twardo wchodza biegi 1,9tdi octavia1 silnik agr:)90km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eidos71
    RS
    • 2011
    • 2050
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

twardo wchodza biegi 1,9tdi octavia1 silnik agr:)90km

Altea XL ma naprawde niezly bagaznik. O wiele wiekszy niz zwykly model ktory to jak na swoje gabaryty zewnetrzne to bagaznika nie ma
    w XL mozna tez kanape przesuwac i wtedy sie robi niezly hangar z tyl
    Design wnetrza strasznie plastikowy ale siedzi sie wyzej niz w octavii wiec na drogach wiecej widzisz (teoretycznie wygodniej i bezpieczniej)
    Jak masz rodzine z dzieciakami bierz XL. Jak masz po prostu ochote na wieksze auto wez Octe.
    Reszta jest praktycznie blizniacza.
    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
  • grzesiek022
    Classic
    • 2010
    • 22

twardo wchodza biegi 1,9tdi octavia1 silnik agr90km

Witam serdecznie wszystkich skodziarzy :lol:
    jestem szczesliwym nabywca skody i wszystko jest ok ale cos mam wrazenie ze biegi jakos tak twardo wchodza czy wymiana oleju w s krzyni cos pomoze?sprzegło działa ok.
    jaki tam w ogóle olej wlac mobil75W90 bedzie ok?
    ile tam oleju wchodzi?
    pozdrawiam wszystkich.

Komentarz

• zielony49
      Ambiente
      • 2009
      • 180

Twardo, widocznie tak już ma, ważne żeby się nie zacinały. Oleju w skrzyni biegów się nie wymienia, jedynie się uzupełnia. Gratuluje z zakupu i szerokiej drogi
      Dipol

Komentarz

• sylwek44
        Drive
        • 2009
        • 71

Witam

Mam Octavię już 2 roczek i spotkał mnie problem z ciężko działającymi biegami (1,2 i wstecznym). Wymieniłem olej w skrzyni ale to tylko troszkę pomogło. Jak będziesz wymieniał olej, wchodzi do skrzyni 2l. to też niech mechanik Ci wyreguluje wodziki.

pozdrawiam i gratuluje zakupu

Komentarz

• dj_lawa23
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 127

Zamieszczone przez zielony49
          Oleju w skrzyni biegów się nie wymienia, jedynie się uzupełnia.
          Nie wiem kto ci to powiedział, ale ja się z tym nie zgodzę. Olej w skrzyni wymienia się co drugą (max trzecią) wymianę oleju w silniku. Olej w skrzyni zużywa się wolniej niż olej w silniku, ale się go wymienia. Spróbuj nie wymienić kiedyś (z przyzwyczajenia) w automacie... :twisted:

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

kolego nie przesadzaj ze co drugą lub trzecią wymianę oleju w silniku :shock: czyli co 20 lub 30tys? wystarczy raz na 100tys
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• laurin
              Rider
              • 2009
              • 727

w automacie to norma że się wymienia...

Komentarz

• Jaras E21
                Drive
                • 2008
                • 51

vag nie zaleca wymiany oleju w swoich skrzyniach ...

u mnie jest 230tys... od nowości i faktem jest że biegi chodzą ciężko ... ale szukam przyczyny gdzie indziej ...
                E21 335csi reconstruction in progress ;]
                Alfa 155 2.0 ts 16V swap.
                octavia-dupowóz ;] arl turbo +soft made by soft- car

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jaras E21 dobrze prawi, nie wymienia się oleju w skrzynce przekładniowej zainteresowanych odsyłam do instrukcji.

Ciężko coś poradzić na odległość, ale myśle że ten typ tak ma. Po jakimś czasie przyzwyczaisz się i nie będzie to sprawiało problemu. Może warto przejechać się inna octa np. w komisie i zobaczyć jak tam wchodzą biegi. Jeżeli uznasz, że jest znaczna różnica to może trzeba wyregulować mechanizm...

Warto również nasmarować taką podkowę w komorze silnika ( pod filtrem powietrza). Ciężko mi to wytłumaczyć, najlepiej poproś kogoś aby zmieniał biegi a ty przyglądaj się w okolicach filtra powietrza ruchomemu mechanizmowi - Odrobina smaru może sprawić, że biegi zaczną normalnie działać. :diabelski_usmiech
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• kateb
                    Classic
                    • 2009
                    • 32

Ten typ tak nie ma. Mam AGR'a, 145 tys przebiegu. Szkrzynia zaczęła mi zgrzytać gdzieś przed zimą, w zimie się uspokoiło i znowu zaczęła zgrzytać w marcu. Trzeci bieg był najgorszy. Szykowałem się do remontu (Mechanik powiedział że potrzebna jest synchronizacja biegów 2 i 3 - koszt 1000 PLN), ale Tata powiedział żebym najpierw zmienił olej.

Zmieniłem w piątek tydzień temu - prawie 2 litry ojelu, 80 PLN i 10 minut w warsztacie. Pokonałem trasę nad jeziorko - ok. 250 km. I z powrotem również. Skrzynia chodzi jak marzenie. Jedynie piątka jest twarda.

