[O2] pedał gazu - ku przestrodze!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanB
    Classic
    • 2011
    • 1

Podziękował za miłego i śmiesznego spcika
  • MaciekQ3OCP
    Classic
    • 2010
    • 3

Witam serdecznie!

Mój pierwszy post na forum!

Ku przestrodze! Rano w drodze do pracy podczas "dynamicznego" przejeżdżania lewoskrętu na ruchliwym skrzyżowaniu w Rybniku zostałem ze swoją skodzianką na owym skrzyżowaniu. Samochód nie zgasł - spokojnie pracował na wolnych obrotach, ale nie reagował na pedał gazu. Po paru sekundach walki z pedałem gazu ze strachem o oczach udało mi się uciec ze skrzyżowania zanim coś mnie z niego nie "zdjęło". Przejechałem jeszcze kilkadziesiąt metrów (auto dalej nie reagowało na pedał gazu), zatrzymałem się, szukałem przyczyny tego dziwnego zachowania Skody - już czułem pod nogą, że z gazem coś nie teges...

Pedał gazu OBCIĘŁO!!! (nie mam na do innego określenia) i tak sobie luźno dyndał - dobrze że nie spadł pod hamulec - wtedy już bym tego posta pewnie nie napisał...

Skoda Octavia II 1.9TDI (słabsza wersja), rocznik 2007, mam ją od nowości, nakręcone ponad 60. tysięcy km.

Na zdjęciu - to nie mój pedał tylko inny (jutro wkleję zdjęcia swojego) - zaznaczyłem miejsce OBCIĘCIA. Na "pedale właściwym" nie ma nawet śladu że to było do czegoś zamocowane.

Nawet jak wymontowałem pedał gazu (kompletny) z auta to dłuższą chwilę zastanawiałem się jak to się wogóle trzymało kupy.

Dzwoniłem do dwóch ASO Skody w okolicy - pierwszy raz o czymś takim słyszą (nic innego nie spodziewałem się usłyszeć) - pedałów na stanie nie mają, tylko na zamówienie, cena
    410 zł + montaż. W żadnym serwisie nie chciano mi powiedzieć co poza śrubą trzyma ten pedał - znalazłem instrukcję demontażu w necie - może się komuś przyda w przyszłości.
    Link http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=178301, na dole są dwa zatrzaski - prawy naciskamy w stronę silnika, lewy w stronę pasażera - wychodzi bez problemu.

Czy można kupić sam "pedał właściwy" - to na co się stopą naciska? On jest po prostu wsunięty w podstawę i uleciał właśnie na tym "zawiasiku". Czy to w ogóle istnieje jako część zamienna? Czy trzeba kupić kompletny pedał gazu - z potencjometrem?

Może to będzie początek akcji serwisowej - nie tak dawno Toyota ogłosiła akcję na 2 mln. aut - koncern VW takie pedały montuje chyba w większej ilości samochodów...

Będę coś kombinował nad jakimś metalowym zawiasem w miejscu "cięcia" - nie dam pięciu stów za kawałek plastiku. Alternatywą jest allegro - ceny od stówy, ale jak mi uleciało przy 60kkm to jakoś się boję używek...

--
    Pozdrawiam,
    Maciek z Rybnika.
    Załączone pliki

Komentarz

• Lashlo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1455

Mi polecial przy 92 tys,nie polamal sie,tylko przestal dzialac.Wymiana w ASO 600zl.Ja bym nie kombinowal-to w koncu bezpieczenstwo.A jak w ASO wymienisz,to masz 2 lata gwarancji na pedal.
      Pozdrawiam
      Lashlo

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez MaciekQ3OCP
        Będę coś kombinował nad jakimś metalowym zawiasem w miejscu "cięcia"
        no to kombinuj dalej, może kiedyś rzeczywiście ktoś cię sprzątnie z jakiegoś skrzyżowania...
        ja wiem, że to boli wydajać tyle kasy ale jeśli masz sprawną "rączkę" to zaoszczędzisz na montażu ale pchać się w zamienniki albo coś "podobnego z chin"...wybacz kolego ale igrasz z życiem...
        Zamieszczone przez Lashlo
        Ja bym nie kombinowal-to w koncu bezpieczenstwo.A jak w ASO wymienisz,to masz 2 lata gwarancji na pedal.

