WIELKIBONGO, w ostateczności kupią pół Słowacji i tam zarejestrują auta
[O1] drganie kabiny
Zwiń
X
-
Ja też stawiam na przeguby wewnętrzne.
Miałem taką samą dolegliwość przy przyspieszaniu drgania samochodu. Nie odczuwalne były na kierownicy ani lewarku. Po odpuszczeniu gazu problem znikał.
U mnie mechanik stwierdził ta dolegliwosć poprzez podniesienie przodu samochodu i ruszanie reką półośkami. Wyczuwalny był luz. Oba przeguby wewnetrzne były do wymiany.
Po wymianie jak ręką odją.
Komentarz
-
-
Właśnie miałem pisać nowy watek,rzuciłem okiem na szukajke...Mam taki sam objaw i szukam rozwiązania. mam skrzynie DSG ,kolo dwumasowe było wymieniane w sierpniu na oryginale,teraz ma zrobione 15 000km.Przed wymiana dwumasówki było delikatnie czuć drgania poprzeczne samochodu.Teraz to już jest tak jakby kola były na 1 śrubie przykręcone.Teraz już nawet czasami jak bez gazu jadę to tez czuć drgania ,ale sporadycznie ,jak sie uda czasami na N wrzucić to jak ręka odjął.Jutro spróbuje popatrzeć na półośki.Kolami jak ruszam przód tył, to czuć znaczny luz obrotowy,albo na mechanizmie różnicowym albo faktycznie przeguby wewnętrzne.
Komentarz
-
-
Panowie, miałem to samo...
Drgania jak by koło było krzywe(oczywiście przy przyspieszaniu)... Docelowo wymieniłem obie półosie (co tam tylko przeguby :szeroki_usmiech ) Po wymianie wszystko jak się należy, znaczy brak drgań. Nie polecam jeżdżenia zbyt długo na takich przegubach. Było nie było, drgania, które się wytwarzają, przechodzą przez skrzynię na silnik i docelowo na budę, ale skutki mogą być niezbyt ciekawe.
U mnie powstała usterka (prawdopodobnie właśnie przez to, ale to tylko moja teoria), komputer nonstop wywala mi błąd czujnika prędkości pojazdu i robi mi kangurki w okolicach 40 km/h. Stwierdzam że nawet z robotą i wymianą przegubów/półosi koszty nie są aż takie duże żeby pozwolić sobie na dłuższe jeżdżenie z takimi drganiami a tym bardziej na uszkodzenia związane z urwaniem się półosi (bo i tak może się zdarzyć). Chociaż ja na takim "uszkodzonym" lewym przegubie przejeździłem ponad 50 kkmops: , bo szkoda mi było wydać 400 zł. Zdecydowanie nie polecam. :lol:
O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Jest jeszcze inna możliwość, nie straszmy tu ludzi korzystających za kilka miechów z szukajki...
Drgania kabiny mogą być spowodowane skrzywionymi felgami - odkształcenie na tzw "jajko", bądź balon na oponie - oczywiście tylnej, wtedy nic nie czuć na kierownicy. Najlepiej sprawdzić na wulkanizacji.
Zamieszczam to, ponieważ później ktoś sobie znajdzie ten temat, przeczyta, a przyczyna, którą przedstawiłem ma podobne objawy.
Jednakże nie neguje tutaj żadnych wcześniejszych wypowiedzi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OwroneWitam,
Mam O2 przebieg 129kkm na wolnych obrotach(luz) czasami, sporadycznie wyczuwalne jest trzęsienie kabiny...
Jeśli możecie pomóc mniej więcej jakie koszta:
- koła dwumasowego?
-Półosi?
Z gory dzieki
Zamieszczone przez wojtas_110Jest jeszcze inna możliwość, nie straszmy tu ludzi korzystających za kilka miechów z szukajki...
Drgania kabiny mogą być spowodowane skrzywionymi felgami - odkształcenie na tzw "jajko", bądź balon na oponie - oczywiście tylnej, wtedy nic nie czuć na kierownicy. Najlepiej sprawdzić na wulkanizacji.
Zamieszczam to, ponieważ później ktoś sobie znajdzie ten temat, przeczyta, a przyczyna, którą przedstawiłem ma podobne objawy.
Jednakże nie neguje tutaj żadnych wcześniejszych wypowiedzi.ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtas_110Jest jeszcze inna możliwość, nie straszmy tu ludzi korzystających za kilka miechów z szukajki...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mtk8Zamieszczone przez wojtas_110Jest jeszcze inna możliwość, nie straszmy tu ludzi korzystających za kilka miechów z szukajki...
Zamieszczam to, ponieważ później ktoś sobie znajdzie ten temat, przeczyta, a przyczyna, którą przedstawiłem ma podobne objawy.ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Miałem taki sam problem przy przyspieszaniu odczuwałem drgania kabiny i pedału gazu na wolnych obrotach i na luzie było ok. Mechanicy stawiali na koło dwumasowe, oslony przegubów były nie uszkodzone, ale po rozebraniu okazało się że jednak są oba do wymiany.
Dzięki temu że przeczytałem wcześniej na OCP o tym problemie i że to najprawdopodobniej przeguby zaoszczędziłem sporo kasy bo chcili mi wymieniać dwumasę. Za przeguby zapłaciłem 500zł z wymianąbledi
Komentarz
-
-
Drgania kabiny
Dzień dobry.
Piszę bo mam w Octavi II 1.9 TDI podobne drania do opisywanych na początku tematu.
Ujawniły się one po ostatniej wymianie opon u "fachowców". Musieli "odkręcać" jedną ze śrób, którą wcześciej tak staranie zakręcili przy pomocy długiej rury nałożonej na klucz. Samochód był uniesiony i kazał zacisnąć hamulec. Po wyraźny trzasku wkońcu ją odkręcili.
Czy mogło to wpłynąć na obecny stan samochodu?
Komentarz
-
-
A potrafisz określić, którą śrubę tak odkręcali?O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Tak to są przeguby wewnętrzne, swoją drogą nawet jeśli ktoś się obawia o dwumas, to i tak lepiej wymienić przeguby, bo koszt to 1/3 kosztu dwumasy z wymianą :wink: , a może się okazać że problem ustanie
Pozdrowionka ... :wink::twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
Komentarz