[O2] delikatne drgania auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • meehow_g
    Classic
    • 2010
    • 5

1. sesik
    2. grisza
    3. Bocian
    4. std1984
    5. caspa
    6. smg
    7. konrad
    8. kjedi
    9. kumpel kjedi
    10. kumpel kjedi
    11. kolega spadający but POTWIERDZONY
    12. Mihau
  • kris1
    Classic
    • 2008
    • 10

od pewnego czasu zauważyłem (czy to stojąc na światłach czy przed wjazdem do garażu), gdy silnik pracuje na wolnych obrotach drgania całego auta, które występują cyklicznie tzn. zadrga (trwa to parę sekund) potem kilku sekundowa przerwa i znowu to samo. Czuję to ja i moja żona też na to zwróciła uwagę.Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Co może mieć wpływ na takie drgania?

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

kris1, U mnie jest podobnie, odczuwam te drgania, choc nie zawsze, bylam z tym problemem w ASO, nic niepokojacego nie stwierdzili ale na wszelki wypadek poprosilam o ich opinie na pismie, jakby faktycznie cos w przyszlosci sie stalo, to bede miala podstawe zeby ich za d....e wziac.

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kris1, standard w BXE, też tak mam, po programie przechodzi, jednak tak na wszelki wypadek proponuje podpiąć autko pod VAG-a.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• xckrzysin
          Drive
          • 2010
          • 41

Ja mam dokładnie tak samo w AXR.

Na pewno nie jest to wina pompowtrysków, dwumasy, itp.

Podobno po aktualizacji oprogramowania ustaje ale pan w serwisie w Krakowie przyciśnięty do muru nie był mi tego w stanie zagwarantować. Ich metoda jest podniesienie trochę obrotów biegu jałowego ale to dla mnie żadne rozwiązanie.

Ktoś wie co jest przyczyna tych drgawek (można je porównać do uderzenia wiatru na karoserie), u mnie to tak wygląda. Jakby wtryski gubiły synchronizacje w losowych momentach.

Podobno to też nie jest problem z rozrządem (napinacz, koło impulsatora).

Zaślepienie EGR też nic nie zmienia

Komentarz

• kris1
            Classic
            • 2008
            • 10

a w który serwisie w Krakowie byłeś z ta sprawą?

Komentarz

• xckrzysin
              Drive
              • 2010
              • 41

emida

Komentarz

• entranger
                Drive
                • 2009
                • 71

Standard w silnikach 1.9 TDI BXE. Kupiles samochod projektowany przez niemieckich ksiegowych i czeskich ekologow, wiec nie oczekuj wiele.

W moim modelu drgania zupelnie przechodza w zimie przy solidnych mrozach rzedu -25*C, co ciekawe wracaja gdy temp. podskoczy do +5*C.

Nie warto sie tym przejmowac, bo nie ma to wplywu ani na komfort jazdy, ani na bezpieczenstwo podrozowania.

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez entranger
                  Nie warto sie tym przejmowac, bo nie ma to wplywu ani na komfort jazdy, ani na bezpieczenstwo podrozowania.
                  ani na nic innego, chyba sprawdzone po, w sumie, 200kkm.
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• xckrzysin
                    Drive
                    • 2010
                    • 41

Fakt jest taki ze jest to wkurzające dziwne, że nikt nie potrafi wskazać przyczyny tych drgawek.

Pozdrawiam

Komentarz

• aLBATROS
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 104

Ja mam BJB czyli silnik wcześniejszy i to nie występuje.

Komentarz

• Mayki
                        Classic
                        • 2010
                        • 32

Też tak mam. Ale w porównaniu do Paska 2.0 TDI to nic się nie dzieje

Komentarz

• xckrzysin
                          Drive
                          • 2010
                          • 41

Co ciekawe u mnie problem występuje tylko po nagrzaniu silnika, dopóki nie osiągnie temperatury pracy wszytko jest ok.

Komentarz

• hankasz7
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1097

U mnie jest tak samo.Jak ktoś jadący ze mną pyta się co to za drgania to odpowiadam,że ten typ tak ma :diabelski_usmiech
                            Piszę poprawnie po polsku.
                            Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• Kristofokles
                              Drive
                              • 2010
                              • 92

Ja też tak mam, tylko na wolnych obrotach. Rozmawiałem kiedyś na spocie z baca10 który ma ten sam motor w swojej Okci i mnie trochę uspokoił ale szczerze powiem mnie to trochę wk....a bo wygląda to tak jakby wypadał co jakiś czas zapłon na którymś cylindrze!! :twisted: Ale to jeszcze nic, w związku z wykonywanym zawodem (patrz na dole: www) sprawdzałem w katalogu FEBI poduszki silnika i wyszło, że Octavia II w benzynie i dieslu ma te same poduszki silnika. To już jest trochę dla mnie dziwne nieprawdaż??

Komentarz

• radek radziszewski
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 131

u mnie również lekko wyczuwalne drgania przez np 1-2 sek co jakiś czas - rzeczywiście w zimie ich nie zauważyłem.

