Poproś pana Borutę aby pozdrowił Auto Wimar i Auto Babice.
Octavia II Combi nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz!
Zwiń
X
-
Octavia II Combi nie działa tylna wycieraczka i spryskiwacz!
Witam.
Jestem tu nowy, szukałem takiego tematu na forum, ale niestety nie znalazłem.
Może zle szukałem. Mianowicie nie działa mi wycieraczka i spryskiwacz w Octavii II combi.
Wycieraczka przeciera szybę, tylko przy załączonych wycieraczkach z przodu i włączeniu biegu wstecznego.
Bezpieczniki są wszystkie ok. Byłem w warsztacie elektrycznym i niestety nic nie znalezli.
Myślę może, że to padł wyłącznik wycieraczek?
Elektryk twierdził, że to się nie psuje i na pewno to nie to tylko jakaś jednostka sterująca i jest to sprawa elektroniki.
Nie wiem co mam myśleć, może macie jakiś pomysł?
-
-
myślę, że jeśli elektryk podejrzewa coś ze sterowaniem to raczej pompka mu nie pompuje
Wiem, ze są również słabi elektrycy, ale o takiego babola go nie podejrzewam
A dla mnie wygląda jednak na zwalony przełącznik w manetcebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzys1977Przy przedniej klapie gdy jest nie domknięta wiem, że wycieraczki i spryskiwacze nie działają.
Z tylną klapą też tak jest?
Ja postawiłbym na problem ze stykiem w manetce. Manetka jest podłączona do sterownika w kierownicy ( złącze E pin 2 i 3 ). Jak odłączysz tą wtyczkę ze sterownika to pomiędzy tymi pinami przy włączonej tylnej wycieraczce powinna być jakaś rezystancja, która po włączeniu tylnego spryskiwacza powinna się zmieniać. Jeśli jest stała lub jest całkowicie przerwa w tym obwodzie to na 100% uszkodzony jest styk w manetce.
Schemacik manetki wygląda tak ( styk tylnej wycieraczki: E34 )
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Strasznie trudne to to nie jest, ale raczej trzeba demontować kierownicę ( uwaga na poduchę ! ). Sprawdź na forum czy ktoś nie dał instrukcji do montażu tempomatu, bo tam postępowanie jest podobne.
Na e-mail posłałem Ci instrukcję ( niestety po czesku :evil: , ale są obrazki :twisted: ) demontażu całości ( interesują Cię strony 61 do 66 w pdf-ie ), może trochę ułatwi.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzys1977Dzięki. :wink:
Wezmę się za to, ale muszę sobie załatwić klucz to tej kierownicy.
Może ktoś wie co to jest za klucz? Torx :?:
EDIT
ETKA "mówi", że ta śruba to M18x1,5x18, więc w sumie to nie wiem jaki ten klucz ops:
A i jeszcze jedno. Zanim zaczniesz rozbierać kierę to podepnij auto pod VAG-a. W centralnej elektryce można zrobić test działania pompki spryskiwacza ( przód/tył ). Jeśli wtedy zadziała to prawie na pewno winna jest manetka...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Witam po dłuższej przerwie. Z braku czasu nie mogłem się zabrać za wymianę manetki. Wymieniłem manetkę i niestety jest ten sam problem. Wszystko działa, ale bez tylnej wycieraczki i spryskiwacza.
Jakieś pomysły.
Zdecydowałem się już nie szukać i oddać autko do elektronika.
Wycieraczka i spryskiwać działa.
Przyczyną był rzekomo zielonkawy nalot na płytce pod kierownicą i musieli ją wyczyścić.
I odnowa zakodować wycieraczkę i spryskiwacz.
Koszt naprawy 350zł.
Komentarz
-
Komentarz