ile powinien pailic 1.8 TSI ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariuss
    Drive
    • 2008
    • 52

MOge się dopisać, że przy jeździe 130 - 140 pali w trasie 8 - 8,5.
    A jak kiedyś włączyłem tempomat na 160 i przejechałem tak około 40 km to spalanie było 10l
    Jakby ktoś jechał zgodnie z przepisami, czyli 90 - 110 (bo przecież autostrad to w kraju nie mamy), to będzie miał fajne spalanko ponizej 7l
    seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• KiLeRrosS
      Drive
      • 2008
      • 60

Zamieszczone przez Maicroft
      Ja akurat zdejmuje noge z gazu, a jesli tempomat i tak gaz zdejmie to w dalszym ciagu ciagnie paliwo, do sprawdzenia
      Za przeproszeniem - bzdura. Na pewno tempomat powoduje, że jeżdżę "jak człowiek" (czyt. wolniej/płynniej), ale nigdy nie udaje mi się zejść do tak niskiego spalania bez niego. Może jestem mniej delikatny - ale przyspieszając rzadko schodzę poniżej 30L/100km (chwilowe spalanie), na tempomacie przy podobnym przyspieszeniu mam ok. 16-23L/100km. O średnim spalaniu w trasie nie wspomnę, bo mi wychodzi do 2L "na setkę" niżej - co powoduje z pewnością płynniejsza jazda na tempomacie.
      Dodam, że moje spostrzeżenia dotyczą jazdy z DSG.

Wracając do tematu:
      - trasa zgodnie z kodeksem ruchu drogowego (do 100km/h licznikowe) - ok. 7,5L/100km
      - utrzymywanie 120km/h - ok. 8,5L/100km
      - j.w. 130 - ok. 9L
      - 160 - 10 "z hakiem"
      Jak już wcześniej koledzy zauważyli - powyżej 130km/h spalanie drastycznie rośnie, na dłuższej trasie kompletnie nieopłacalne (ale przyjemnie się "zapitala" :P)

koski, waga mojego auta to 1340kg, na baku 55L rzadko kiedy dociągam do 600km, choć zdarzyło mi się do niecałych 700km kilka razy (mam przebieg ok. 30kkm).

Zamieszczone przez koski
      raczej traktuję samochód "ulgowo" - czyli nie deptam jakoś bardzo.
      Zamieszczone przez koski
      na trasie Częstochowa- Łódź, z non stop 140 km/h
      Jedno drugie wyklucza :twisted: 140km/h to normalne na polskich drogach :?:
      kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

KiLeRrosS, No widzisz, to u mnie to dziala odwrotnie :lol: W OI nie tylko mnie tez to dzialalo odwrotnie, na tempomacie palilo wiecej :twisted:

Zamieszczone przez KiLeRrosS
        koski napisał/a:
        na trasie Częstochowa- Łódź, z non stop 140 km/h

Jedno drugie wyklucza :twisted: 140km/h to normalne na polskich drogach :?:
        Na luzaka mozna i wiecej, tam sa przeciez ze dwie, albo trzy siedemdziesiatki, a tak to mozna i wiecej - tylko bez wywodow umoralniajacych
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Yarek
          Elegance
          • 2005
          • 992

- trasa zgodnie z kodeksem ruchu drogowego (do 100km/h licznikowe) - ok. 7,5L/100km
          Pewnie zależy to od stylu jazdy, ale u mnie jazda emerycka w trasie, czyli maksymalnie do 100-110 to litr mniej.
          . pzdr Jarek
          aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• KiLeRrosS
            Drive
            • 2008
            • 60

KiLeRrosS, No widzisz, to u mnie to dziala odwrotnie
            Możliwe że to się wiążę z:
            Zamieszczone przez Yarek
            Pewnie zależy to od stylu jazdy
            ponieważ mam nienaturalne skłonności do głębokiego wciskania prawego pedału :P zwykle "chamsko" się z nim obchodzę, dlatego mam wyższe wyniki spalania niż większość "userów" 1.8. Tempomat jest znacznie bardziej kulturalny.
            Na luzaka mozna i wiecej
            Aaa... bo to krajowa "1":chytry jest Nie znam trasy, myślałem że to kolejna wiejska, polska ścieżka. Na takich ścieżkach 140km/h to samobójstwo (prawie).
            W kwestii moralizowania - nie po to mam zestaw 1.8TSI+CB-Radio żeby 50-90km/h po Polsce popylać :satan

Reasumując - zrobił nam się kolejny wątek o spalaniu - bleh :sick
            I tak dobrze, że nie wpadł tu jakiś furiat z tekstem:
            Kod:
            ło matko, ale Ci żre, moja na trasie pali 4.775 - wal do mechanika
            kropka . przecinek , wykrzyknik ! pytajnik ? średnik ; dwukropek : małpa @

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Reasumując - zrobił nam się kolejny wątek o spalaniu - bleh :sick
              No bo to wątek o... spalaniu :diabelski_usmiech
              Mój "Batmobil"

Komentarz