Agamek12, czy ja dobrze widze :shock: na miejscu dla inwalidow sobie zrobiles mini warsztat :twisted:
[O1] Kompletny brak mocy oraz przyspieszenia octavia 1.9 TDI
Zwiń
X
-
[O1] Kompletny brak mocy oraz przyspieszenia octavia 1.9 TDI
Witam od ponad roku posiadam Octavie 1.9 TDI 110 KM. na początku była bardzo elastyczna i miała bardzo dobre przyspieszenie, lecz z czasem zaczeła słabnąc choć czasami miała lepsze chwile. Ostatnio byłem na komputerze z moją laurinką i badanie wykazało że przepływomierz powietrza wskazuje zbyt niskie wartości zasysanego powietrza np. powinna być wartość 850 a on wskazywał 485- takie błedy odczytu pojawiały się tylko na wysokich obrotach. Teraz ostatnio zdemontowałem ten przepływomierz i tak jak mi zalecał mechanik przeczyśniłem go i troche przemyłem. Od tej pory skodzia straciła całkowicie moc i przyspieszenie nie ma reakcji na pedał gazu. Czy to może być wina tego nieszczęsnego przepływomierza??????????????????Laurin&Klement
-
-
możesz podmienić prze pływkę od kolegi i sprawdzić,
zależy co prostsze,
ja robiłem i tak i siak,
zobacz czy nie przerwałeś drucików w trakcie czyszczenia, wtedy będziesz mieć pewność. Można też sprawdzić miernikiem rezystancję (chyba albo pojemność) ale nie wiem jaka powinna być wartość, tu by trzeba poszukać, no ale to 3 opcja w razie gdyby dwie poprzednie zawiodły :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andzo26Dzięki za podpowiedzi. Fajnie by było jak by ktoś z Warszawy miał Skodzie z takim samym silnikiem i można było by się spotkać w celu chwilowej zamiany przepływki i sprawdzenia. Jeżeli ktoś bedzie tak dobry to proszę pisać. Za zaineresowanie z góry dzięx!!!!!!!! 8)
Komentarz
-
-
Jak wypinam kostkę od przepływomierza to jest lepiej ale i tak się muli. Nie wiem czy tak ma być i tylko nowa przepływka sprawi że skodzia zacznie znowu fruwać jak kiedyś. Jeżeli nie to pytanie brzi co jeszcze może być przyczyną tej utraty mocy i jak to sprawdzić????????? :?Laurin&Klement
Komentarz
-
-
przepływka nie koniecznie, ale nie wykluczone kiedyś miałem taki przypadek w seacie altea 1.9 tdi z mocą było wszystko ok przyspieszenie i prędkość bez zarzutu ale palił sie check wyszło że przepływomierz wymieniłem dalej nic po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że ktoś zabrał sobie bezpiecznik od przepływomierza włożyłem bezpiecznik wszystko ok check zgasł inny sposób jedź na pobliski szrot gdzie mają przepływki do tego modelu i podmień jeśli nie będzie rezultatu oddasz powinni kasę zwrócić u mnie tak było co do używki z własnego doświadczenia wiem że lepiej kupić nową bo co nowe to nowe
Komentarz
-
-
No tak ja przepływkę już kupiłem orginał, teraz czekam aż mi dowiozą. jutro się wszystko okaże.Może macie jakiś dobry i w miare tani warsztat na terenie warszawy w kórym się znają trochę na skodziankach lub ogólnie na gupie VW. Chciał bym mieć móc do kogoś podjechać kto fachowo ogarnie mi moją skodzie.Laurin&Klement
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andzo26Jak wypinam kostkę od przepływomierza to jest lepiej ale i tak się muli. Nie wiem czy tak ma być i tylko nowa przepływka sprawi że skodzia zacznie znowu fruwać jak kiedyś. Jeżeli nie to pytanie brzi co jeszcze może być przyczyną tej utraty mocy i jak to sprawdzić????????? :?
Test z wypięciem kostki działa tylko w przypadkach gdy czujnik jest kompletnie padnięty (np po nieudanym czyszczeniu). :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andzo26Może macie jakiś dobry i w miare tani warsztat na terenie warszawy w kórym się znają trochę na skodziankach
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24912Perfect Service by DGW
Komentarz
-
Komentarz