[02] dużo pali???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • met
    Classic
    • 2010
    • 4

[02] dużo pali???

Chyba poduszkę powietrzną :diabelski_usmiech
  • damo85
    Classic
    • 2009
    • 14

[02] dużo pali???

witam ostatnio tak z nudy przeliczyłem ile ma skodzina pali i sie zmartwiłem wynik to 9L podłączyłem kompa i żadnych błędów filtry wszystkie powymieniane noge mam ciężką alo to chyba nie powód ???

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez damo85
      noge mam ciężką alo to chyba nie powód ???
      nie :?: :!: :lol:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

to chyba naprawdę masz ciężką tą noge :szeroki_usmiech u nie zeby przez dłuży czas skoda spałała 9l to musiałbym sie naprawdę sprężyć :evil:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• leo111180
          Classic
          • 2010
          • 29

No naprawdę sporo. :shock:
          A jaki masz przebieg? i czy wcina olej?
          O ile na kompie wszystkie parametry są w normie Ja zastanowiłbym się nad ciśnieniem
          na baniakach.
          miałem coś takiego w RENI.ciśnienie sprężania było marne i czymś musiała nadrobić w mocy.(paliwem) 11l/100km w silniku 1,2

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

A może na wyspach jakiś cienki olej mają? :wink:
            9l to nawet nie doszedłem po mieście w tegoroczną zimę.
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• damo85
              Classic
              • 2009
              • 14

przebieg mam około 160 tyś kil a co do oleju to normalny jest innym normalnie palą fury

Komentarz

• kmicio
                Ambiente
                • 2008
                • 233

Czesc. Sam od niedawna mam 1.9 BKC + DSG. Teraz po zakupie robiłem rozrząd komplet i odrazu wymieniłem termostat. Przy jeździe 70% miasto 30% trasa spalanie jest 8l średnie. Niby dużo. Ale co to za jazda. W trasie spalanie utrzymuje się na poziomie 5,5l - 6,5l / 100km. Sam byłem w szoku bo myślałem że to będzie palić powiedzmy 7l średnio. No ale 1 litra mniej czy więcej to bez znaczenia. Ale jeśli masz 9l spalanie z manualem w BKC to przyjrzałbym się już termostatowi, czujnikowi temperatury, Map sensorowi i przepływce. Chyba że jeździsz 100% miasto. To wtedy masz naprawde dobre spalanie. Pozdrawiam

PS.
                Żona miała 1.9 AGR w A3. Spalanie 7,5l średnio. Wymienione termostat i czujnik temp. Ale też 70% miasto.
                PS2.
                1.8T w tych samych warunkach robi 12-13l gazu plus 2-3l benzyny na 100km. Na trasie to już jest taniocha. 8l gazu zero beny. :lol:
                *1B1B*1.8T*4x4
                *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• damo85
                  Classic
                  • 2009
                  • 14

czyli mówisz zebym wymienił przepływke map sensor i termostat
                  i tak na marginesie to maksymalnie co udało mi się z niego wyciągnąć to 180ale to już taki max

Komentarz

• kmicio
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 233

demo85 - nieeeeeeeeeeeeee nic takiego nie powiedzialem , przyjrzyj sie tym rzeczom. Może termostat Ci poprostu nie bangla. Zobacz taki prosty test. ZAfajcz rano zimna fure. Daj jej z 5-10 minut niech sie zacznie nagrzewac. Podejdz z przodu silnik i pomacaj rure wychodzącą z bloku silnika z króćca termostatu. Jeśli temp na zegarze nie doszłą do 90 stopni a rura jest ciepla - to termostat wyrzuć w krzaki. Kup ori lub wahlera. Przy okazji a przebig masz już dobry wymień płyn w chłodnicy. Czujnik temperatury sprawdzisz ohmomierzem bądź vagiem. Map sensor i MAF sprawdzisz również vagiem w próbie dynamicznej.
                    Vmax jaki wyciągnąć powinieneś to około 200km/h. Chyba coś nie halo może być z w/w elementami (map - maf)
                    *1B1B*1.8T*4x4
                    *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Moja zona jezdzi po miescie BKD z DSG i na krotkich trasach palilo zima 10,5l teraz zeszlo do 9,5l i to liczone z calego baku, jakies 400-450km :diabelski_usmiech
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• radek radziszewski
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 131

