Woda w drzwiach skody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

Woda w drzwiach skody

Jedenaście osób zostało rannych w zdarzeniu, do którego doszło dziś rano w Bystrzycy (pow. ropczycko-sędziszowski). W grupę osób wychodzących z kościoła wjechał opel vectra. Prawdopodobnie przyczyną wypadku była awaria samochodu.

Do zdarzenia doszło po godz. 9 w Bystrzycy, w powiecie ropczycko-sędziszowskim. Kierujący oplem vectra 66-letni mieszkaniec Bystrzycy, prawdopodobnie na wskutek zablokowania pedału przyspieszenia wjechał w osoby wychodzące z kościoła. Opel nie zatrzymując się uderzył też w fiata seicento. Jedenaście osób, w tym 3-letnie dziecko zostało rannych. Wszyscy w stanie przytomnym zostali przewiezieni do szpitala.

Co najmniej 9 osób pozostanie w szpitalu. Ranni mają urazy i złamania nóg oraz urazy głowy i kręgosłupa. Jak ustalono, kierowca opla był trzeźwy. Policjanci wyjaśniają przyczyny wypadku.

• fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Woda w drzwiach skody

W mojej 3-miesiecznej OIIFL zawsze po opadach deszczu pojawia sie woda w drzwiach.Pod spodem drzwi jest otwor,z ktorego po opadach wyplywa zawsze jakas ilosc wody,leci ciurkiem,wiec nie wiem ile jej wyplywa.Czy to jest normalne??Autko jest bez zadnych napraw i dzieje sie tak tylko z lewa strona.Nie wiem czy isc z tym do ASO,czy moze to normalne i sobie odpuscic?
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

fan, też tak mam, ale tylko w drzwiach kierowcy. Czy normalne? Nie wiem...
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• adaś
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 876
        • Volkswagen

fan,
        Sprecyzuj "w drzwiach". Jeżeli chodzi o to, że woda przedostaje się przez szybę do wewnątrz drzwi i później sobie wypływa dołem na zewnątrz, to jest to jak najbardziej normalne - drzwi nie są szczelną konstrukcją. Jeżeli natomiast masz wodę na uszczelce po otwarciu drzwi, to nie jest to normalne.
        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• emba
          Drive
          • 2008
          • 67

Zamieszczone przez adaś
          fan,
          Sprecyzuj "w drzwiach". Jeżeli chodzi o to, że woda przedostaje się przez szybę do wewnątrz drzwi i później sobie wypływa dołem na zewnątrz, to jest to jak najbardziej normalne - drzwi nie są szczelną konstrukcją. Jeżeli natomiast masz wodę na uszczelce po otwarciu drzwi, to nie jest to normalne.
          Dokładnie - woda powinna się "przelewać" przez drzwi i wypływać na dole otworami na zewnątrz pojazdu. Jeśli wlewa się do środka to coś jest nie tak.
          W moim poprzednim autko - Skoda Fabia - miałem właśnie taki problem - w czasie deszczu woda wlewała się do środka przez drzwi. Zresztą to była częsta usterka tych samochodów. Po paru latach użytkowania traciła swoje właściwości uszczelka pomiędzy konstrukcją drzwi a taką aluminiową blachą na której zainstalowanej była cała mechanika drzwi (cięgna od klamek, siłowniki szyby, itp). Woda ściekając po tej blasze zamiast skapywać na dno drzwi wpadała do środka.
          Mam nadzieję, że w O2 nie będzie z tym problemu :-)
          MINT

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

adaś, emba, koledze fan chodzi o to, że woda gromadzi się w drzwiach po deszczu (w środku drzwi) i wypływa dopiero po ich otwarciu (dziurka dolny przód drzwi).
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• fan
              Elegance
              • 2009
              • 760

Zamieszczone przez winni77
              adaś, emba, koledze fan chodzi o to, że woda gromadzi się w drzwiach po deszczu (w środku drzwi) i wypływa dopiero po ich otwarciu (dziurka dolny przód drzwi).
              DOKŁADNIE.Nie wiem skad ta woda,ale wyplywa przez otwor,ktory znajduje sie na "spodzie"drzwi.
              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

Co oznacza, że otwór odpływowy jest przytkany przy zamkniętych drzwiach. Jeżeli dotyczy to tylko jednego otworu, to ja bym się nie przejmował. Gorzej jeżeli wszystkie są zablokowane, bo wtedy woda nie ma gdzie ujść.
                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• rrysio
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 493

W O2 przed FL jest to samo - w drzwiach przednich.

Według moich obserwacjach myk polega na tym, że w tych drzwiach są 2 otwory odprowadzające wodę: w środku drzwi i z przodu od strony zawiasów. Nie ma natomiast (albo jest zatkany, ale raczej nie ma) trzeciego otworu na końcu drzwi od strony zamka.

I teraz jak postawisz samochód na postój w deszczu z lekko uniesionym przodem (a tak jest bardzo często parkując przodem jeżeli miejsce postojowe jest prostopadłe do drogi wyjazdowej - jak np obok marketów) to woda gromadzi się w tylnej części drzwi. Po otwarciu tył drzwi się lekko unosi i woda się ciurkiem wylewa.

Jeżeli natomiast zaparkujesz tyłem na takim miejscu parkingowym to tył będzie lekko uniesiony i cała woda spływająca do drzwi wyleci jednym z otworów.

Wygląda na to, że TTTM ale może sprawdźcie ile otworów odpływowych jest w drzwiach przednich w O2 FL i gdzie są one umiejscowione (chyba, że drzwi przed i po FL są takie same).

