Byłem u kobiety no i jadę po mamę z pracy ; ) No jak to znajac mamo chodz na stacje :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
troche benzynki ;d troszkę gazu ;d zapłacone ; ) odpalam a tu pupa ;d nie chce odpalic
Rozruch się kreci ale nie kreci silnikiem : ) odpaliłem ja na popych cale szczęście Dobrze ze obsługa mi pomogła popchać skodę xd
I mam kluczowe pytanie ; ) Jak wykrecic najlepiej rozruch i sie do niego dostac bo nie ma tam duzo miejsca . I czy awaria mogla byc spowodowana "częstym kręceniem i dlugim nawet do 1 min silnika z powodu GAZ-u ;// czy kręceniem auta na nie żywym akumulatorze " ?
Desperado z Ciebie! Co to za tragiczna instalacja, żeby trzeba było kręcić minutę?
Powiem Ci tak ... Jak odpalam skode na benzynie i jest zimny silnik i przełączam na gaz zaczyna sie dusić . Auto gaśnie . Przełączam na benzynę . I pierwsze odpalenie jest takie ze :
1. Na pełnym gazie wskoczy do 5 tys obrotów i zgaśnie.
2. jest tak samo
3. tak samo
4. za czwartym obroty strasznie falują jak by mu sie nie chciało no i przepala wszystko i chodzi
Mnie to wygląda że ci bendix poleciał
A możesz mi powiedzieć jak dostać się do rozruchu i ile jest tak śrubek itp ?
Ja poniżej 10 stopni mam problemy z płynnym (automatycznym) przełączeniem na gaz, więc profilaktycznie czekam aż silnik się nagrzeje do 90 stopni i dopiero przełączam na gaz. Idzie trochę więcej wachy, ale za to nie martwię sie o jakieś uszkodzenia.
no to kolego robert.dg witaj w klubie. Mam to samo tylko ze u mnie za ktoryms razem odpali zazwyczaj za 3 razem. mechanik powiedzial zebym sprawdzil aku, pojechalem sprawdzilem okazalo sie ze juz jest prawie zlom. Dziś czekam na kuriera z nowym aku i zobaczymy czy cos pomoze, jak nie to regeneracja rozrusznika( bendix 100zł i tulejki + szczotki 60 zł). Ale jak na moje oko ( fachowca z pod bloku) to nie jest akumulator tylko rozrusznik, no oczywiscie moge sie mylić
rozrusznik - bendiks padł wykręcić nie trudno lecz potrzebny kanał lub dobry podnośnik. Klucz rurkowy dla jednej śruby nie pamiętam 15 lub trzynastka oczywiście odłączyć akumę
Powiem Ci tak ... Jak odpalam skode na benzynie i jest zimny silnik i przełączam na gaz zaczyna sie dusić . Auto gaśnie . Przełączam na benzynę . I pierwsze odpalenie jest takie ze :
1. Na pełnym gazie wskoczy do 5 tys obrotów i zgaśnie.
2. jest tak samo
3. tak samo
4. za czwartym obroty strasznie falują jak by mu sie nie chciało no i przepala wszystko i chodzi
gaz ma to do siebie ze spala sie w wyzszych temp . niz benzyna .. nigdy nie przelaczaj go z benzyny ('na zimnym silniku' ) na gaz ... przejezdz ze 2-3km silnik zlapie temp i przelaczy sie prawidlowo... poczytaj instrukcje obslugi :wink: tam jest pare ciekawych rzeczy
robert.dg ja pisze z robocizna własnie jade na wymiane aku wczoraj zalozylem nowe i to samo (cena bendixu 70zł)
ja wychodze z tego zalożenia że jeżeli ze lepiej zregenerowac niż kupic uzywke bo nie wiesz co kupujesz!!
Pozdro
[ Dodano: Czw 28 Sty, 10 15:43 ]
Dziś wymienilem ten bendix proste jak konstrukcja gwozdzia i odpala ze nawet rozrusznika prawie nie slychac
Pozdrowienia
robert.dg ja pisze z robocizna własnie jade na wymiane aku wczoraj zalozylem nowe i to samo (cena bendixu 70zł)
ja wychodze z tego zalożenia że jeżeli ze lepiej zregenerowac niż kupic uzywke bo nie wiesz co kupujesz!!
Pozdro
[ Dodano: Czw 28 Sty, 10 15:43 ]
Dziś wymienilem ten bendix proste jak konstrukcja gwozdzia i odpala ze nawet rozrusznika prawie nie slychac
Pozdrowienia
Mam ten sam problem, rozebrałem rozrusznik, tylko wyczyściłem bo wszystko wygadało
na sprawne. Założyłem z powrotem i dalej lipa. Czy u ciebie ten bendix też wyglądał na sprawny, bo nie wiem czy go wymienić?
A ja powiem wam ze zadne z was nie miało racji co do Bendiksa
Odkręciłem rozrusznik i patrze na bendiks nie jest wyrobiony . No i zaniepokoiło mnie to ze troszkę było luźne. Pocięglem za niego i prawie wyszedł cały ; o zaczęło sie z niego sypać plastikowe drobne kawałki. Pojechałem na szrot po używkę nie mieli, pojechałem do Sosnowca i okazało sie ze jakieś prowadnice się posypały czy coś w tym stylu będę miał chwile to zrobię wam skan rachunku. Zapłaciłem za cala regeneracje 120 zł , 40 zł za naprawę, 80 zł za części. Rozrusznik działa jak nowy, silnik kreci jak by był po jakiejś regeneracji. Usłyszałem duża różnice przy odpalaniu Rozrusznik zrobili mi w 30 min i dostałem kalendarz na rok 2010 z ładnymi paniami xdd pro firma ;d a przed lokalem stal hammer H2 xd
U mnie bendix wygladal na nie uszkodzony ale w srodku podobno sa jakies elementy ktore nie blokuja i przepuszczaja jak krecisz. Ja wymienilem i mam spokoj i zaplacilem tyle samo czyli 70 zł ( bo lepszy - tanszy byl po 35 zł) bendix i 50 zł wymiana i po klopocie
Komentarz