Nie wiem co za olej tam był. Ale albo był przegrzany, albo skoda leje jakiś syf w fabryce. Podejrzewam że poprzedni właściciel tak zużył olej - że ten zachowywał się jak woda.

Także jak ktoś mów że się nie wymienia, to pewnie ma na myśli to - że nie wymienia się dopóki jest dobrze. Jak chodzi ciężko w zimie, jak zgrzyta w lecie to olej może być powodem.

Komentarz

• Misiekoctavia
                      Elegance
                      • 2005
                      • 891

kateb, nie wymienia sie i z nie jednego zrodla to slyszalem. Ja robisz remont skrzyni to normalne, ze zalejesz ja nowym olejem.
                      Moj AGR ma 10lat i jeszcze nikt do skrzyni niezgladal. Nawet niedolewalem oleju i problemow ze skrzynia niemam.
                      Zamieszczone przez kateb
                      Jak chodzi ciężko w zimie
                      To normalne, ze olej gestnieje zima i przez pierwsze kilomentry ciezej bedzie sie zmieniac biegi. Zgrzytanie moze byc tez wina synchronizatorow jesli sie niemyle.
                      A skrzynia w OI ogolnie chodzi ciezko i bym sie tym nieprzejmowal bo ten typ tak ma.
                      Tak jak kolegaphrix napisal warto nasmaroac ta "podkowe". Znajduje sie po prawej stronie silnika patrzac od przodu auta w glebi, na dole.
                      Kiedys jak porzadnie wymylem silnik to podczas wbijania biegow cos zaczelo haczyc. Smarowanie w tamtym miejscu pomoglo

Komentarz

• tomus7
                        RS
                        • 2010
                        • 1896
                        • Peugeot

kateb,
                        Co prawda ja mam 1,6 w benzynie ale olej do skrzyni to chyba się nie różni
                        Pytania jaki olej :P
                        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

Zamieszczone przez Jaras E21
                          u mnie jest 230tys... od nowości i faktem jest że biegi chodzą ciężko ... ale szukam przyczyny gdzie indziej ...
                          To szukaj. Co VAG zaleca to to, zeby wiecej kasy kosic w serwisach.

Ja wymienilem w 7mio letnim aucie przy 190 tysiacach - biegi zaczely chodzic jak w maslo i skonczylo sie problematyczne wbijanie 2 - nie chciala wejsc i musialem wysprzeglac.

Wymiana oleju w skrzyni nie boli :twisted:
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Misiekoctavia
                            Elegance
                            • 2005
                            • 891

Na marginesie ostatnio dowiedzialem sie w serwisie Volvo, ze w ich automatach Geartronic tez sie niewymienia oleju :roll:

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

Misiekoctavia, bo serwisy i koncern musza zarabiac

Powiem tak, a raczej zadam pytanie - co sie dzieje z olejem, ktory pracuje taplajac elementy w sobie, ktore sie wiecznie ocieraja itd ...

W oleju jest mnostwo mikropilkow po paru latach i wymiana na olej o takim samym standardzie, gestosci, klasie, lepkosci itd - nie jest niczym zlym - skrzynia dostaje po prostu jak ryby - swieza wode :P
                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Luki80a
                                Rider
                                • 2010
                                • 341
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Nie wymieniają by potem kasować za naprawę ko
                                A z tą skrzynią to już gdzieś było. Ponoć TTTM.
                                U mnie przeważnie ciężko wchodzi trójka. Czasami jedynka.
                                Teoretycznie oleju w manualu się nie wymienia, aczkolwiek wymiana pomaga.
                                Była O1 AGR

Jest O1FL ALH

Komentarz

• Misiekoctavia
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 891

Tez myslalem zeby wymieni olej w skrzyni ale wszyscy mechanicy z ktorymi rozmawialem twierdza, ze jak wszystko gra to niewymieniac oleju i wogole najlepiej nieruszac.
                                  A skoro VAG twierdzi, ze nie trzeba to poki co sie tym nie przejmuje.
                                  Jak przyjdzie czas na wymiane dwumasy i sprzegla to warto pomyslec

Komentarz

Ja jestem zdania jak nieliczni, ze olej nalezy wymienic, a niby czemu nie, czym to grozi, w silniku tez sie wymienia tylko czesciej. W skodzie nie wymienialem co prawda, tylko dolalem po jakims starym wycieku, ale nie bede mial oporow by to robic. W polo wymienilem olej w skrzyni i nic sie nie dzialo. Kazdy olej sie starzeje i przepracowuje, wczesniej lub pozniej. W firmie gdzie pracuje w samochodach wymienia sie olej w skrzyni co jakis czas bo zbieraja sie opilki i rozne syfy, skrzynia zaczyna ciezej pracowac a do tego czujnik tacho sie zasyfia.
                                    Co do dzialania skrzyni, to kolego, ja jak zaczalem swoja jezdzic zalozylem podobny temat, trzeba przywyknac bo jak mowia ten typ tak ma.

Komentarz

Pracuję...