Komentarz

• eaglemirek
                    RS
                    • 2010
                    • 14116
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja proponuję sprawdzic dokładnie co jest grane!! Za przkład niech będzie moja skoda Felicia. Też kiedyś zainteresowała mnie sytuacja, że deszcz padał np wieczorem a rano po otwarciu drzwi wylewała się woda. Początkowo trochę to olałem no bo przecież się wylewa więc jest drożne. Kiedyś jednak postanowiłem to sprawdzić i jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że w każdych drzwiach na 4 (cztery) otwory odpływowe 2(dwa) środkowe są zaślepione fabrycznie gumowymi zaśleplami(wchodzącymi do środka drzwi) które to powodowały że po opadach woda nie miała jak ujść z miejsca pomiędzy 2 i 3 "korkiem" dopiero po otwarciu drzwi kiedy to zmienia się kąt następowało wylanie sie tej wody ale z pewnością nie całkowicie.Efekt-latem względnie długo utrzymująca się wilgoć w drzwiach ale zimą to jeszcze gorzej bo tworzący się lód powoli lecz skutecznie rozsadzał płaty drzwi. Myślę, że korki były pozakładane w procesie zabezpieczania antykorozyjnego (bo tylko taki powód przychodzi mi na myśl) tylko potem ktoś zapomniał je powyciągać. Ktoś powie, że powinienem sprawdzić ale kto sprawdza odbierając nowy samochód z salonu czy ma poprzykręcane koła lub pozakładane wkłady filtra powietrza po przeglądzie (a to też przeżyłem) Dlatego ja bym się jednak przejmował!!

Mirek

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• TomaszW
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 221
                      • Volkswagen

U mnie jest tak po deszczu i myciu samochodu. Samochód stał 2 dni w garażu.
                      Zastanawiam się czy tak powinno być. W moim starym fiaciku zero wody na progach.
                      Załączone pliki

Komentarz

• fan
                        Elegance
                        • 2009
                        • 760

Zamieszczone przez rrysio
                        W O2 przed FL jest to samo - w drzwiach przednich.
                        I teraz jak postawisz samochód na postój w deszczu z lekko uniesionym przodem (a tak jest bardzo często parkując przodem jeżeli miejsce postojowe jest prostopadłe do drogi wyjazdowej - jak np obok marketów) to woda gromadzi się w tylnej części drzwi. Po otwarciu tył drzwi się lekko unosi i woda się ciurkiem wylewa.
                        Ja wlasnie zostawiam auto na podjezdzie,gdzie przod jest uniesiony wyzej niz tyl.Jak tylko popada to przy otwarciu drzwi woda wylewa sie przez jeden z otworow.
                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

A gdzie ma ta woda odparowac, jak z kazdej strony uszczelka :roll:

Tez mam czasem te progi mokre dodatkowo jakims cudem czasem woda (kilka wiekszych kropli) wlewa sie jakos przez drzwi do srodka, ale dopiero jak otworzy sie jakies drzwi, bo tak jest sucho.

Przywyklem i nie zawracam sobie tym glowy. Pewnie uszczelka jakas zle lezy
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• progressowy
                            Rider
                            • 2008
                            • 453

TomaszW!! Takie skropliny sa w kazdym aucie po myciu. Takie cos sie wyciera sucha szmattka zaraz po myciu. Chyba,ze ktos jest leniuch i myje auto powierzchownie. Problem wtedy znika.
                            Odnosnie parkowania np na podjezdzie pochyłym i nie odpływajacej wody z drzwi, rzeczywiście koledzy maja racje. Wypływa po otwrciu drzwi. Moze sie nawet ulac do srodka. Troche to nie dopracowane.
                            Pozdr.
                            Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tym parkowaniem na podjeździe się nie zgodzę. U mnie woda się wylewa po deszczu jak auto stało na zupełnie płaskim terenie. A w drzwiach są dwie dziury, z przodu i z tylu.
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• rrysio
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 493

Z tym parkowaniem na podjeździe się nie zgodzę. U mnie
                                Słowo-klucz: U mnie. Jeżeli u Ciebie jest inaczej to nie znaczy, że u wszystkich tak musi być :!:

Jeżeli masz objawy gorsze niż poprzednio tu opisane (np. kwestia drzwi tylnych) to może u Ciebie z jakiegoś powodu zatkane są otwory odpływowe :?:

Bo u mnie otwory są drożne i woda wylewa się z drzwi przednich tylko wtedy gdy przód jest uniesiony.

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rrysio, niby masz racje, ale te auta powinny być identycznymi konstrukcjami, więc powinno być u nas.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• rrysio
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 493

rrysio, niby masz racje, ale te auta powinny być identycznymi konstrukcjami, więc powinno być u nas.
                                    Ale ja mam O2 przed FL, więc pytanie czy drzwi w O2 przed i po FL się różnią.

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

TomaszW, na zdjęciach jest prawidłowo. Tak naprawdę uszczelniają uszczelki te od środka auta, a te z zewnątrz mają na celu ograniczyć szumy i syf ładujący się pod drzwi.

[ Dodano: Wto 23 Mar, 10 09:57 ]
                                      progressowy, prawdę mówi.
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• mariu_sz
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 320

U mnie też tak jest, szczególnie w jednych drzwiach, które są najrzadziej otwierane. Czyli pewnie ten TYP tak ma.
                                        Mariusz
                                        --------------------------
                                        OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

Pracuję...