Zamieszczone przez maciejek
DZIWNA SPRAWA
Zwiń
X
-
DZIWNA SPRAWA
witam. tydzien temu kupilem octavie II 1.9tdi 2005r wszystko ladnie pieknie. . ale od wczoraj dziwnie mi wibruje i tak jakby buczy na okolo 1000 - 1200 obr , ponizej normalnie pracuje i powyzej tych obrotow tez. co to moze byc ?
[ Dodano: Nie 04 Kwi, 10 00:45 ]
dodam ze to sie dzieje na zimnym jak i na cieplym silniku i tylko w przedziale tych obrotow
-
-
Zamieszczone przez UdeskyProsty test:
5 bieg -> 2000rpm -> gaz w podłogę.
Jeśli będą podobne wibracje tzn., że dwumas.
Pytający też mógłby bardziej sie rozpisać co do charakteru tych wibracji. Stukowe czy trzęsienie/telepanie autem?www.DURASOFT.pl
-Hamownia podwoziowa
-Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
-Diagnostyka
-Filtry FAP/DPF
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gregorianinmogą to być przeguby wewn, poduszki a nie od razu najdroższa możliwa część...
Zamieszczone przez gregorianinPytający też mógłby bardziej sie rozpisać co do charakteru tych wibracji. Stukowe czy trzęsienie/telepanie autem?W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
leszekmw, Jest to przebieg prawdopodobny nawet w Polsce..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
a i jeszcze jedna sprawa , jak kupowalem ja ( z salonu skody - lekarz zostawil i wzial nowa ) to dealer zapewnial mnie ze auto mialo robiony rozrzad i ze teraz bede mial spokoj na te 120 tys jesli chodzi o rozrzad , po kilku dniach przegladalem ksiazke tak z ciekawosci i nie ma tam wpisu ze byl robiony rozrzad.. pojechalem tam dzisiaj i koles powiedzial ze on to sprawdzi i jesli nie byl zrobiony to mi zrobia, ale jak wracalem to pomyslalem ze moze zacznie tam edytowac ta historie auta i wpisze ze byl robiony ;/ co o tym myslicie ? czy moga tak to edytowac ze wpisza ze byl robiony ? pokazalem tez mu ten dziwny dzwiek i maja to sprawdzic jak tam podjade - ma zadzwonic i sie umowic ze mna. Co sadzicie ?
[ Dodano: Wto 06 Kwi, 10 12:17 ]
a i jeszcze jedno . . nie wiem moze jestem juz przewrazliwiony ale podczas gwaltowniejszego przyspieszania slysze delikatny gwizd z silnika . to normalne ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szycha1988[ Dodano: Wto 06 Kwi, 10 12:17 ]
a i jeszcze jedno . . nie wiem moze jestem juz przewrazliwiony ale podczas gwaltowniejszego przyspieszania slysze delikatny gwizd z silnika . to normalne ?
ps.
w naszych szkodnikach różniaste można spotkać odgłosy - jak się postarasz to i tzw. "sowę" uświadczysz
Komentarz
-
-
Sprawdz tez opony czy nie wyzabkowane i nawierzchnie na jakiej przeprowadzane sa testy - po wiosnie bedzie w PL duzo dziur w jezdni.
Dla pewnosci zapytam jeszcze, czy jezdziles wczesniej dieselem, bo te silniki inaczej przyspieszaja niz benzynowe. W 1.9 TDI do 2000rpm raczej ostroznie z gazem, a pozniej to juz caly fun z posiadania turbodoladowanego silnika. Obroty, o ktorych piszesz nie sa optymalne dla tego silnika i mozesz te drgania obejsc poslugujac sie umiejetnie pedalem sprzegla i gazu. To kwestia nawyku albo wyuczenia.
Kiedys chlopow w Twoim wieku brali masowo do wojska i tam wielu konczyl za sterami jakiegos wozu bojowego. Nauczyli na cale zycie, jak poslugiwac sie sprzetem mechanicznym. Ale teraz slysze nie ma poboru i nie ma wojska w kraju nad Wisla, wiec skad mlodzierz ma takie rzeczy wiedziec...
PS. Turbina dziala caly czas, nawet jak silnik kreci sie na poziomie 1500rpm i nizej.
Komentarz
-
-
A ilu ja tych starszych musiałem uświadamiać jak się jeździ autem z turbo. :lol:
I jakie było ich oburzenie kiedy mówiłem, że jazda w zakresie 1500 - 2000rpm to nic dobrego. :diabelski_usmiech W odpowiedzi słyszałem tylko: przecież to jest diesel, on lubi niskie obroty. :roll:
Ale to tak w ramach OT. :szeroki_usmiechW Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyA ilu ja tych starszych musiałem uświadamiać jak się jeździ autem z turbo.
I jakie było ich oburzenie kiedy mówiłem, że jazda w zakresie 1500 - 2000rpm to nic dobrego. W odpowiedzi słyszałem tylko: przecież to jest diesel, on lubi niskie obroty.
Ale to tak w ramach OT.
Kazdy mysli ze to jazda ekonomiczna, a jak pozniej sie cos psuje to zastanawiaja sie czemu.
Komentarz
-
-
ja mam prawie 5lat octe i 95tyś przebiegu 2.0tdi pełen serwis.....wiec realne .........
. może po prostu ktoś miał problem z autem i sprzedał żeby ten problem mu spadł z głowy ......
rzadko ktoś powie prawde .
.........jak kupowałem auto dla teścia to jechałem 300kilosów po bezwypadkowe a było pędzlem pomalowane przebieg krecony i wypadkowe...więc kupiłem z polecenia klubowicza,i po problemie...narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl
Komentarz
-
Komentarz