[O1] pytanko o działanie wentylatorów chłodnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czarny11
    Classic
    • 2011
    • 3

Jiro, to wybadaj sprawę działania gsmIII z telefonami których używasz. Stary GSMIII obsługiwał rSAP tylko, więc Iphone nie działał (nawet z nokią jedną mam problem), dlatego też obecnie do Octy zamówiłem sobie GSMII
    Na czeskiej stronie skody jest już informacja o nowym gsmIII, który z tego co mi się wydaje jest hybrydą II i III i tam gdzie jest rSAP to go używa, a tam gdzie nie ma to działa tak jak II. Ale to lepiej się upewnij, że na polskę idzie ten nowy hybrydowy gsmIII żebyś się nie miło nie zdziwił.
  • jaro leszczyny
    Classic
    • 2010
    • 28

przeszukałem szukajke ale nei znalazłem odpowiedzi,
    sprawa taka O1 z klimą manualną. silnik 1.6BFQ
    w czasie jazdy (nie zawsze) włączają się obydwa wentylatory nawet w trasie temperatura utrzymuje sie na poziomie 85*, po zatrzymaniu i wyłączeniu bardzo długo pracują wentylatory, czy to już czujnik do wymiany czy po prostu przy modelu z klimą to normalne zjawisko, pytam bo ojciec ma tę samą bez klimy i takie klocki sie nie dzieją,
    jeśli temat w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie
    OII 2005 BJB

Komentarz

• bubuDE
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 763
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Nie masz uszkodzonych czujnikow, normalna praca. Przed dwoma dniami odpowiadalismy na takie samo pytanie, wylacz klimatyzacje, wentylatory zatrzymaja sie jesli nie maja innego wymuszenia.
      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• jaro leszczyny
        Classic
        • 2010
        • 28

Zamieszczone przez bubuDE
        Nie masz uszkodzonych czujnikow, normalna praca. Przed dwoma dniami odpowiadalismy na takie samo pytanie, wylacz klimatyzacje, wentylatory zatrzymaja sie jesli nie maja innego wymuszenia.
        właśnie sęk w tym że klimę mam wyłączoną a wentylatory idą cały czas, pytanie czy to może być wina jakiegoś przekaźnika, bo gdy zgasze auto i od razu zapale ponownie to wentylatory nie idą i wszystko wraca do normy czyli 90*
        OII 2005 BJB

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Teraz zrozumialem Twoj problem. To nie jest wina przekaznika, on tylko wykonuje polecenie jakie dostaje i wzmacnia je (ze tak to nazwe). Winny bedzie czujnik temp. wkrecony w chlodnice ktory podaje falszywe dane lub jakis element sygnalizujacy prace klimatyzacji mimo, ze ta jest wylaczona.

Komentarz

• jaro leszczyny
            Classic
            • 2010
            • 28

dzięki za sugestie wymienie ten czujnik o zobaczymy jak sie bedzie autko zachowywać :wink:
            OII 2005 BJB

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Rozczarujesz sie jesli to nie wina czujnika. Podpowiadam Ci gdzie szukac ale diagnoze to postawi Ci ktos na miejscu, widzac auto i majac miernik w rece.

Komentarz

• lukas7
                Classic
                • 2009
                • 12

podłącze się pod temat
                Mam problem z wentylatorami w swojej octavii. Po włączeniu stacyjki nieważne czy silnik jest ciepły czy zimny włączają się wentylatory. Kręcą się pomimo wyłączenia climatronica z tą różnicą, że po wyłączeniu co parę sekund przyśpieszają i zwalniają co jest bardzo irytujące.
                Jak sobie z tym poradzić? Czy do wymiany jest sterownik wentylatorów albo czujnik w chłodnicy?

Komentarz

• saczo
                  Drive
                  • 2006
                  • 83

witam rowniez trapi mnie problem z chlodnica i wiatrakami
                  podobno przy ustawieniu ogrzewania na Max (w climatronicu pisze HI) wiatraki powinny mi sie wylaczyc i cale cieplo powinno isc do kabiny ale u mnie tak nie jest a temperatura gwaltownie spada do 80-85 st.
                  wymieniony termostat i wymieniony czujnik plynu chlodzacego w bloku glowicy wszystko na oryginal.
                  co moze byc jeszcze???czy moze to byc wina czujnika w chodnicy?

