[O2 FL 1.4TSI] odgłos przy zmianie biegu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hektor68
    Classic
    • 2010
    • 3

najpewniej zagięta miska i przyduszony smok, stąd spadek ciśnienia smarowania i czerwona kontrolka.
  • Hypnotoad_pl
    Classic
    • 2009
    • 13

Moja Octavia została kupiona w salonie w listopadzie 2009, ma około 2000 km przebiegu i zauważyłem ostatnio, że podczas szybkiego ale płynnego odpuszczania sprzęgła po zmianie biegu, rozlega się delikatny pisk/jęk - na pewno nie zgrzytanie (po uruchomieniu radia, usterka znika .

Kiedy powoli odpuszczam sprzęgło - odgłos nie występuje. Kiedy wciskam i puszczam szybko sprzęgło bez zmiany biegu - odgłos nie występuje. Na nierównościach i przy hamowaniu (nawet gwałtownym) - również nie występuje...

Samochód parkuję w garażu podziemnym, więc to raczej nie mróz. Odgłos występuje zarówno na początku jak i w trakcie jazdy (nawet dzisiaj, kiedy było około 0 stopni) i wcześniej się nie pojawiał.

Nie byłem z tym jeszcze w ASO, ale może ktoś miał podobny objaw i wie o co chodzi? Samochód działa w 100% sprawnie, nie ma problemu ze zmianą biegów czy przyspieszaniem itd.

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez Hypnotoad_pl
      Moja Octavia została kupiona w salonie w listopadzie 2009, ma około 2000 km przebiegu i zauważyłem ostatnio, że podczas szybkiego ale płynnego odpuszczania sprzęgła po zmianie biegu, rozlega się delikatny pisk/jęk - na pewno nie zgrzytanie
      Nie jestem pewny czy chodzi nam o ten sam dźwięk, ale u mnie jest coś podobnego, i obstawiam że jest dźwięk DV upuszczającego powietrze do układu
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Hypnotoad_pl
        Classic
        • 2009
        • 13

Zamieszczone przez Yarek
        Nie jestem pewny czy chodzi nam o ten sam dźwięk, ale u mnie jest coś podobnego, i obstawiam że jest dźwięk DV upuszczającego powietrze do układu
        Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak mam

Przepraszam za potencjalnie głupie pytanie, ale co to znaczy DV? - przejrzałem broszurkę na temat silnika (SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pd f) i nie natknąłem się na taki skrót. nieważne, już wiem

I jeśli to jest normalny odgłos, to dziwne, że samochód go nie wydaje od nowości? Czy zgłaszałeś ten problem do ASO?

Komentarz

• Yarek
          Elegance
          • 2005
          • 992

Zamieszczone przez Hypnotoad_pl
          Zamieszczone przez Yarek
          Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak mam

Przepraszam za potencjalnie głupie pytanie, ale co to znaczy DV? - przejrzałem broszurkę na temat silnika (SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pd f) i nie natknąłem się na taki skrót. nieważne, już wiem

I jeśli to jest normalny odgłos, to dziwne, że samochód go nie wydaje od nowości? Czy zgłaszałeś ten problem do ASO?
          Pisząc DV miałem oczywiście na myśli Dump Valve, czyli zawór upuszczający doładowane powietrze po zdjęciu nogi z gazu.
          Nie zgłaszałem tego dźwięku do ASO, bo moim zdaniem jest to właśnie dźwięk powietrza upuszczanego z powrotem do układu. U mnie pojawia się zawsze po szybszym zdjęciu nogi z gazu, od nowości.
          . pzdr Jarek
          aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• hemig
            Classic
            • 2009
            • 21

Witam. Mam podobny problem, ale u mnie siedzi silnik 1.6 BSE. Jak gwałtowniej puszcze sprzęgło, pojawia się nie wiem jak to opisać pisk, syknięcie. Występuje podczas energicznego odpuszczenia sprzęgła, ale wsłuchując się nawet przy delikatnym odpuszczaniu można go usłyszeć. wcześniej nie występował teraz podczas tych mrozów zaczął się pojawiać. autko kupione w grudnia 2009 roku ma 4000 km.

Komentarz

• Hypnotoad_pl
              Classic
              • 2009
              • 13

Byłem wczoraj z tym problemem w ASO, najpierw konsultant potwierdził, że odłos występuje i że nie słyszał wcześniej o takiej przypadłości.

