[O1] Vag odczyt z grupy 19 - octavia 1.9 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loop.4
    Classic
    • 2011
    • 19

Nawet nie wiedziałem, że to tak dziala :idea:
    ...skoda do pracy
  • rafaldo
    Classic
    • 2010
    • 17

W moim samochodzie (octavia 97r. 1.9TDI 90KM) odczyt wygląda tak
    piston sens start 0,740 dla dozwolonych (0.5 - 0.97)
    piston sens stop 0,000 dla dozwolonych (4.15 - 4.740)

Czy ktoś miał podobne wskazania czy może dla tego modelu to jest normalne wskazanie ?
    Dodam że ostatnio (w te duże mrozy) spalił mi 7.5l/100km wcześniej palił około 5.5l/100km, oraz że padnięty jest czujnik temperatury paliwa.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak jest zimno to spalil duzo, nie wiem czym sie przejmowac. 7,5, jakby AGR spalil 10l to bym sie martwil. W przypadku tych silnikow wyniki do ~8l moim zdaniem nalezy uznac za norme przy mrozach.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Hunter
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1655

rafaldo, a na jakich odcinkach masz to spalanie na poziomie 7,5 l/100km ? Liczyłeś spalanie czy z komputera?
        ...nie ma to jak Octavia :drive:
        >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• rafaldo
          Classic
          • 2010
          • 17

Spalanie jest tu drugorzędną sprawą ale samochód ma przejechane 220kkm oczywiście wyliczane na podstawie tankowania , jeżdżę na krótki odcinkach po 10km , parę razy się zakopałem w śniegu , na poprzednim baku w mniejsze mrozy ok -10 spalanie około 5.7l/100km.
          Zdziwiła mnie ta wartość zerowa w grupie 19 , ale nie udało mi się znaleźć żadnej sensowej informacji oprócz takiej że dotyczą te wartości pompy wtryskowej oraz może wpływać na spalanie.

Komentarz

• Hunter
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1655

ja mam 216 kkm na budziku, a spalaniem się nie przejmuj. Zakopiesz się to trochę więcej Ci spali, a po drugie nie wiem czy rano grzejesz auto zanim ruszysz? Ogrzewane szyb i nawiew, a w tym czasie odśnieżanie, niby nic a zawsze coś No i inaczej wygląda spalanie na odcinku 10 km, a np. 350 km Zrób jeszcze raz pomiar, może to było chwilowe i teraz masz prawidłowe wartości.
            ...nie ma to jak Octavia :drive:
            >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• rafaldo
              Classic
              • 2010
              • 17

Jestem w trakcie 2 pomiaru (aktualnie 250km na 1/4 baku), samochód mam garażowany zatem zwykle mija jakaś minuta zanim ruszę może dwie nawiew teraz to na 1 biegu i ogrzewania na maxa , ogrzewania szyb nie stosuje.
              Dodatkowo dodam że miałem odpięty akumulator na 8-10h jak się ładował nie wiem czy komputer ma jakieś "wyuczone" dawki paliwa i musi po takim zerowaniu na nowo się "nauczyć".

Komentarz

• dexon
                Classic
                • 2009
                • 11

witam !odpięcie akumulatora ma wpływ resetuje ci sie wówczas komp i spalanie według kompa będą większe w okresie pierwszych przejechanych kilometrów ale po 100kilosach wszystko powróci do normy normalna rzecz po odpięciu akumulatora
                GOLFV TSI 140KM

Komentarz

• rafaldo
                  Classic
                  • 2010
                  • 17

Wracając do sedna sprawy to czy ktoś ma log-a czy wartość z grupy 19 ?

Komentarz

Pracuję...