Zamieszczone przez Maicroft
                        Moja zona jezdzi po miescie BKD z DSG i na krotkich trasach palilo zima 10,5l teraz zeszlo do 9,5l i to liczone z calego baku, jakies 400-450km :diabelski_usmiech
                        Mi się udało fabią 1.2htp spalić w zimnie 11l na 100km w podobnych warunkach :diabelski_usmiech

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wynik to 9L
                          eeee standarcik , ciężka noga + miasto i nie problem mieć takie spalanie.
                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Maicroft, twoja żona musi miec ciężką nogę skoro pali jej około 10 :shock:

[ Dodano: Nie 07 Mar, 10 22:09 ]
                            u mnie w zimie do rezerwy robie około 550km, ostatnio dociągłem do 620km z baku ale w baku było prawie pusto :|
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

piramida, Nie tylko nie kazdy jezdzi autem na odcinku w sumie 5km z 2 postojami po drodze, praktycznie przez korki i swiatla :idea:

Eksperyment z soboty. Srednia 104km/h i spalanie 7,7, a jak jade normalnie i mam srednia 96-98 na tym samym odcinku to bez problemu ponizej 7l. Tak wiec nie ma lekko jest moc to musi palic :diabelski_usmiech
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

damo85, jak masz cięzką nogę to faktycznie w korkach, w mieście, w niskich temperaturach da radę spokojnie takie coś osiągniąć, ostatnio sprawdziłem - butowałem , stałem w korkach, silnik czasem nie nagrzany do końca i średnia też wyszła 9 litrów, więc myślę, że najlepszą receptą będzie nauka oszczędniejszego obchodzenia się z gazem jak chcesz w mieście zejść ze spalaniem

[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:47 ]
                                mój drugi test ruch średni - wieczorek - połowa dwupasmówka, poza miastem - prędkość 110 km/h, druga połowa w mieście - równo z ruchem dwa pasy - 60-70 km/h, bardzo delikatne obchodzenie się z gazem, pare razy zartrzymanie się na światłach. dystans 25 km. i średnia na kompie....4,5 litra!
                                to druga skrajność, tak jak to 9 litrów depcząc...
                                więc najlepiej wypośrodkować i normalnei jeżdząc osiągać w mieście 7 - 7,5. a na trasie 5,5-6. i to normalne spalanie dla 1.9 tdi

[ Dodano: Pon 08 Mar, 10 10:53 ]
                                Maicroft, ,moim zdaniem tdi to silnik bardzo jednak czuły na obchodzenie się z gazem, temperaturę itp i można osiągnąć bardzo skrajne wartości i nie zależy wcale do końca ile ma mocy, czy to agr i ma 90 koni czy 170 konny chipowany asz. mówie oczywiście o 1.9 , bo 2.0 na pompkach wiadomo że bierze więcej(cr 2.0 podobno jest równie oszczędny jak 1.9 tdi), ale myśle że zasada podobna. myśle że 140 i 170 nie różnią się w sieczkowani

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez sew1981
                                  (cr 2.0 podobno jest równie oszczędny jak 1.9 tdi)
                                  No wlasnie - PODOBNO :twisted:

Nie odczuwam tego patrzac na wyniki spalania Superba, fakt nie jezdzi on najwolniej i to moze nie byc miarodajne w takim wypadku :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

Maicroft, mój kolega ma passata 2.0 cr 140 koni z 2008 roku i pali tyle co mój superb, to miałem na myśli mówiąc podobno
                                    a drugiego Twego zdania nie kumam do czego się odnosi, wcześniej chodziło mi o to, że moc wcale nie musi dużo palić w tdi

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

No bo tak sie sklada ze ojciec jezdzi Superbem z CR i on nie pali mniej niz silnik PD, chociaz juz tez gdzies slyszalem ze ma palic mniej. A ja sobie mysle ze nie pali mniej bo nie nosi kapelusza na glowie :twisted:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• damo85
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 14

postanowiłem pojechać na hamownie i co sie okazało zamiast 105 koni jest 119 i co poradzicie powiedzie na temat tego wydruku i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy??? a co do przepływomierza już zamówiłem nowy

[img][/img]
                                        [img][/img]
                                        [img][/img]
                                        [img][/img]

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zamiast 105 koni jest 119
                                          większość ma gifty od fabryki, tak że traktuj to jako normę.
                                          i czy jak zrobie czipa bo mam zamiar w przeciągu dwóch tygodni czy spalanie się powiększy???
                                          ano większości podobnież spada albo zostaje na nie zmienionym poziome no ale to są indywidualne sprawy i pewnie będziesz chciał nią trochę pocisnąć więc pewnie wzrośnie.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...