[O2] Usterka czujników parkowania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emba
    Drive
    • 2008
    • 67

Zamieszczone przez lilo
    emba,
    szmer to ja miałem przyczyną był zalany płynem od spryskiwaczy sterownik , który znajduje się w bagażniku z lewej strony .
    :idea: Właśnie przypomniało mi się, że Kolega skarżył się, że nie dosyć, że nie działa mu czujnik parkowania to dodatkowo padło spryskiwanie tylnej szyby - po wciśnięciu dźwigni słychać pracę silnika ale na szybę tylną nic nie leci. Przedni spryskiwacz działa OK.
    A zatem może to nie bezpośrednio czujniki cofania padły, ale sterownik został zalany płynem od spryskiwaczy?
    Musimy to sprawdzić - dzięki za wskazówkę

PS.
    A jak zakończyła się sprawa Twojego sterownika - dało się go wysuszyć? Bo u kumpla chyba został bardziej przylany skoro stracił komunikację z resztą samochodu.
    MINT

Komentarz

• lilo
      RS
      • 2006
      • 4315
      • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez emba
      PS.
      A jak zakończyła się sprawa Twojego sterownika - dało się go wysuszyć? Bo u kumpla chyba został bardziej przylany skoro stracił komunikację z resztą samochodu.
      W moim przypadku było o wiele gorzej bo wspominany sterownik zrobił mi zwarcie w instalacji i wysypał masę błędów , dodatkowo nie mogłem zgasić auta bo zwarcie poszło na stacyjkę i cały czas paliły się kontrolki .
      Co ja wtedy przeżyłem :evil: pół auta rozebrałem zanim dokapowałem się że to moduł parktronika :shock: .
      W sterowniku upaliły się dwa piny i dwie ścieżki się zjarały , ale udało mi się go przywrócić do życia
      Daniel

Komentarz

• emba
        Drive
        • 2008
        • 67

Zamieszczone przez lilo
        .......................
        W sterowniku upaliły się dwa piny i dwie ścieżki się zjarały , ale udało mi się go przywrócić do życia
        i ............ udało się.
        Jak się okazało w komorze bagażnika nad modułem parkowania znajduje się złączka kątowa łącząca rurki spryskiwacza - rurkę biegnącą od zbiornika/pompki z rurką biegnącą do wycieraczki w klapie. Rurka biegnąca do klapy wypadła ze złączki - albo ktoś ją niechlujnie nasunął albo może zamarzł płyn w ostatnim odcinku rurki biegnącej do wycieraczki przez co ciśnienie pompki wypchało rurkę ze złączki. W rezultacie płyn psikał na moduł parkowania - i stąd te objawy. Płyn ściekał po kablach na sam dół modułu gdzie znajduje się obwód wejściowy od czujek. Najniżej jest czujka lewa i lewa/środkowa i dokładnie te zaczęły szwankować.
        W trakcie diagnozowania usterki modułu parkowania (była z nim komunikacja) Kolega zaprezentował mi uszkodzenie braku spryskiwacza z tyłu uruchamiając spryskiwacz przez co zalał moduł na dobre bo po chwili pojawiły się szmery w głośniczku cofania a program nie mógł się już skomunikować z modułem parkowania.
        Na szczęście moduł został zaraz wymontowany i wysuszony, dzięki czemu udało się nam uniknąć jego uszkodzenia.

Po wysuszeniu wkręciliśmy moduł na miejsce i ....... wszystko działa .

Dzięki za pomoc i sugestie.
        Pozdrawiam
        MINT

Komentarz

• lilo
          RS
          • 2006
          • 4315
          • Mercedes-Benz

emba,
          Daniel

Komentarz

• piotrek_marki
            Classic
            • 2011
            • 39
            • Ford

Witam,
            Podłącze się do tematu, mam padnięty jeden czujnik z tyłu prawy narożny - sprawdzałem po przez nasłuchiwanie charakterystycznego tykania gdyż nie mam vag-a
            czy czujniki z linka będą pasowały do o2 2005r ?

Komentarz

• ali7
              Ambiente
              • 2008
              • 179

Zamieszczone przez piotrek_marki
              Witam,
              Podłącze się do tematu, mam padnięty jeden czujnik z tyłu prawy narożny - sprawdzałem po przez nasłuchiwanie charakterystycznego tykania gdyż nie mam vag-a
              czy czujniki z linka będą pasowały do o2 2005r ?
              Będzie pasował 7H0 919 275 C. Wpisz w wyszukiwarke allegro. Sprzedaja w dowolnych kolorach.
              P.S. Nie zadawaj tego samego pytania w kilku miejscach.
              @200KM

Komentarz

• piotrek_marki
                Classic
                • 2011
                • 39
                • Ford

Dzięki za podpowiedz

Ps. Będę pamiętał o tych kilku miejscach.

Komentarz

Pracuję...