Komentarz

• SuchyX
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1170

Czy klima manual czy climatronik zawsze jak ją włączysz będą Ci się kręcić wentyle na chłodnicy i to bez znaczenia czy ustawisz na ciepło czy na zimno. Jedynie w Climatroniku ustawienie na ECO powoduje wyłączenie klimy i wiatraków na chłodnicy.

Co do kręcących się wiatraków po wyłączeniu auta to wina czujki jest ja miałem podobnie mi się włączały wiatraki zaraz po przejechaniu paru metrów i nawet nie zdążyła wskazówka się ruszyć od temp na szafie. Czasem miałem tak że jak jechałem to się nie kręciły a gdy się zatrzymałem, wyłączyłem motor i w momencie wyjęcia kluczyka ze stacyjki automatycznie same się wentylatory załączały - winny był walnięty przekaźnik ale nie czujnik ten który jest wkładany w blok silnika (on pokazuje temp. na szafie), tylko ten przy chłodnicy na dole jest.

Wszystko się działo w OI 1.6BFQ
                    Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• jaro leszczyny
                      Classic
                      • 2010
                      • 28

właśnie teraz wróciłem z VAG-a wyskoczyły dwa błędy
                      16502 - czujnik temperatury płynu chłodzącego- wysokie napięcie
                      16514 - sonda lambda, sporadyczny, z tym że to raczej od tego że mam gazik
                      SuchyX, czyli powiadasz czujnik w chodnicy i powinno być ok? tylko jeszcze małe zapytanko co do czujnika, bo na alledrogo znalazłem wkręcane, a mój jest na zawleczkę taki jak przy termostacie, jakie powinien mieć oznaczenie symbol, bo mam nawet ori książkę ale ie moge znaleźć symbolu

[ Dodano: Pon 29 Mar, 10 20:45 ]
                      sorki za posta pod postem
                      dziś wymieniłem czujnik w chłodnicy- jest to taki sam czujnik jak w termostacie w fabii 1.4 Mpi 60/68KM na zawleczkęnie gwint, i tak przy pierwszym odpaleniu wentylatory znów działały, jednak później wszystko wróciło do normy ciekawe na jak długo

[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 15:33 ]
                      tak więc problem wentylatorów rozwiązany, uszkodzony okazał sie czujnik temperatury ale ten za termostatem a nie w chłodnicy :wink:
                      OII 2005 BJB

Komentarz

• radekwp
                        Classic
                        • 2008
                        • 9

Dołączam się do tematu wentylatorów, bo sam maiłem z nimi problem w mojej O2. Kwestia dokładnie takiej niedyspozycji jak u mnie poruszona jest w wątku, w którym także opisuję moje rozwiązanie problemu:

Może komuś pomogą tamte sugestie, albo moje usunięcie usterki, które obyło się bez wymiany czujek, a przyczyną była po prostu wilgoć i jej konsekwencje w postaci utlenienia przewodów na zaciskach.
                        radekwp
                        Octavia II kombi Ambiente
                        1,9 TDI 105KM BLS

Komentarz

• lukas7
                          Classic
                          • 2009
                          • 12

U mnie problemem z przyspieszającymi wentylatorami został zdiagnozowany - wymiana czujnika ciśnienia klimatyzacji naprawiła problem

Komentarz

• robekcool
                            RS
                            • 2009
                            • 2041
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

lukas7, to Ty dzwoniłeś ? pozdrawiam
                            www.k-mot.pl
                            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                            Autoholowanie.
                            Robert Kulma

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez jaro leszczyny
                              po zatrzymaniu i wyłączeniu bardzo długo pracują wentylatory
                              w upał też tak nieraz mam. Po zgaszeniu silnika, wiatraczki długo chodzą. Ale nigdy nie miałem problemu z temp.silnika - zawsze w pionie 90 oC. Więc się tym nie przejmuję (105.000 km już mam)
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...