Komentarz

• tomil
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1179

Podobno kwestia dostosowywania mieszanki przez wtryski. Po programie zdecydowanie przechodzi.
                                  It doesn't matter what we're losing
                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

u mnie przeszło na jakis czas ale jak sie dobrze rozgrzeje to czasami delikatnie czuć
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sontario
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 260
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, drga bo 2-masa wam już robi papa. Mam to samo, już myślę o wymianie.
                                      OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• PITER 22
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 21

U mnie jest to samo A przecież dzięki bogu nie mam dwu masy.Drgania są na wolnych obrotach na wciśniętym hamulcu są jakby mocniejsze. Drgania nieprzechodzą z silnika bo ten chodzi jak zegareczek. TO już sprawdziłem .Zreszta OCTA ma dopiero miesiąc. Drzenia przychodzi jakby z pod siedzenia. Tak jakby coś dobijało jakieś ciśnienie. Też myślałem napoczątku że to zapłon ale już w salonie maska w góre i ręce na dekiel i??? szwajcar!!!!!! od razu pytanie dlaczego? ten typ tak ma. Ale ciekawi mnie ten system wspomagania hamulca awaryjnego.Może tu dobija ciśnienie a jak jest niepotrzebne to upuszcza. POczekam jeszcze troche mam nato 2 lata.Jak poduszki to się nasili ale w to wątpliwe bo silnik by wpadał w drgania. ALE JEST TO WKURZAJĄCE!!!!! ten filter węglowy od paliwa też powinien być lepiej wygłuszony .W kabinie niesłychać silnika tylko to przeklęte cykliczne cykanie. Chyba załoze mate na maske może będzie ciszej. Jak wycisza klekota to to też wyciszy.

Komentarz

• Owrone
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 115

witam,

Panowie, mialem ten sam problem, samochod drgal na wolnych obrotach, od czasu do czasu. SPrzeglo pracowalo w 100% idealnie, ale nie dawalo mi to spokoju wiec podjechalem na ASO, samochod zdiagnozowali w 10 min, do wymiany dwu masa,, wiec wymienilem (dwu masa, tarcza sprzegla i oring) jezdze autem od miesiaca i samochod nawet na chwile sie nie zatrzasł, wszystko jest w jak najlepszym porządku.. Co do kosztów wymiana z robocizną i ich diagnostyka kosztowala mnie 2750 zł, duzo ale auto jezdzi jak nowe:P
                                          Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
                                          Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

Juz sam nie wiem.

Miliardy opinii widze.

U mnie jest tak - jak odpalam zimne - odpala od kopa, jak zyleta. Nagrzane - lekko czasem zarzuci focha w postaci jakiegos "wierzgniecia". Wg zaufanego szpeca na 99% sa to dawki startowe do poprawy, a doraznie do czips najlepiej

Na jalowym zimny silnik - N/P - zero drgan.
                                            Na jalowym cieply silnik - N drga co jakis czas tak jakby jakas sinusoida, czy wzor matematyczny nim kierowal, jak przerzuce na P to drgania sa duzo mniej odczuwalne.

Jak myslicie, bedzie to juz slawetna dwumasa w przypadku DSG, czy jednak standard i nie plakac?

Generalnie jakie sa jeszcze objawy padajacej dwumasy w DSG ?
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez misiek^wro
                                              Jak myslicie, bedzie to juz slawetna dwumasa w przypadku DSG, czy jednak standard i nie plakac?
                                              standard i nie płakać.

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 00:35 ]
                                              Generalnie jakie sa jeszcze objawy padajacej dwumasy w DSG ?
                                              przede wszystkim charakterystyczny metaliczny hałas z okolicy skrzyni biegów, u mnie nie doszło nawet do żadnych drgań, pierwszym objawem był właśnie hałas.
                                              a te "drgawki" miałem od początku, na serii, po programie, bez różnicy.
                                              i nie miało to absolutnie nic wspólnego z dwumasą.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

szkoda, czyli jestem juz jedna noga w bajorku o nazwie "czupa czips"

Ciagle boje sie, ze na moja studencka kieszen naprawa DSG moze byc strzalem w kolano - no ale 6 miechow, obrona magazyniera i do roboty - to bedzie mozna juz poszalec w koncu :twisted: :twisted:
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

szkoda, czyli jestem juz jedna noga w bajorku o nazwie "czupa czips"
                                                  no mówię od początku przecież, co za przyjemność jak na serii praktycznie wyłączona z gry jest część obrotów

Ciagle boje sie, ze na moja studencka kieszen naprawa DSG moze byc strzalem w kolano
                                                  nie wiem, zrobiłem tym ~100kkm na programie (~165/370) i ze skrzynią żadnych problemów nie było, a to co czytam na forum o jakimś szarpaniu i temu podobnych rzeczach, jakichś śrubach... to nie wiem za bardzo o co biega
                                                  słyszałem też takie opinie, które być może są legendą, że te starsze skrzynie były lepsze (soft?!), ale nie chcę powielać niezweryfikowanych informacji.
                                                  mój samochód był z września 2005, działał LC i ogólnie wszystko było git w skrzyniowych kwestiach
                                                  wiadomo, że dwumasa poleci szybciej niż w manualu, zwłaszcza jak się jeździ po mieście, ale tutaj też kierownik ma znaczenie, u mnie jakoś specjalnie długo nie wytrzymała ~120kkm, ale też wymieniłem ją trochę na wyrost, pewnie można było jeszcze pojeździć, bałem się o skrzynię właśnie, dlatego nie chciałem przeciągać.
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...