O 2 Fl jedynna - dwójka ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcindvd
    Classic
    • 2011
    • 10

bzyq_74,
    10gr to nie lekko do góry.
    W pruszkowie na jednym Shellu ON - 4,49 ( było 4,39 ), na drugim jeszcze ciągle 4,39, dobrze że dziś się rezerwa zaświeciła
  • Set
    Ambiente
    • 2010
    • 113

Ostatnio nabyłem nową O2 Fl.
    Przesiadłem się z benzyniaka na tdi 1.9.

Autko na dotarciu - 1000km

Mój problem jest następujący :
    Jak jadę w korku - autko mi gaśnie.
    Wiadomo, jaka to jazda - jedynka, dwója i stop.

Jak wyrzucę na luz podjeżdżając i wrzucę bieg 2 bo autko się toczy, gaśnie - wiadomo, za mała szybkość, ale jak wrzucę pierwszy bieg, to też się dławi i gaśnie.

Sam już nie wiem jak jeździć na takich małych szybkościach.
    Na 2 biegu - 2000 obr. osiąga dopiero przy 40km, ale jeździ się tez i 10km i 20km niestety.

Generalnie na 1 się tylko rusza, ale autko przy małych szybkościach nie akceptuje 2 biegu

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Długo miałem ten problem gdy przesiadłem się na firmową octe. Strasznie irytowało mnie wystopniowanie tej skrzyni, czesto wydawało mi się że nie da się dobrac odpowiedniego przełożenia do prędkości. Na wyższym biegu auto się dławiło na niższym prędkość była zbyt wysoka. Dopiero po ca. 10.000 jakoś dotarłem się to tego auta, tzn. albo zwalniałem do predkości znośnej dla pierwszego biegu albo wyciągałem na obrotach dal biegu drugiego.

PS: W korkach używam jednyki nawet gdy auto się toczy i jedzie powoli ( moim zdaniem sprzęgło i dwumas mniej wtedy dostaje w d..pe niż podczas wyciągania na drugim biegu)
      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Set
        Ambiente
        • 2010
        • 113

Rozumiem, że tekst w instrukcji, że na 1 biegu jechać na długość samochodu jest w życiu niepraktyczny do zastosowania w jeździe miejskiej.

Dzięki za informację - przestanę katować samochód więc na 2 biegu przy małych prętkościach

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

A może rozpęd na 1 biegu do powiedzmy 2.5 tys. obr. i toczenie na luzie :idea: ? Oczywiście odczekać aż przed nami się trochę zwolni miejsca.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Set, nie wiem, czy już to zauważyłeś u siebie, ale w momencie puszczania sprzęgła komp silnika podnosi trochę obroty, żeby na wyższym biegu silnik nie zgasł. Czyli powiedzmy w korku: ruszasz bardzo delikatnie na jedynce, puszczasz gaz, wciskasz sprzęgło, wrzucasz drugi bieg i w momencie puszczenia sprzęgła samochód trochę przyspiesza ( nawet jak nie dodajesz gazu ) po czym za ok. 1 - 2 sek. zwalnia i toczy się już wolniej ( nadal bez dodawania gazu ). Może niepotrzebnie próbujesz w tym momencie "reagować" sprzęgłem i dlatego się "przydławia".
            Generalnie ja w korku zawsze toczę się na 1, no chyba, że koreczek jest "żwawy" to wtedy można też spróbować na 2...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Set
              Ambiente
              • 2010
              • 113

Tak czytam ostatni post i chyba wiem czemu mi gaśnie.

Po puszczeniu sprzęgła na 1 biegu samochód przyspiesza i to znacząco, a ja go kontruję hamulcem aby nie przygrzać czasem komuś w kuper i wtedy go dławię chyba.

Jak napisał phrix - w końcu się nauczę jakoś sobie z tym radzić, mam nadzieję tylko, że silnik to przetrzyma.

Jak dla mnie brakuje mu biegu między 1 a 2.
              90km/h też ciężko bieg dobrać.
              5 bieg ma obroty 2000 dopiero przy 100km/h - na szczęście do pracy mam ekspresówkę :szeroki_usmiech

Komentarz

• Geralt
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 589

Set, z drugiej strony: czy mozesz swym autem ruszyc na rozgrzanym silniku, na 1 biegu w ogole nie uzywajac gazu? - jesli tak to nie powinien Ci gasnac rowniez podczas dalszego "toczenia" na biegu. Jesli gasnie to zaryzykowalbym stwierdzenie ze moze nastawy przepustnicy trzeba wyregulowac. :roll:
                pozdrawiam
                Adam W.

