Ten z prawej
Wyciek oleju w okolicach intercoolera Skoda Octavia
Zwiń
X
-
Wyciek oleju w okolicach intercoolera Skoda Octavia
Witam,
wczoraj zauważyłem małą plamę oleju na chodniku po prawej stronie, wyciekało po osłonie. Zajechałem do warsztatu i okazało się, że jest to wyciek z intercoolera (potrzebna wymiana), poczytałem trochę na necie i okazało się, że to normalna sprawa małe wycieki oraz, że to nie musi być koniecznie wyciek z intercoolera tylko z przewodów (uszczelek).
1. Moje pytanie - mam znaczny ubytek oleju, w pół roku od wymiany doszło do minimum czy naprawiać to, czy tylko dolać oleju i jeździć dalej? (nie dymi, brak spadku mocy)
2 Jak ustrzec się nieuczciwego mechanika, który będzie chciał wymienić cały intercooler w sytuacji gdy tylko będzie potrzebna wymiana uszczelek/przewodów?
-
-
Zamieszczone przez Cosmomax1. Moje pytanie - mam znaczny ubytek oleju, w pół roku od wymiany doszło do minimum czy naprawiać to, czy tylko dolać oleju i jeździć dalej? (nie dymi, brak spadku mocy)
Być może turbina po woli zaczyna puszczać olej w układ.
Zamieszczone przez Cosmomax2 Jak ustrzec się nieuczciwego mechanika, który będzie chciał wymienić cały intercooler w sytuacji gdy tylko będzie potrzebna wymiana uszczelek/przewodów?W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Nie trzeba wymieniać intercoolera ale warto odessać z niego olej, dzięki czemu silnik dłużej pożyje.
W większości dieselków poci się intercooler więc gdy nie ma innych niepokojących objawów jak np. wyjąca turbina to się nie ma czym przejmować.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Cosmomaxwczoraj zauważyłem małą plamę oleju na chodniku po prawej stronie, wyciekało po osłonie.
wymiana na szczescie na gwarancji , ASO mowilo zeby raczej z tym nie jezdzic za dlugo..
Komentarz
-
Komentarz