Jakby nawet to byl anglik to komunikat na wyswietlaczu jest pokazany jako l/mil albo gal/mil, ale spalanie realnie pokazywane jest w l/km tak jak przebieg samochodu.
Tu cos jest nie tak z kodowaniem, albo samym licznikiem, bo pokazuje tez blednie przeciez predkosc
w woli ścisłości:
w anglikach przebieg pokazuje w milach i tylko w milach, a spalanie w milach jakie przejedziemy na galonie paliwa (MPG - miles per galon)
AMEN
A licznik możesz ustawić wg kodów:
XXXXX – kody wyposażeń
00XXX – brak opcji
01XXX – sygnalizacja zużycia okładzina hamulcowych
02XXX – sygnalizacja zapięcia pasów bezpieczeństwa
04XXX – sygnalizacja braku płynu spryskiwaczy
16XXX – system nawigacji
XXXXX – kody obszarów
XX0XX – Niemcy
XX1XX – Europa
XX2XX – USA
XX3XX – Kanada
XX4XX – Anglia
XX5XX – Japonia
XX6XX – Arabia Saudyjska
XX7XX – Australia
XXXXX – ilość cylindrów
XXX4X – silnik 4-cylindrowy
XXX5X – silnik 5-cylindrowy
XXX6X – silnik 6-cylindrowy
Odkopię trochę temat. Mam też problem ze wskazaniem spalania średniego. Jakie powinno być kodowanie licznika w Skodzie Octavii 1.9TDI SLX , silnik AHF, rok 1998 (deska jest taka jak wersji 99, poliftowa). Kabli przy zaciskach hamulcowych nie mam, kontrolki od pasów nigdy nie widziałem.
Na szybko możesz sprawdzić to w następujący sposób:
* na MFA ustawiasz spalanie chwilowe
* na 2 biegu gaz w podłogę i kręcisz do ok 4200 RPM
* spalanie chwilowe powinno być w okolicach 30/100
A tak z ciekawości to jakie miałeś wcześniej kodowanie ? Stawiam na 02140
Slawcio, Nie przejmuj się faktem, że moze byc to spowodowane niefachowym kreceniem, poprostu podaj koledze -shadow-, kodowanie licznika, pewnie okaze sie ze jest z czapki. Szybka zmiana na prawidłowe kodowanie wedle zalecen-shadow-, i po problemie
------------------------------------------------------
1.9 TDI 110 KM SLX /2000r Srebrny Hatchback
President Johnny II na pokładzie
Tak jak przypuszczałem... Nie chcę Cię martwić ale najprawdopodobniej ktoś cofał licznik. Dodatkowo można jeszcze delikatnie zaadoptować wskazanie na + lub -
To jest zdrowe podejście do sprawy. Najważniejsze, że wszystko działa jak należy i oby było tak jak najdłużej. Spalanie pokazywane przez MFA można delikatnie zaadoptować na + lub - w zależności od potrzeby tak aby wskazanie było jak najbardziej prawdziwe
Witam
Mam podobny problem w mojej Okci. Czyżbym i ja miał również złe kodowanie licznika? Prosiłbym o zapoznanie się z informacjami które uzyskałem na "elektrodzie", gdzie opisywałem swój problem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...40131#11440131
Komentarz