najpewniej zagięta miska i przyduszony smok, stąd spadek ciśnienia smarowania i czerwona kontrolka.
[O2 FL 1.4TSI] odgłos przy zmianie biegu
Zwiń
X
-
[O2 FL 1.4TSI] odgłos przy zmianie biegu
Moja Octavia została kupiona w salonie w listopadzie 2009, ma około 2000 km przebiegu i zauważyłem ostatnio, że podczas szybkiego ale płynnego odpuszczania sprzęgła po zmianie biegu, rozlega się delikatny pisk/jęk - na pewno nie zgrzytanie (po uruchomieniu radia, usterka znika .
Kiedy powoli odpuszczam sprzęgło - odgłos nie występuje. Kiedy wciskam i puszczam szybko sprzęgło bez zmiany biegu - odgłos nie występuje. Na nierównościach i przy hamowaniu (nawet gwałtownym) - również nie występuje...
Samochód parkuję w garażu podziemnym, więc to raczej nie mróz. Odgłos występuje zarówno na początku jak i w trakcie jazdy (nawet dzisiaj, kiedy było około 0 stopni) i wcześniej się nie pojawiał.
Nie byłem z tym jeszcze w ASO, ale może ktoś miał podobny objaw i wie o co chodzi? Samochód działa w 100% sprawnie, nie ma problemu ze zmianą biegów czy przyspieszaniem itd.
-
-
Zamieszczone przez Hypnotoad_plMoja Octavia została kupiona w salonie w listopadzie 2009, ma około 2000 km przebiegu i zauważyłem ostatnio, że podczas szybkiego ale płynnego odpuszczania sprzęgła po zmianie biegu, rozlega się delikatny pisk/jęk - na pewno nie zgrzytanie. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarekNie jestem pewny czy chodzi nam o ten sam dźwięk, ale u mnie jest coś podobnego, i obstawiam że jest dźwięk DV upuszczającego powietrze do układu
Przepraszam za potencjalnie głupie pytanie, ale co to znaczy DV? - przejrzałem broszurkę na temat silnika (SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pd f) i nie natknąłem się na taki skrót. nieważne, już wiem
I jeśli to jest normalny odgłos, to dziwne, że samochód go nie wydaje od nowości? Czy zgłaszałeś ten problem do ASO?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hypnotoad_plZamieszczone przez YarekNie jestem pewny czy chodzi nam o ten sam dźwięk, ale u mnie jest coś podobnego, i obstawiam że jest dźwięk DV upuszczającego powietrze do układu
Przepraszam za potencjalnie głupie pytanie, ale co to znaczy DV? - przejrzałem broszurkę na temat silnika (SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pd f) i nie natknąłem się na taki skrót. nieważne, już wiem
I jeśli to jest normalny odgłos, to dziwne, że samochód go nie wydaje od nowości? Czy zgłaszałeś ten problem do ASO?
Nie zgłaszałem tego dźwięku do ASO, bo moim zdaniem jest to właśnie dźwięk powietrza upuszczanego z powrotem do układu. U mnie pojawia się zawsze po szybszym zdjęciu nogi z gazu, od nowości.. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Komentarz
-
-
Witam. Mam podobny problem, ale u mnie siedzi silnik 1.6 BSE. Jak gwałtowniej puszcze sprzęgło, pojawia się nie wiem jak to opisać pisk, syknięcie. Występuje podczas energicznego odpuszczenia sprzęgła, ale wsłuchując się nawet przy delikatnym odpuszczaniu można go usłyszeć. wcześniej nie występował teraz podczas tych mrozów zaczął się pojawiać. autko kupione w grudnia 2009 roku ma 4000 km.
Komentarz
-
-
Byłem wczoraj z tym problemem w ASO, najpierw konsultant potwierdził, że odłos występuje i że nie słyszał wcześniej o takiej przypadłości.
Potem zabrali samochód na jazdę z mechanikiem (już beze mnie) i mechanik stwierdził, że odgłos nie występuje, ale jeśli za szybko się zwalnia sprzęgło, to może taki odgłos wystąpić i jest to normalne.
Moje argumenty, że:
- odgłos nie pojawia się w innych egzemplarzach z tego rocznika
- odgłos zaczął się pojawiać dopiero niedawno
zostały oczywiście zignorowane - według ASO wszystko z samochodem jest OK. Chyba pozostaje tylko czekać na dalszy rozwój wypadków.
Komentarz
-
-
Problemem jest wadliwa pompa wody a konkretnie sprzeglo magnetyczne.
W VW juz jest akcja serwisowa. Niedlugo pewnie do Skody zawitapozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
Problemem jest wadliwa pompa wody a konkretnie sprzeglo magnetyczne.
W VW juz jest akcja serwisowa. Niedlugo pewnie do Skody zawita
U mnie to piszczenie brzmi inaczej i występuje w innych warunkach.
Komentarz
-
-
Ja u siebie mam podobny objaw.
Krótki "pisk" przy przy szybkim puszczeniu sprzęgła przy ruszaniu. Trudno mi go zlokalizować - ewidentnie coś z elementem gumowym, może podwieszenie jakiegoś podzespołu? Wcześniej tego nie było.
Trudno wskazać miejsce skąd dobiega. Czasami mam wrażenie, że dochodzi bardziej z tyłu, raz, że bardziej z przodu.
Wczoraj byłem w ASO (załatwiałem inną sprawę) zgłosiłem, przyjęli, ale nie zrobili tego. Nadal słyszę ten dźwięk. Może wybiorę się do innego ASO w Poznaniu za jakiś czas (w ramach gwarancji).
Dajcie znać czy coś ustaliliście.Sprzedam czarnulkę...
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063
Komentarz
-
-
U mnie też taki jęk/pisk występował. Pojechałem do ASO, przejechaliśmy się z mistrzem serwisu i wszystko jasne dla niego było. Wszystko słyszał i od razu wiedział o co mi chodzi. Samochód wylądował na podnośniku i podokręcali kilka śrub w przednim zawieszeniu. Teraz znowu to występuje więc znowu muszę jechać do ASO. Tym razem zapytam się co i gdzie kręcą, że przypadłość ustępuje.Kamil
Octavia II FL 1,4 TSI 2009 Elegance Liftback
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711
Fabia I 1,4 16V 2005 Ambiente Combi
Komentarz
-
Komentarz