Zamieszczone przez piotrek_gdy
Co to za wyciek?
Zwiń
X
-
Co to za wyciek?
Witam! Mam maly problem. Maly bo maly wyciek. Nawet nie kapie ale jest zapocenie, ktore juz chyba jest dosyc stare. Nie znam sie na budowie silnika ale to chyba wyjcie na intercooler i z tego co wiem to normalne i da sie z tym zyc. Druga rzecz ktora podejrzewam to filtr oleju. Niedawno mialem wymieniany olej wiec moze jest niedokrecoan obudowa. Dodam ze nie mialam strat oliwy. Na zalaczonym zdjeciu pokazane sa miejsca zabrudzenia. Z gory dzieki
zdjecie przykładowe.nie moj samochodZałączone pliki
-
-
122 tys i ostatnio faktycznie mialem wiecej oleju. Zlecilem wymiane i podalem objetosc i faktycznie tyle wlano ale mimo to na bagnecie byl wysoko max. Czy jesli poziom sie wyrowna to problem mija? Pamietam, ze gdy mialem fokusa 99 w dieslu to kupilem go z zaduzym stanem oleju i mial przez to wycieki. Po odlaniu problem zginal.
[ Dodano: Pią 28 Maj, 10 22:48 ]
Jeszcze jedno. Wytarłem do bardzo dokladnie i po dniu sucho i czysto. Sprawdze za tydzien ale wyglada mi to na bardzo male.
[ Dodano: Pią 28 Maj, 10 23:17 ]
Póki co nie brzeczy mi ta klapka po wyłaczeniu silnika wiec jutro odleje oleju. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zapal11Ok. Nie ma sprawy ale jak to zrobic, jak to dokladnie wyglada.Prosze o jakis zdjecie i jakies podpowiedzi demontazu i montazu. dzieki
I jeszcze TUTAJ krótka instrukcja demontażu...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Wielkie dzieki. Teraz wiem o co chodzi. Z tego co czytam problemu nie mam z klapka - nie slysze nic dziwnego po gaszeniu auta, choc nie jestem pewien do jednej sprawy. Nie wiem dlaczego ale czasem gdy gasze silnik wpada on w trzepanie, jednorazowe szarpniecie. Dzieje sie to w momencie gdy przejade krotki dystans. W momencie gdy jade dalej i silnik jest soldnie dogrzany problemu nie ma. Jest tez tak w cieple dni. Jak odstoi na sloncu problemu nie ma. Myslalem, ze to poduszka ale problemu nie ma przy rozruchu. Czy to moze byc zwiazane z KLAPKA GASZENIA???
Komentarz
-
-
Zapal11, może to być wina klapki. Możesz ją łatwo sprawdzić ( w sensie, czy działa ). Odepnij ten gumowy wąż wchodzący od dołu i bez odpalania włącz i za chwilę wyłącz zapłon. Druga osoba powinna patrzeć ( można wykorzystać małe lusterko - będzie łatwiej ) czy przy wyłączeniu zapłonu klapka na kilka sekund się zamyka. Jeśli nie to masz odpowiedź... Oczywiście zrób to na zimnym silniku ( czyli w warunkach w jakich masz objaw szarpania ).
Możliwe, że w mechanizmie klapki jest już olej i dopóki jest gęsty ( zimny ) to ją blokuje; po rozgrzaniu robi się rzadki i klapka jako tako działa - to tylko taka teoria na szybko :diabelski_usmiech , ale jeśli klapka jeszcze działa to warto ją rozebrać i sprawdzić, bo jak złamie się zębatka to tak jak napisał Maru 123 nowa to wydatek 800 - 900 pln...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
Komentarz