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mam nadzieję tylko, że silnik to przetrzyma.
                  Wytrzyma, bo to TDI :diabelski_usmiech

moze nastawy przepustnicy trzeba wyregulowac
                  Myśle że z tym może być problem w TDI :wink:
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Set, jak pisze kowal dajesz jedynkę potem 2 i wolno puszczasz sprzęgło i spokojnie Ci się toczy na dwójce bez dodawania gazu nawet pod górę.
                    Mi gasł na początku bo to mój 1-szy diesel po benzynie (jak u Ciebie) i trzeba się było oswoić
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• Set
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 113

Na 2 biegu jest już oki, za to czasem na 1 biegu mi gaśnie i to zazwyczaj na lekkiej górce [ silnik rozgrzany ].

Na dużych górkach i płaskim jest dobrze. W sumie mam takie dwa miejsca tylko.
                      Jedno z nich to skrzyżowanie, gdzie gaśnie mi w 100% [ 12 - 16 razy już ].
                      Już się zastanawiam czy to nie przez nerwy - jak już stoję na nim, to jestem spięty jak cholera :?

Nie ważne czy dodaję gazu czy nie. Gaśnie, aż się wytoczę na płaskie i wtedy spokojnie jedzie dalej.

Jako doświadczenie, dałem samochód do poprowadzenia koledze - na co dzień ma do czynienia z octavią 2 w pracy [ tdi] i też mu zgasł dwukrotnie :|
                      Oczywiście kolegi nie poinformowałem o felernym zachowaniu samochodu.

Za to żona nie ma problemu :shock:

Mówi, że jak puszcza sprzęgło i ma jej zgasnąć znowu je wciska, potem puszcza a samochód jedzie.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

więcej gazu, lekko sprzęgłem i... jedziemy
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• conrad81
                          Classic
                          • 2008
                          • 31

Nie ma to jak bezczelny PeDek podczas ruszania gaśnie jak młodemu. Żadna dwumasa nie lubi katowania niskimi rpm. Nie zostaje nic jak dołożyć obrotów.
                          Pzdr

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

auto nie powinno gasnąć jadąc bez gazu obojetnie czy na 1, 2 czy 3 biegu a apropo 90 km/h to który kolega ma problem z doborem biegu? Wiadomo ze wsadza sie 5 oczywiscie jezdząc normalnie :szeroki_usmiech
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                              L&K
                              • 2008
                              • 1138

napisałeś ze kontrujesz go hamulcem na jedynce :!: ?? to wciśnij sprzęgło przyhamuj i rusz od nowa wtedy nie zgaśnie

[ Dodano: Wto 30 Mar, 10 22:24 ]
                              oo podglądnij jak żona to robi i bedzie gites też tak miałem jak sie non stop zamieniałem z ojcem jezdziłęm meganą 2.0 w benzynie a potem przesiadałem sie do diesla i było cięzej ale tak jak koledzy piszą więcej gazu delikatniej ze sprzegłem i jedzie sie bajeczka
                              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                              była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                              2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                              JEST
                              megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                              octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• 1711marcin
                                Drive
                                • 2010
                                • 44

Podlacze sie pod temat. tez kupilem O2 FL 1.9 TDI w tym roku i nie mam takich problemow jak kolega Set. zaznacze ze wczesniej tez jezdzilem benzyniakiem. teraz mam ok 2500km przejechane. od pierwszedo do trzeciego biegu nie musze uzywag gazu, autko spokonie sobie samo radzi. ja tylko sprzeglo i bieg sprzeglo i nastepny bieg. wiadomo ze sprzeglo na spokojnie puszczam. to moje doswiadczenia. pozdrawiam

Komentarz

• conrad81
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 31

to juz zacznij zbierac na dwumase...
                                  Oczywiscie, że każdy ma swoje techniki. Bez gazu i delikatnie ze sprzęgłem to ruszaj może jak jesteś ostatni w kolejce na światłach. Pamiętajmy, że nie jesteśmy sami na drodze i każdy chce być w domu jak najprędzej i nie czekać aż ktoś łaskawie ruszy.
                                  Niestety technika bez gazu na dwumasie skutkuje jej szybszym zużyciem.
                                  Odsyłam do lektury choćby ostatniej gazetki z InterCarsu.
                                  Pzdr

Komentarz

• 1711marcin
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 44

Zgodze sie z toba co do dwumasa. Tylko nie napisalem ze calymi dniami jezdze w korku, raczej zadko mi sie to zdaza. Wole juz zrobic pare km wiecej i byc gdzies szybciej. Chodzilo tylko o to ze silnik daje rade w moim przypadku. W temacie chyba o to chodzilo, zeby opisac jak kto ma. Pozdro

Komentarz

Pracuję...