Jedna wypadam z hamowania 23.10 problem z zawieszeniem, mam nadzieję że na 30.10 uda się wszystko naprawić ;D
Wyciek oleju ze skrzyni biegów
Zwiń
X
-
Wyciek oleju ze skrzyni biegów
Właśnie po krótkiej przejażdżce po wyjściu z auta poczułem charakterystyczny smród oleju ze skrzyni biegów. Wjechałem na kanał, zdjąłem osłonę pod silnikiem i oblało mnie tak z pół szklanki oleju. Niestety cała skrzynia jest upaćkana w oleju więc ciężko stwierdzić skąd się leje (wykluczam jedynie lewy simmering - suchutki). Po podniesieniu maski zwróciłem uwagę że skrzynia jest upaćkana również od góry. Na samym szczycie ledwo wciśnięty gumowy korek wokół którego widać sporą plamę i zaczynam podejrzewać, że to stamtąd cieknie. Problem tylko w tym, że nie wiem do czego on służy. Oto on:
Jeszcze zdjęcie od strony chłodnicy, żeby wiadomo było gdzie się znajduje:
A tu zdjęcie od góry, widać wodziki skrzyni:
I jeszcze jedno zdjęcie z zaznaczonymi plamami oleju:
No i pytanie - co to za korek i czy możliwe, że tamtędy uciekł olej (dlaczego).
Może jeszcze prośba, żeby ktoś u siebie sprawdził jak mocno u niego siedzi ten korek. U mnie poradziłoby sobie z nim nawet dziecko.
-
-
Oleju w silniku jest powyżej minimum a mam już prawie przegląd za pasem. Jeszcze przyjrzałem się temu olejowi na koszuli i ma zielonkawe zabarwienie - olej silnikowy po 12 tys po wymianie raczej byłby czarny?
Oleju w skrzyni nie mam jak sprawdzić - nie mam tak dużego klucza.
A jeśli to olej ze skrzyni to czy przejazd około 12 km do mechanika może jej zaszkodzić czy lepiej zaholować?
[ Dodano: Nie 25 Kwi, 10 17:56 ]
Odpaliłem go na 2 minutki i przejechałem parę metrów. Nie pojawiło się ani kropli wycieku.
A jeszcze mam takie pytanko - jeśli nie byłoby w takim razie już oleju w skrzyni to czy w czasie zmiany biegów odczułbym to w jakiś sposób? Bo wydaje mi się, że żadnej różnicy nie ma.
Komentarz
-
Komentarz