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

Ale przyznacie koledzy w sumie to skandal zeby łamał się pedał gazu . Jak by sie to stało podczas dynamicznego wyprzedzania (????? ) strach pomysleć - moze i nas czeka wymiana tego elementu . Wspomniana Toyota ma w samych Stanach pareset tysięcy aut do naprawy- na własnie pedału gazu ( z tym iz on sie blokuje )

Komentarz

• adamscool
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2008
            • 206

Powiem wam to jest jakaś poważna sprawa z tymi pedałami, podczas wyprzedzania i w wielu innych sytuacjach.
            Może ktoś wie na ten temat coś więcej.
            Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez RS
              Wspomniana Toyota ma w samych Stanach pareset tysięcy aut do naprawy- na własnie pedału gazu ( z tym iz on sie blokuje )
              Parę milionów...
              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• krz_p
                Ambiente
                • 2007
                • 164

zbyt mocno wciskałeś pedał gazu :wink:
                no i nie wytrzymał
                Golf V GTI

Komentarz

• RS
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 238

Zamieszczone przez shado
                  Zamieszczone przez RS
                  Wspomniana Toyota ma w samych Stanach pareset tysięcy aut do naprawy- na własnie pedału gazu ( z tym iz on sie blokuje )
                  Parę milionów...
                  słusznie, parę milionów!!!!! - o zgrozo

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

MaciekQ3OCP, według mnie jest to bardzo poważna sprawa która powinien się zająć SAP :!:
                    sądzę że powinni to wymienić w ramach GDW , oczywiście zakładam że auto masz bezwypadkowe.
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ufo
                      L&K
                      • 2008
                      • 1475
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                      według mnie jest to bardzo poważna sprawa która powinien się zająć SAP
                      jeszcze nie ma co robić paniki, jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni...to jest poważna sprawa ale napewno nie w takim stopniu jak w toyocie.

Komentarz

• MaciekQ3OCP
                        Classic
                        • 2010
                        • 3

Witam!

Napisałem wczoraj w tej sprawie do SAP. Dzisiaj przyszła odpowiedź! Mam się zgłosić do ASO z książką serwisową i z pedałem - jutro jadę. Autko po gwarancji, ale cały czas serwisowane w ASO - może się uda na "Dobrą Wolę"? Na pewno dam znać!

Swoją drogą... Aż dziwne, że ten element jest taki słaby - przynajmniej optycznie, i na logikę, "zawias" pedału ma może jakiś milimetr grupości i jest cały z tworzywa (to jeden "wytrysk") - a to przecież musi się w tym miejscu cały czas wyginać, to cały czas pracuje, aż się prosi żeby uleciało po jakimś czasie... Ale jak to zawsze mówię - mądrzejsi od nas to wymyślili... Mi jedno przychodzi do głowy - że ten element jest w tym miejscu specjalnie "osłabiony" na wypadek zderzenia albo innej krytycznej sytuacji - może ma tam "puścić" zamiast naszej pięty, która może przy kraksie jakoś zahaczyć o pedał? Kto wie?

Dam znać na pewno co dalej się wydarzy - na razie żadnego zawiasu nie nitowałem - mam do dyspozycji autko "mojej"...

Lubię skodziankę - za komfort, niskie spalanie, wygląd, itd., itp., ale mam z nią więcej problemów od nowości niż ze wszystkimi swoimi fiatami razem wziętymi.

--
                        Pozdrawiam,
                        Maciek z Rybnika.

Komentarz

Pracuję...