Potem zabrali samochód na jazdę z mechanikiem (już beze mnie) i mechanik stwierdził, że odgłos nie występuje, ale jeśli za szybko się zwalnia sprzęgło, to może taki odgłos wystąpić i jest to normalne.

Moje argumenty, że:
              - odgłos nie pojawia się w innych egzemplarzach z tego rocznika
              - odgłos zaczął się pojawiać dopiero niedawno
              zostały oczywiście zignorowane - według ASO wszystko z samochodem jest OK. Chyba pozostaje tylko czekać na dalszy rozwój wypadków.

Komentarz

• rlapinski
                Ambiente
                • 2010
                • 138

Mam to samo, delikatnie popiskuje też gdy jadę na nierównościach na 2 biegu bez gazu zimnym autem. Po nagrzaniu się auta (2 - 3km po mieście) odgłos zanika. Mam wrażenie że dobiega z tyłu samochodu.

Komentarz

• Piotr AMP
                  Rider
                  • 2009
                  • 250

Ja nie zauważyłem tego u siebie, rok produkcji 2009 lipiec, przejechane 12500 km.
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• TomaszW
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 221
                    • Volkswagen

U mnie też występowało syczenie przy zmianie biegu. Było tak tylko do 2000 km teraz tego nie ma.

Komentarz

• rob555
                      Rider
                      • 2006
                      • 748

Problemem jest wadliwa pompa wody a konkretnie sprzeglo magnetyczne.
                      W VW juz jest akcja serwisowa. Niedlugo pewnie do Skody zawita
                      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                      hybrydowe wtryski i turbiny
                      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• rlapinski
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 138

Problemem jest wadliwa pompa wody a konkretnie sprzeglo magnetyczne.
                        W VW juz jest akcja serwisowa. Niedlugo pewnie do Skody zawita
                        Z tego co mi wiadomo to wyżej opisany problem dotyczy silników 1.4 TSI ale 160PS z kompresorem i turbiną - tych silników nie ma w Octavii. Można to usłyszeć na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=GdsaCDVOYUQ
                        U mnie to piszczenie brzmi inaczej i występuje w innych warunkach.

Komentarz

• machu
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 147

Ja u siebie mam podobny objaw.
                          Krótki "pisk" przy przy szybkim puszczeniu sprzęgła przy ruszaniu. Trudno mi go zlokalizować - ewidentnie coś z elementem gumowym, może podwieszenie jakiegoś podzespołu? Wcześniej tego nie było.
                          Trudno wskazać miejsce skąd dobiega. Czasami mam wrażenie, że dochodzi bardziej z tyłu, raz, że bardziej z przodu.
                          Wczoraj byłem w ASO (załatwiałem inną sprawę) zgłosiłem, przyjęli, ale nie zrobili tego. Nadal słyszę ten dźwięk. Może wybiorę się do innego ASO w Poznaniu za jakiś czas (w ramach gwarancji).
                          Dajcie znać czy coś ustaliliście.
                          Sprzedam czarnulkę...
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• Tichy
                            Rider
                            • 2010
                            • 544

Zamieszczone przez machu
                            Ja u siebie mam podobny objaw.
                            Krótki "pisk" przy przy szybkim puszczeniu sprzęgła przy ruszaniu.
                            Wiecie, ja latem jak kiedyś puściłem szybko sprzęgło (jednocześnie wciskając mocno gaz) też miałem pisk i to długi.... do tego zaleciało paloną gumą....

Komentarz

• plicha
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 189
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

U mnie też taki jęk/pisk występował. Pojechałem do ASO, przejechaliśmy się z mistrzem serwisu i wszystko jasne dla niego było. Wszystko słyszał i od razu wiedział o co mi chodzi. Samochód wylądował na podnośniku i podokręcali kilka śrub w przednim zawieszeniu. Teraz znowu to występuje więc znowu muszę jechać do ASO. Tym razem zapytam się co i gdzie kręcą, że przypadłość ustępuje.
                              Kamil

Octavia II FL 1,4 TSI 2009 Elegance Liftback
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711
                              Fabia I 1,4 16V 2005 Ambiente Combi

Komentarz

Pracuję...