Chyba poduszkę powietrzną :diabelski_usmiech
[02] dużo pali???
Zwiń
X
-
to chyba naprawdę masz ciężką tą noge :szeroki_usmiech u nie zeby przez dłuży czas skoda spałała 9l to musiałbym sie naprawdę sprężyć :evil:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Czesc. Sam od niedawna mam 1.9 BKC + DSG. Teraz po zakupie robiłem rozrząd komplet i odrazu wymieniłem termostat. Przy jeździe 70% miasto 30% trasa spalanie jest 8l średnie. Niby dużo. Ale co to za jazda. W trasie spalanie utrzymuje się na poziomie 5,5l - 6,5l / 100km. Sam byłem w szoku bo myślałem że to będzie palić powiedzmy 7l średnio. No ale 1 litra mniej czy więcej to bez znaczenia. Ale jeśli masz 9l spalanie z manualem w BKC to przyjrzałbym się już termostatowi, czujnikowi temperatury, Map sensorowi i przepływce. Chyba że jeździsz 100% miasto. To wtedy masz naprawde dobre spalanie. Pozdrawiam
PS.
Żona miała 1.9 AGR w A3. Spalanie 7,5l średnio. Wymienione termostat i czujnik temp. Ale też 70% miasto.
PS2.
1.8T w tych samych warunkach robi 12-13l gazu plus 2-3l benzyny na 100km. Na trasie to już jest taniocha. 8l gazu zero beny. :lol:*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
demo85 - nieeeeeeeeeeeeee nic takiego nie powiedzialem , przyjrzyj sie tym rzeczom. Może termostat Ci poprostu nie bangla. Zobacz taki prosty test. ZAfajcz rano zimna fure. Daj jej z 5-10 minut niech sie zacznie nagrzewac. Podejdz z przodu silnik i pomacaj rure wychodzącą z bloku silnika z króćca termostatu. Jeśli temp na zegarze nie doszłą do 90 stopni a rura jest ciepla - to termostat wyrzuć w krzaki. Kup ori lub wahlera. Przy okazji a przebig masz już dobry wymień płyn w chłodnicy. Czujnik temperatury sprawdzisz ohmomierzem bądź vagiem. Map sensor i MAF sprawdzisz również vagiem w próbie dynamicznej.
Vmax jaki wyciągnąć powinieneś to około 200km/h. Chyba coś nie halo może być z w/w elementami (map - maf)*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
Maicroft, twoja żona musi miec ciężką nogę skoro pali jej około 10 :shock:
[ Dodano: Nie 07 Mar, 10 22:09 ]
u mnie w zimie do rezerwy robie około 550km, ostatnio dociągłem do 620km z baku ale w baku było prawie pusto :|superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, Nie tylko nie kazdy jezdzi autem na odcinku w sumie 5km z 2 postojami po drodze, praktycznie przez korki i swiatla :idea:
Eksperyment z soboty. Srednia 104km/h i spalanie 7,7, a jak jade normalnie i mam srednia 96-98 na tym samym odcinku to bez problemu ponizej 7l. Tak wiec nie ma lekko jest moc to musi palic :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
damo85, jak masz cięzką nogę to faktycznie w korkach, w mieście, w niskich temperaturach da radę spokojnie takie coś osiągniąć, ostatnio sprawdziłem - butowałem , stałem w korkach, silnik czasem nie nagrzany do końca i średnia też wyszła 9 litrów, więc myślę, że najlepszą receptą będzie nauka oszczędniejszego obchodzenia się z gazem jak chcesz w mieście zejść ze spalaniem
[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:47 ]
mój drugi test ruch średni - wieczorek - połowa dwupasmówka, poza miastem - prędkość 110 km/h, druga połowa w mieście - równo z ruchem dwa pasy - 60-70 km/h, bardzo delikatne obchodzenie się z gazem, pare razy zartrzymanie się na światłach. dystans 25 km. i średnia na kompie....4,5 litra!
to druga skrajność, tak jak to 9 litrów depcząc...
więc najlepiej wypośrodkować i normalnei jeżdząc osiągać w mieście 7 - 7,5. a na trasie 5,5-6. i to normalne spalanie dla 1.9 tdi
[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:53 ]
Maicroft, ,moim zdaniem tdi to silnik bardzo jednak czuły na obchodzenie się z gazem, temperaturę itp i można osiągnąć bardzo skrajne wartości i nie zależy wcale do końca ile ma mocy, czy to agr i ma 90 koni czy 170 konny chipowany asz. mówie oczywiście o 1.9 , bo 2.0 na pompkach wiadomo że bierze więcej(cr 2.0 podobno jest równie oszczędny jak 1.9 tdi), ale myśle że zasada podobna. myśle że 140 i 170 nie różnią się w sieczkowani
Komentarz
-
-
postanowiłem pojechać na hamownie i co sie okazało zamiast 105 koni jest 119 i co poradzicie powiedzie na temat tego wydruku i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy??? a co do przepływomierza już zamówiłem nowy
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
[img][/img]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damo85zamiast 105 koni jest 119
Zamieszczone przez damo85i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy???O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz