Chyba poduszkę powietrzną :diabelski_usmiech
[02] dużo pali???
Zwiń
X
-
to chyba naprawdę masz ciężką tą noge :szeroki_usmiech u nie zeby przez dłuży czas skoda spałała 9l to musiałbym sie naprawdę sprężyć :evil:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Czesc. Sam od niedawna mam 1.9 BKC + DSG. Teraz po zakupie robiłem rozrząd komplet i odrazu wymieniłem termostat. Przy jeździe 70% miasto 30% trasa spalanie jest 8l średnie. Niby dużo. Ale co to za jazda. W trasie spalanie utrzymuje się na poziomie 5,5l - 6,5l / 100km. Sam byłem w szoku bo myślałem że to będzie palić powiedzmy 7l średnio. No ale 1 litra mniej czy więcej to bez znaczenia. Ale jeśli masz 9l spalanie z manualem w BKC to przyjrzałbym się już termostatowi, czujnikowi temperatury, Map sensorowi i przepływce. Chyba że jeździsz 100% miasto. To wtedy masz naprawde dobre spalanie. Pozdrawiam
PS.
Żona miała 1.9 AGR w A3. Spalanie 7,5l średnio. Wymienione termostat i czujnik temp. Ale też 70% miasto.
PS2.
1.8T w tych samych warunkach robi 12-13l gazu plus 2-3l benzyny na 100km. Na trasie to już jest taniocha. 8l gazu zero beny. :lol:*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
demo85 - nieeeeeeeeeeeeee nic takiego nie powiedzialem
, przyjrzyj sie tym rzeczom. Może termostat Ci poprostu nie bangla. Zobacz taki prosty test. ZAfajcz rano zimna fure. Daj jej z 5-10 minut niech sie zacznie nagrzewac. Podejdz z przodu silnik i pomacaj rure wychodzącą z bloku silnika z króćca termostatu. Jeśli temp na zegarze nie doszłą do 90 stopni a rura jest ciepla - to termostat wyrzuć w krzaki. Kup ori lub wahlera. Przy okazji a przebig masz już dobry wymień płyn w chłodnicy. Czujnik temperatury sprawdzisz ohmomierzem bądź vagiem. Map sensor i MAF sprawdzisz również vagiem w próbie dynamicznej.
Vmax jaki wyciągnąć powinieneś to około 200km/h. Chyba coś nie halo może być z w/w elementami (map - maf)*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Maicroft, twoja żona musi miec ciężką nogę skoro pali jej około 10 :shock:
[ Dodano: Nie 07 Mar, 10 22:09 ]
u mnie w zimie do rezerwy robie około 550km, ostatnio dociągłem do 620km z baku ale w baku było prawie pusto :|superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, Nie tylko nie kazdy jezdzi autem na odcinku w sumie 5km z 2 postojami po drodze, praktycznie przez korki i swiatla :idea:
Eksperyment z soboty. Srednia 104km/h i spalanie 7,7, a jak jade normalnie i mam srednia 96-98 na tym samym odcinku to bez problemu ponizej 7l. Tak wiec nie ma lekko jest moc to musi palic :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
damo85, jak masz cięzką nogę to faktycznie w korkach, w mieście, w niskich temperaturach da radę spokojnie takie coś osiągniąć, ostatnio sprawdziłem - butowałem , stałem w korkach, silnik czasem nie nagrzany do końca i średnia też wyszła 9 litrów, więc myślę, że najlepszą receptą będzie nauka oszczędniejszego obchodzenia się z gazem
jak chcesz w mieście zejść ze spalaniem
[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:47 ]
mój drugi test ruch średni - wieczorek - połowa dwupasmówka, poza miastem - prędkość 110 km/h, druga połowa w mieście - równo z ruchem dwa pasy - 60-70 km/h, bardzo delikatne obchodzenie się z gazem, pare razy zartrzymanie się na światłach. dystans 25 km. i średnia na kompie....4,5 litra!
to druga skrajność, tak jak to 9 litrów depcząc...
więc najlepiej wypośrodkować i normalnei jeżdząc osiągać w mieście 7 - 7,5. a na trasie 5,5-6. i to normalne spalanie dla 1.9 tdi
[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:53 ]
Maicroft, ,moim zdaniem tdi to silnik bardzo jednak czuły na obchodzenie się z gazem, temperaturę itp i można osiągnąć bardzo skrajne wartości i nie zależy wcale do końca ile ma mocy, czy to agr i ma 90 koni czy 170 konny chipowany asz. mówie oczywiście o 1.9 , bo 2.0 na pompkach wiadomo że bierze więcej(cr 2.0 podobno jest równie oszczędny jak 1.9 tdi), ale myśle że zasada podobna. myśle że 140 i 170 nie różnią się w sieczkowani
Komentarz
-
-
postanowiłem pojechać na hamownie i co sie okazało zamiast 105 koni jest 119 i co poradzicie powiedzie na temat tego wydruku i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy??? a co do przepływomierza już zamówiłem nowy
[/img]
[/img]
[/img]
[/img]
Komentarz
-
-
większość ma gifty od fabryki, tak że traktuj to jako normę.Zamieszczone przez damo85zamiast 105 koni jest 119
ano większości podobnież spada albo zostaje na nie zmienionym poziome no ale to są indywidualne sprawy i pewnie będziesz chciał nią trochę pocisnąć więc pewnie wzrośnie.Zamieszczone przez damo85i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy???O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-

Komentarz