krzysiek_k, konkretne wyposażenie, gratki
Bicie na kierownicy
Zwiń
X
-
Bicie na kierownicy
Cześć!
Dzisiaj zauważyłem taki objaw w mojej Skodziance.
Na piątce mniej więcej od 110 do 130 km/h przy przyspieszaniu bardzo mocno biła kierownica. Co ciekawe jak odpuściłem gaz, to nawet jadąc z górki, a więc bez zmniejszania prędkości drgania ustawały. Dodatkowo przy 110 na 4-tym biegu z gazem w desce drgania są znacznie mniej odczuwalne niż przy tej samej prędkości i 5-ce również z gazem w desce.
Co jeszcze ciekawsze przejechałem kolejne kilka kilometrów testując prędkości mniej więcej od 50 - 150 oraz różne zakresy obrotów na wszystkich biegach, od 2-ki do 5-tki kręcąc na każdym od 2k obr. /min do ile się dało i drgania odczuwalne były w zasadzie tylko na 5-ce od 100-110 km/h i w górę.
Nie mniej w końcu dojechałem gdzie miałem dojechać, samochód postał jakąś godzinę i w drodze powrotnej nie miałem żadnych drgań, a sprawdzałem te same prędkości... (przy czym na 99% wykluczam różnicę nawierzchni, gdyż jeżdżę tym fragmentem często i dzisiaj po raz pierwszy miałem taki objaw). Czy to może być coś z silnikiem (drgania występują tylko przy przyspieszaniu, przy czym drga tylko kierownica, nie drgają żadne pedały). Czy takie objawy mogłyby wystąpić gdyby na przykład nie palił od czasu do czasu na jeden cylinder??
Opony i wyważenie kół raczej wykluczam bo wtedy biłoby chyba cały czas a jak pisałem - w jedną stronę biło bardzo odczuwalnie w drugą w ogóle...
Pozdrawiam,
jimwJest:
O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
Była:
O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
-
-
sprawdź tarcze hamulcowe i końcówki drążka stabilizatora. Stawiam na to drugie.http://emmu.pl
----------------------------------------------------------
W końcu robi się to, co się lubi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez jimwsamochód postał jakąś godzinę i w drodze powrotnej nie miałem żadnych drgań
Co do wcześniejszego pytania o opony - jeżdżę na Barumach.
Mam nadzieję, że to faktycznie kwestia śnieżnego balastu, ale zastanawia mnie czemu drgania występowały tylko przy wciskaniu pedału gazu?
Pozdrawiam,
jimwJest:
Była:
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
Komentarz
-
-
jimw, zamień koła tył daj na przód i sprawdź (jeżeli masz możliwość zmień opony z przodu na inne). Nie wierzę, że wciskanie gazu powoduje drgania układu kierowniczego. Pod uwagę należy brać również ilość przeprowadzonych napraw opony (robione kapcie).
[ Dodano: Pon 15 Lut, 10 19:36 ]
jeżeli to nie pomoże to przeprowadź kontrolę, drążków stabilizatora tak jak pisał Mobil. Pozdrawiammiroslaw
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mirek11jimw, zamień koła tył daj na przód i sprawdź (jeżeli masz możliwość zmień opony z przodu na inne). Nie wierzę, że wciskanie gazu powoduje drgania układu kierowniczego. Pod uwagę należy brać również ilość przeprowadzonych napraw opony (robione kapcie).
[ Dodano: Pon 15 Lut, 10 19:36 ]
jeżeli to nie pomoże to przeprowadź kontrolę, drążków stabilizatora tak jak pisał Mobil. Pozdrawiam
Jestem chyba skłonny na chwilę obecną uwierzyć teorii związanej z postojem w głębokim śniegu.
Jeśli sytuacja się powtórzy wtedy wyważę koła i spróbuję zamiany opon. Jak na razie jednak wszystko wydaje się być w porządku.
Pozdrawiam,
jimwJest:
Była:
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mirek11w takim razie szerokiej i bezpiecznej drogi jimw .
Pozdrawiam,
jimwJest:
Była:
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jimw..., ale zastanawia mnie czemu drgania występowały tylko przy wciskaniu pedału gazu?Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
Komentarz