu jałowym?
          -od jakiegoś czasu zauważyłem, że samochód jak przyspieszam wolno, lub jadę stałą prędkością, np. na 3 - 60, 70km/h (bieg + prędkość dla testu ) - przyspieszając, lekko drga

Mówię o silniku ciepłym.
          Witam

Komentarz

• Psycho Dad
            Rider
            • 2009
            • 629

Nie wiem może mam wyjątkowy silnik. ale te objawy u mnie praktycznie nie występują.
            Przekręciłem już 25kkm Ale przeczytałem to:
            Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.

Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.

silnik to masa czujników i komputer którego nie można mylić.

I mam zasadę może dziwną ale tankuje praktycznie na jednej stacji w warszawie (bp na prymasa tysiącelcia)

Ruszanie na jedynce ? unikam dynamicznego ruszania na zimnym silniku ... zresztą i na ciepłym to sztuka żeby nie zerwać przyczepności , ale podczas jazdy rozpędzania się na dowolnym biegu nie odczuwam wibracji ... od silnika.Jedynie od koła dwu-masowego może oto wam chodzi ;p
            Staram sie ruszać w ten sposób że w pierwszej fazie staram sie puścić jak najszybciej sprzęgło jeśli złapie naciskam zdecydowanie gaz
            Trzeba unikać odpuszczania gazu na chwile i znowu go naciskanie takie pompowanie i niezdecydowanie.
            A i ja staram sie nie schodzić <2000obr ... bo moim zdaniem to nie służy za dobrze silnikowi, jeśli potrzebuje zdecydowanie przyspieszyć redukuję żeby obroty były min >2500
            co 3-4 dni przeciągam na 2biegu do 80-100 żeby przedmuchać wydech
            Jeżdżę bez radia i delektuję się każdym dźwiękiem silnika
            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• theOne
              Ambiente
              • 2010
              • 177

Zamieszczone przez Psycho Dad
              Nie wiem może mam wyjątkowy silnik. ale te objawy u mnie praktycznie nie występują.
              Przekręciłem już 25kkm Ale przeczytałem to:

silnik to masa czujników i komputer którego nie można mylić.

I mam zasadę może dziwną ale tankuje praktycznie na jednej stacji w warszawie (bp na prymasa tysiącelcia)

Ruszanie na jedynce ? unikam dynamicznego ruszania na zimnym silniku ... zresztą i na ciepłym to sztuka żeby nie zerwać przyczepności , ale podczas jazdy rozpędzania się na dowolnym biegu nie odczuwam wibracji ... od silnika.Jedynie od koła dwu-masowego może oto wam chodzi ;p p
              Jest to pierwsze auto wyposażone w koło, z którym mam do czynienia więc nie wiem. Te drgania nie czuć nawet na kierownicy, trzymając nogę na gazie nie czuje pełnej płynności, jaka jest przy dynamicznym przyspieszaniu, bo te drganie występuje przy wolnym przyspieszaniu/utrzymaniu prędkości i pasażerowie ich raczej nie czują. Jednak kiedy dwumasa drga to jest to specyficzne i sporadyczne, więc to raczej nie to.
              Witam

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez theOne
                -szarpań, raz lekkich, raz mocniejszych, raz w ogóle na biegu jałowym?
                ja mam taki coś i chyba nawet od nowości więc jakoś nie zwracam specjalnej uwagi na to.
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Jest to pierwsze auto wyposażone w koło, z którym mam do czynienia więc nie wiem. Te drgania nie czuć nawet na kierownicy, trzymając nogę na gazie nie czuje pełnej płynności, jaka jest przy dynamicznym przyspieszaniu, bo te drganie występuje przy wolnym przyspieszaniu/utrzymaniu prędkości i pasażerowie ich raczej nie czują.
                  To jest dwumasa tak pracuje przynajmniej ja sobie to tak tłumacze
                  Tak pracuje :
                  W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Zwróć uwagą od 38-40 sek. co się może dziać jeżeli przechodzimy np od przyspieszania do hamowania silnikiem itp
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• theOne
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 177

Mihau Na ciepłym silniku również? Bo jak dobrze pamiętam mówiłeś, że po rozgrzaniu wszystko znika.
                    Witam

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Na ciepłym rzadziej ale też się zdarza
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• abrymarz
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 200
                        • Octavia III (5E3)
                        • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Rozmawiałem z mechanikiem. Ma on taką teorię (całkiem logiczną). Jak silnik pracuje wał się obraca (gdy jedziemy to dochodzi jeszcze dwumasa) i dodatkowo obraca się turbina (nawet na wolnych obrotach ale się obraca) i przy włączonej klimie pracuje - obraca się - kompresor to może dojść do nałożenia się drgań tzw. wzbudzenia (niestety nie wszystko można w 100% wytłumić) i wtedy odczuwamy to jako lekkie wibracje (drżenie) samochodu. A to że niektórzy odczuwają to silniej a inni słabiej to jest to sprawa indywidualna - zarówno samochodu jak i odbiorcy drgań :? bo nie ma 2-ch takich samych samochodów tak samo jak nie ma 2-ch takich samych "człowieków" :lol: :lol: :lol:
                        Już wypowiadałem się w tym temacie, że sporadycznie odczuwam takie drgania gdy silnik jest zimny (na postoju lub tuż po ruszeniu).
                        Ponieważ zjawisko się nie nasila i występuje sporadycznie to uznałem że TTTM :wink: i jak na razie nie widzę żadnego problemu.

To w kwestii drżenia, wibracji, trzęsienia, drgania. Nie nazwałbym tego szarpaniem.
                        Dla mnie szarpanie to jak auto nie jedzie płynnie do przodu (lub jadąc płynnie do przodu trzęsie nim na boki). W tej kwestii nie wypowiadam się bo nie jestem mechanikiem 8) .

Komentarz

• theOne
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 177

Ale ja wszystko piszę o ciepłym silniku! Na jałowym czasem są wibracje, a czasem na fotelu czuje jakby ktoś czasem pociągał w dół samochód - to olewam (sporo osób z tsi to odczuwa, jedni mają częściej/rzadziej, mocniej/słabiej), ale zastanawiają mnie te mikrodrgania (występują w zależności jak wciskam gaz) podczas przyspieszania/utrzymywania stałej prędkości. (oczywiście silnik i olej nagrzane).
                          Witam

Komentarz

• voytek
                            Rider
                            • 2010
                            • 480
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Potwierdzam, czasem na biegu jałowym (chyba częściej na zimnym silniku, ale na ciepłym czasem też) pojawia się takie jakby lekkie "tąpnięcie". Co ciekawe w poprzednim aucie (Fabia 1.4 16v) też to było od nowości, auto sprzedałem przy przebiegu 90 kkm i nic się z tego powodu nie działo. Podczas jazdy natomiast samochód jedzie płynnie niezależnie od obrotów, żadnych szarpań nie ma.
                            Co do tych szarpań na jałowym - mam wrażenie, że dzieje się to tylko wtedy, gdy włączona jest sprężarka klimy (muszę jeszcze poobserwować), bo jeśli tak, to te tąpnięcia zapewne pochodzą od niej, tam jest jakiś zawór sterujący wydajnością sprężarki poprzez regulację ciśnienia w układzie, teraz trochę tworzę, ale tak na logikę, jeśli zmieni się obciążenie silnika poprzez sprężarkę, to może wystąpić chwilowe wahnięcie obrotów na biegu jałowym (na tyle krótkie, że nawet nie widać tego na obrotomierzu).

Komentarz

• theOne
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 177

I jak bez klimy też to masz? U mnie oczywiście nie ma różnicy czy klima jest czy nie
                              Witam

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wracam do tematu szarpania i jak już pisałem w wątku ''o problemie z uruchomieniem 1.8 TSI'' w ASO dowiedziałem się, że pojawił się nowy soft i wgrywają go jak ktoś o to poprosi i zgłosi problem dotyczący drgania na biegu jałowym. Martwi mnie tylko fakt, że sypią się te napinacze , bo podjęcie decyzji o chipie w czasie gwarancji jest dosyć ryzykowne

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                Fotki

Komentarz

• theOne
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 177

Też masz drgania na biegu jałowym? Tylko na zimnym, czy obojętnie? W VW ani widu ani słychu o nowym sofcie...
                                  Witam

Komentarz

• Salvatore769
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 95

Zamieszczone przez mirek_p11
                                    Wracam do tematu szarpania i jak już pisałem w wątku ''o problemie z uruchomieniem 1.8 TSI'' w ASO dowiedziałem się, że pojawił się nowy soft i wgrywają go jak ktoś o to poprosi i zgłosi problem dotyczący drgania na biegu jałowym. Martwi mnie tylko fakt, że sypią się te napinacze , bo podjęcie decyzji o chipie w czasie gwarancji jest dosyć ryzykowne
                                    Co takiego, pojawil sie nowy soft, ktory "likwiduje" drgawki na jalowym ??? :shock: :shock: :shock:
                                    No kurcze, jezeli dotyczyloby to takze tdi , to chyba wielu kolegow krzyknie z radosci...! Po niedzieli lece wypytac.
                                    Franek

Komentarz

• mirek_p11
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 6630
                                      • Volkswagen
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Też masz drgania na biegu jałowym? Tylko na zimnym, czy obojętnie? W VW ani widu ani słychu o nowym sofcie...
                                      Głównie jak jest silnik zimny, ale zdarza się też czasami jak silnik jest ciepły. Panowie w ASO poinformowali mnie, że podczas zbliżającego się przeglądu sprawdzą mi napinacz czy jest ok, wgrają nowy soft a jak nie będzie poprawy to zobaczą, bo może jest coś z przepustnicą. Mam nadzieję, że soft rozwiąże problem.

Salvatore769 w ASO dowiedziałem się, że dotyczy to silników 1.8 TSI i 1.6 benz.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                      Fotki

Komentarz

Pracuję...